BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere kunstruimtes. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere kunstruimtes voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.

Hartsuiker & Bouwmeester, Museum Heerenveen

maandag 15 juni 2020

Kunstenaar Age Hartsuiker is de nieuwe curator van Museum Galerie Heerenveen, een nieuwe expositieruimte voor hedendaagse beeldend kunstenaars. Hartsuiker is, op verzoek van museumdirecteur Linda Trip, samen met Iris Bouwmeester een van de eerste twee exposanten van de nieuwe museumgalerie

Lees verder

Margriet van Weenen's imaginaire reis

zondag 14 juni 2020

Secret Mountain - an imaginary hike is de expositie van foto's en mixed media waarmee Margriet van Weenen momenteel (voorjaar / zomer 2020) exposeert in Afslag BLV, een dependance van museum Belvédère in het Museum Heerenveen.

Lees verder

Cultuur in actie!

zaterdag 6 juni 2020

'Cultuur in actie!' was van 30 mei tot en met 5 juni een digitale demonstratie waarin kunstenaars en bestuurders uit de kunstwereld in actie kwamen voor een beter kunst- en cultuurbeleid. De opnames vonden plaats in De Fabrique in Utrecht en werden uitgezonden op cultuurinactie.nl. BOK-voorzitter en kunstenaar Henk Hofstra was op 4 juni te gast waarbij hij geínterviewd werd door presentator Ajouad El Miloudi.

Lees verder

Menselijk @ Galerie Pouloeuff

dinsdag 28 april 2020

Galerie Pouloeuff uit Naarden bestaat 10 jaar. De galerie die voornamelijk het talent van jonge kunstenaars onder de aandacht brengt, moest uitgerekend in dit jubileumjaar de geplande expositie-openingen van het programma schrappen. Maar er is goed nieuws: De exposities zijn wel te zien bij Pouloeuff, op afspraak. Zoals nu 'Menselijk' tot 1 juni, met kunstwerken van Anneke Fidder, Leonie Schneider en Daniël Matinus.

Lees verder

Petra Hart bij het Gorichems Museum

donderdag 16 april 2020

De kunstwerken van Petra Hart zijn opgenomen in de groepstentoonstelling 'On the move, beweging in de hedendaagse kunst' in het Gorcums Museum in Gorinchem. De tentoonstelling is op 11 april in stilte van start gegaan en duurt tot en met 13 september 2020. Het museum is nu niet open, maar hoopt in de loop van deze zomer als nog officieel geopend te zijn voor het grote publiek.

Lees verder

Mirjam Hagoort @ Hugo Bogaard

zaterdag 11 april 2020

Kunstenares Mirjam Hagoort en galerie Hugo Boogaard hebben elkaar gevonden. Hagoort is zowel de dochter als de echtgenote van een architect. Die invloed is duidelijk terug te vidnen in haar werk. Ze fotografeert stadslandschappen; grote kantoorgebouwen, fabrieken en industrietereinen die ze vervolgens schildert. Zwart, grijs en wit domineren de meeste van haar schilderijen met hier en daar een beetje kleur dat het oog van de kijker trekt.

Hagoort exposeert tot 23 april bij Hugo Bogaard aan de Westzeedijk in Rotterdam. Galerie Hugo Bogaard besteedt regelmatig aandacht aan beeldende kunst waarin architectuur en stadslandschappen prominent naar voren komen. 11-04

Lees verder

Forecasts in Reverse van Rubén Dario Kleimeer

zaterdag 11 april 2020

Rubén Dario Kleimeer [Acándí Choco, Colombia 1978] gebruikt het medium fotografie om stedelijke ruimten te analyseren en beter te begrijpen. Met de blik van een stadsetnograaf, een onderzoeker van ruimtelijke en sociale context, verdiept hij zich in de gebouwde stedelijke omgeving waarin wij wonen, werken en recreëren.

Tussen 2006 en 2013 verbleef hij herhaaldelijk in en om Shanghai, waar hij zijn fotoseries als ‘Chongming Island’ ‘Heritage’ en ‘Yangzhou’ tot stand bracht. Een selectie van die werken zet aan tot het bevragen van de geportretteerde stadslandschappen in ontwikkeling. Daarbij is de blik vooral gevestigd op de manier waarop Shanghai omgaat met zijn erfgoed uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

De fotobeelden van de bouw van Dongtan Eco-City op een ruraal eiland, tonen de moeizame relatie tussen China’s groene ambities en de hedendaagse realiteit van snelle verstedelijking. In Yangzhou is de aandacht gericht op de vorm van een aantal publieke pleinen die speciaal zijn aangelegd voor de groeiende middenklasse.

