BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

maandag 14 oktober 2024
Waar blijft mijn kunst als ik er niet meer ben?

dinsdag 24 september 2024
Social media-vergoeding voor kunstenaars komt dichterbij

dinsdag 17 september 2024
Rechtszaak Pictoright vs. Meta

vrijdag 13 september 2024
BOK bij het ministerie van OCW: voor het belang van de zelfstandige kunstenaars

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

Social media-vergoeding voor kunstenaars komt dichterbij

dinsdag 24 september 2024

Dagelijks worden er heel wat beelden van kunstenaars, illustratoren, fotojournalisten, ontwerpers en andere beeldmakers bekeken en gedeeld op social media, zoals Facebook en Instagram. Professionele kunstenaars en andere beeldmakers zien daar - tot nu toe - geen cent van terug. Het levert moederbedrijf Meta wel veel advertentie-inkomsten op.

Auteursrechtenrichtlijn van de EU

Volgens de auteursrechtenrichtlijn van de Europese wet moet er een vergoedingssysteem komen waarmee professionele beeldmakers gecompenseerd worden voor het online verspreiden van beelden waar auteursrecht op zit. 

Eerste zitting

Pictoright, belangenbehartiger voor auteursrechten in Nederland, en Meta ‘praten’ al drie jaar met elkaar over een mogelijke vergoeding voor Nederlandse beeldmakers, maar dat leidde tot niets. De auteursrechtenorganisatie besloot daarop Meta te dagen voor de Amsterdamse rechtbank. Die eerste zitting -  die een vervolg krijgt -  was donderdag 19 september 2024. 

27 miljoen euro

Pictoright rekende uit dat een vergoeding van 27 miljoen euro per jaar passend zou zijn. Meta vindt dit veel te hoog. De Amerikaanse social media-reus, waarvan vier medewerkers speciaal voor deze rechtszaak vanuit Amerika overvlogen om het Nederlandse advocatenteam te ondersteunen, stelt niet van plan te zijn om ‘zo maar bij het kruisje te gaan tekenen.’

Steekproef

Een groot deel van de rechtszaak ging over de meetmethodes – hoe en met welke data er het beste gemeten kan worden. En over het koppelen van data aan advertenties. De advocaten van Meta gaven aan dat er geen 1-op-1 relatie is tussen het zien, klikken, ‘liken’ of delen van (of op) een beeld en een advertentie die vervolgens vertoond wordt. Meta heeft zelf een Rights Manager-tool voor rechtenhouders om te onderzoeken hoe vaak hun beelden gedeeld worden, maar uit een handmatige steekproef van Pictoright blijkt dat deze tool te weinig hits laat zien.  

Compensatiesysteem voor beeldmakers

De erkenning dát er een vergoeding moet komen, een compensatiesysteem voor beeldmakers, was echter niet in het geding bij de rechters. De social media-kanalen van Meta vallen wel degelijk onder de Europese auteursrichtlijn. Dat is vooral goed nieuws voor Pictoright en alle beeldmakers in Nederland. Het is niet de vraag of, maar wanneer, hoe en hoeveel de vergoeding wordt, dat is de vraag.

Twee weken om het eens te worden

De rechtbank gaf Pictoright en Meta de opdracht een paar weken de tijd om er als nog onderling uit te komen. Mocht dat niets opleveren, dan volgt er een nieuwe zitting rond 9 oktober dit jaar. 

BOK steunt Pictoright in de rechtszaak

De Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK), samen met o.a. Pictoright medeoprichter van de Federatie Beeldrechten, ondersteunt deze rechtszaak. De uitkomst kan van grote invloed zijn voor een nieuw vergoedingsmodel voor de creatieve beroepsgroep. In Nederland en als precedentwerking voor de rest van Europa. En ook richting andere social media-multinationals, zoals Tik Tok, X (voorheen Twitter) en LinkedIN. Pictoright is namelijk de eerste auteursrechtenorganisatie in de Europese Unie die één van de grote Big Tech-bedrijven voor de rechter sleept op basis van de Europese auteursrichtlijn. 

Zie ook de website van de Federatie Beeldrechten