BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

woensdag 30 oktober 2024
Welke BTW als je kunst over de grens verkoopt?

woensdag 30 oktober 2024
Persoonlijkheidsrechten automatisch naar erfgenamen kunstenaar

maandag 14 oktober 2024
Waar blijft mijn kunst als ik er niet meer ben?

dinsdag 24 september 2024
Social media-vergoeding voor kunstenaars komt dichterbij

dinsdag 17 september 2024
Rechtszaak Pictoright vs. Meta

vrijdag 13 september 2024
BOK bij het ministerie van OCW: voor het belang van de zelfstandige kunstenaars

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

donderdag 13 juli 2023

Als je als kunstenaar in opdracht iets maakt en zelfs als je iets 'bestaands' verkoopt, heb je recht op meer dan de verkoopprijs en/of meer dan het honorarium wat is afgesproken als dat werk wordt geëxploiteerd door de koper/opdrachtgever.

Opdracht van een groot landelijk bedrijf

Veel kunstenaars weten dat niet. Zo ook een van onze BOK-leden. Ze kreeg een opdracht van een groot landelijk bedrijf. De opdracht bestond uit het verfraaien van bedrijfsmiddelen. De door de kunstenaar geleverde ontwerpen zullen meer dan tien jaar dienst doen is de bedoeling. Met andere woorden; het is niet een eenmalig te gebruiken werk wat ergens wordt opgehangen of geplaatst, maar het is een kunstwerk dat vele malen wordt verveelvoudigd en vele jaren in gebruik is. Het werk wordt door de opdrachtgever/koper geëxploiteerd.

Hier is de koper/opdrachtgever een zogenaamde 'billijke' vergoeding voor verschuldigd aan de kunstenaar. Dit wordt vaak vergeten, zowel door de kunstenaar als de opdrachtgever/koper.

De kunstenaar benaderde ons (BOK) hoe het nou precies zat en hoe ze er mee om moest gaan. We hebben toen aangeboden om aanwezig te zijn bij het gesprek met de opdrachtgever. De opdrachtgever wist van de wettelijke regel, was van goede wil en was bereid een exploitatievergoeding te betalen. Het kwam er per saldo op neer dat de kunstenaar maar liefst de dubbele prijs krijgt voor haar creatieve prestatie.

Artikel 25

Kunstenaars worden nog steeds uitgebuit en opgelicht. Vaak voel je je als kunstenaar vereerd om een bepaalde opdracht aan te nemen en uit te voeren. Soms vind je het 'te gek' om op een mooie plek je werk te mogen ophangen. Je wordt ook zo nu en dan benaderd met de tekst : " Het is goed voor je naamsbekendheid....".

Van naamsbekendheid kun je niet je boodschappen betalen. Werk wat je gemaakt hebt en door anderen wordt verhuurd of op welke andere manier dan ook geëxploiteerd en uitgebuit, pak ze aan. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt, linksom of rechtsom.

Lees op een regenachtige zondagmiddag maar eens de auteurswet van 2015. En dan vooral artikel 25. Het is geen roman, maar het is wel verhelderend. Je hebt zelfs recht op vergoedingen als je het auteursrecht hebt overgedragen. Dat laatste moet je trouwens nooit doen je auteursrecht overdragen. Over auteursrecht, intellectueel eigendom en persoonlijkheidsrechten later meer. Alvast een tip: leg vast in je testament dat alle persoonlijkheidsrechten over gaan naar je erfgenamen. Zul je na je overlijden geen spijt van hebben.