De gehele tentoonstelling loopt van 18 Maart 2016 tot en met 21 mei 2016.

Openingstijden van SBK Dordrecht zijn elke week van woensdag tot en met zaterdag , en de eerste zondag van de maand, van 12:00 t/m 17:00.

Lees verder

COLUMN - Het goede doel en kunstenaars

zaterdag 11 april 2020

COLUMN - Het goede doel en kunstenaars

Veel kunstenaars worden regelmatig benaderd om een kunstwerk te schenken aan een goed doel.

"Wij vinden uw werk zo bijzonder en zo mooi, wij willen u graag uitnodigen om deel uit te maken van onze community. Het zou geweldig zijn als u een kunstwerk ter beschikking wil stellen voor een verkoopexpositie of veiling. De opbrengst gaat (grotendeels) naar het goede doel. Uw werk krijgt dan veel publiciteit en uw naam is verbonden aan onze organisatie....een win-win situatie".

Als kunstenaar mág je dus een kunstwerk ter beschikking stellen, soms mág je het zelfs helemaal doneren. Je naam wordt in één adem genoemd met het goede doel......ja, ja.

Lees verder

Barbara Broekman @ Vriend van Bavik

zaterdag 11 april 2020

De Amsterdamse galerie Vriend van Bavink toont de groepstentoonstellingMACHT. Van Barbara is te zien: een speciaal voor deze presentatie gemaakt werkVrouwe Justitia en een handgevlochten ontwerp uit Barbara's archief Vrouw 0


Lees verder

Verstilling in Gouda

Pauline Bakker
Pauline Bakker

zaterdag 11 april 2020


Pauline Bakker

Vanaf  21 januari  t/m 27 februari is er een nieuwe expositie in galerie de Hollandse Maagd in Gouda: Vertstilling en beweging,met de grootse landschappen van Pauline Bakker en nieuwe bronzen beelden van dieren van Jeanette Jansen. Van Greetje Sieders zijn er sieraden in zilver en andere materialen. 21/16

Lees verder

Licht in Mokum

zaterdag 11 april 2020

Galerie Mokum in, uiteraard Amsterdam, heeft tot en met 7 februari een wintertentoonstelling met als thema Licht in Mokum. Kunstenaars die exposeren in deze groepsexpositie hebben speciaal nieuw werk gemaakt.

Lees verder

Kunstobject in opbouw - George Schade

maandag 16 maart 2020

In Goes wordt gewerkt aan een nieuwe spooronderdoorgang naast het station, waarbij er ook een nieuw kunstobject van kunstenaar George Schade wordt aangebracht. Het kunstobject is maar liefst 350 meter lang, waarbij Schade er voor koos om aan de binnenkant van de spooronderdoorgang bewegingen uit te beelden en bij de buitenbocht koos voor negen karateristieke bouwwerken die typerend zijn voor de stad Goes, zoals het nabijgelegen NS-station en de televisietoren. 

Op het moment van schrijven staat er nog een opening op 2 april gepland, maar deze kan vanwege de coronacrisis afgelast worden. Aan het kunstwerk wordt wel doorgewerkt, dus we verwachten dat Goes binnenkort een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte rijk is. 

Lees verder

Susanna Inglada @ Art Rotterdam

zondag 9 februari 2020

Susanna Inglada is een Spaanse kunstenares die als sinds 2008 in Nederland woont en werkt. Op Art Rotterdam werd ze vertegenwoordigt door Galerie Maurits van de Laar uit Den Haag met de show 'Show Learners'. Haar installatie verwijst naar de sociale spanningen in haar geboorteland, gecombineerd met ervarignen en haar eigen fantasie. Bekijk het interview met haar op het Youtube-kanaal BOKDOCS

Lees verder

Petri, Henderickx en Van der Made @ pulchri

Annemarie Petri 'De stad waar mensen niet konden ophouden met bouwen'
Annemarie Petri 'De stad waar mensen niet konden ophouden met bouwen'

vrijdag 31 januari 2020

Drie kunstenaars worden elk jaar genomineerd voor de Van Ommeren- Voogtstichting. Dit jaren zijn dat Annemarie Petri, Sjef Hnedrickx en Marus van der Made. Kunstwerken van alle drie kunstenaars worden tentoongesteld in Pulchri. 

In het statige paarse gebouw nabij het Binnenhof van Den Haag worden al 172 jaar exposities georganiseerd, voor een groot deel is er werk te zien van leden van Pulchri. Annemarie Petri won de prijs van 5000 euro met haar werk 'De stad waar mensen niet konden ophouden met bouwen' 

Lees verder

Lucas & Luik @ Galerie Ramakers

Galerie Ramakers
Galerie Ramakers

zaterdag 25 januari 2020

Catalijn Ramakers was 22 jaar toen ze Galerie Ramakers begon in Den Haag. Een halve eeuw later zijn veel galeries uit ons straatbeeld verdwenen, maar Ramakers is er nog altijd, aan de Toussaintkade in de hofstad. 

Voor het eerst in de acht jaar van BOK's bestaan bezochten we het Haagse 19e eeuwse pand waar de galerie gevestigd is en het werk van twee heel verschillende kunstenaars te zien zijn.

Beelden, collages en schilderijen van kunstenaars Hieke Luik en Ien Lucas zijn er vanaf begin dit jaar tot en met 5 februari te zien. De collages en sculpturen - die ook aan de muur hangen -  zijn van Hieke Luik. De schilderijen, veelal een schouwspel in primaire kleuren, staan op naam van Ien Lucas. Bekijk hier het fotoverslag van de expositie.

Lees verder

Expositie & Lezing Marit Otto @ Mondriaanhuis

zondag 12 januari 2020

M Stands 4 is de titel van het ingebrachte werk van Marit Otto voor de tentoonstelling 25 x 25 x 25 en tevens de titel van haar lezing op 9 februari in het museum. De titel verwijst onder andere naar de M van de maakster Marit en de M van inspirator en onderwerp Mondriaan. De lezing geeft een kijkje in de keuken van de kunstenares, haar gedachtegang, haar zoektocht en hoe zij te werk gaat.

In de lezing neemt Marit je eerst mee naar het beginpunt, haar eerste atelier in een oude ambachtsschool. Een school die onderricht in een aan De Stijl verwante architectuur; De Nieuwe Zakelijkheid. 

Vervolgens ga je mee op haar weg naar autonomie in autonome kunst. Marit onderzoekt hierin de vraag waarom ze maakt wat ze maakt en welke stijlelementen een vast bestanddeel vormen van haar werk. Zijn er raakvlakken, misschien in werkwijze? Misschien in de grafische strakke ondertoon, de liefde voor Jazz/muziek? Of is er mogelijk iets anders dat hen bindt? 

Lees verder

Anne Vincent Dijkstra @ Nasty Alice

dinsdag 7 januari 2020


Kunstenaar Anne Vincent Dijkstra uit Etten-Leur exposeert van 25 januari tot en met 8 maart 2020 zijn werk bij Galerie Nasty Alice in Eindhoven.

Hij legt hij zich toe op het schilderen met uitsluitend Pruisisch blauwe olieverf in een drietal series: 'Ruïnes', 'X-rays', en 'Nano'. Bij toeval stuit hij op deze kleur als een betere optie dan zwartwit voor het schilderen van een röntgen-opname. Door zich te beperken in kleur kan Dijkstra zich goed focussen op het ordenen in lijnen, vormen, licht en donker. Gemengd met titaanwit, verwerkt hij de Pruisisch blauwe olieverf tot een stuk of twintig toongradaties op zijn palet. 

Lees verder

Art Rotterdam 2020

maandag 6 januari 2020

Art Rotterdam wordt in 2020 alweer voor de 21e keer georganiseerd in de havenstad. In het eerst weekend van februari is Rotterdam de hoofdstad van de moderne beeldende kunst. Kunstenaars en galeriehouders presenteren zich op de kunstbeurs die vorig jaar liefst 28.000 bezoekers trok. 

BOK publiceert elk jaar op haar Kunstnieuws een fotoverslag van het evenement in de Van Nellefabriek. Dit jaar komt er, naast onderstaand fotoverslag, later deze week ook een filmsfeerverslag. Wil je daar van op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Art Rotterdam is van 6 tot en met 8 februari open voor het grote publiek.

Lees verder

The Great Escape @ with tsjalling, Groningen

Galerie with tsjalling, Groningen
Galerie with tsjalling, Groningen

zaterdag 28 december 2019

Groningen heeft niet veel galeries, maar wel een paar die er tussen uitspringen. Eén daarvan is with tsjalling, waar vaak interessante groepsexposities te zien zijn rond een bepaald thema. In de laatste dagen van het oude jaar en tot en met 4 janauri kun je naar deze galerie voor The Great Escape. Een prachtig thema dat ook echt in deze tijd van het jaar past. Wie wil er niet ontsnappen aan de dagelijkse sleur en het leven vieren tot in de vroege ochtend?

Van de volgende kunstenaars is werk te zien: Anne van As, Victor van Loon, Anke Roder, Kaneli & Smit, Jaap Scheeren, Hugo Tielemann en Jessica Skowroneck. Alsmede beelden van Erik Buijs. Ga voor meer informatie naar de site van with tsjalling.

Lees verder

Plovdiv, Culturele Hoofstad I

maandag 25 november 2019

Plovdiv, Bulgarije is dit jaar samen met het Italiaanse Matera culturele hoofdstad van Europa. BOK was op uitnodiging van de orgnisatie te gast bij enkele kunstevenementen die aan het eind van dit kalenderjaar georganiseerd werden. 'Together' was het tema van de culturele hoofdstad. Hoewel het een vrijblijvend en breed thema is, kan 'oud en nieuw' wel echt van toepassing zijn op Plovdiv. De Bulgaarse stad is een van de oudste steden van Europa, maar tegelijkertijd brengt het veel nieuwe kunst en cultuur in musea, opera's en theaters.

Op het Kunstnieuws van BOK publiceren we wekelijks een serie over de kunstevenementen die we bijgewoond hebben. Een van die evenementen was 'A close look at the depot', een expositie uit de collectie van Nikolai Nedelchev, samengesteld door curator Maria Vassileva. 

Lees verder

Biënnale Gelderland - Het Valkhof

maandag 25 november 2019

Seelenwanderung is het thema van de Biënnale Gedlerland 2019 waarvan de kunst nog tot en met 5 januari te zien is in Museum Het Valkhof in Nijmegen.Het bvragen van de relatie tussen de mens en de natuur wordt bevraagd in de expositie van het Valkhof, het Nijmeegse museum dat altijd aandacht heeft voor exposities met moderne kunst.

Zestien kunstenaars, die gelijktijdig langs de Jansbeek bij Arnhem exposeren, zijn gevraagd door de curatoren van productiehuis Plaatsmaken om hier op in te spelen. 'Ruisend water, gonzende insecten, knerpend sneeuw en hoe verhoudt de mens zich tot zijn omgeving.'

Lees verder

Vink & Klement at De Ploegh, Amersfoort

Annemarie Vink (links) en Jeannet Klement (rechts).
Annemarie Vink (links) en Jeannet Klement (rechts).

vrijdag 25 oktober 2019

'Vink catches the moment in an attempt to keep the memory alive' schreef Lotte van Geijn in een review over de tekeningen en schilderijen van kunstenares Annemarie Vink. 'Het moment pakken' kan ook gezegd worden over het werk van Jeannet Klement. Zij beeldt alledaagse en soms filmische situaties uit in klei, met oog voor detail, waarin ze de gemoedstoestand van haar personages vast weet te leggen.

Klement is lid van De Ploegh, een landelijke kunstenaarsvereniging met eigen galerie, in Amersfoort. Zij exposeert samen met haar gast Annemarie Vink bij De Ploegh van 13 tot en met 17 november. Een voorproef van het werk van beide BOK-leden in dit fotoverslag.

Lees verder

BIG Art Part III

dinsdag 17 september 2019

Het laatste deel van het drieluik van de vierde editie van BIG ART, de kunstbeurs met alleen kunstwerken van formaat. De kunstbeurs is in het 4-jarig bestaan een paar keer van locatie gewisseld. Dit keer voor het eerst op het havengebied de Hembrug in Zaanstad, aan het Noordzeekanaal. Er is veel ruimte en toch ligt Amsterdam om de hoek. 

Check de kunstenaars en hun galeries. De namen staan onder de foto's van de kunstwerken.   

Lees verder

BIG Art Part II

Bezoekers voor het werk van Marieke Bolhuis
Bezoekers voor het werk van Marieke Bolhuis

maandag 16 september 2019

BIG ART Deel twee. Fotoverslag van de Kunstbeurs aan de Hembrug in Zaanstad, aan de rand van Amsterdam. De (enige) kunstbeurs in ons land waar alleen ruimte is voor grote tot gigantische kunstwerken. 

Iets wat je al kunt zien bij jonge kinderen vanaf een jaar of vijf met meer teken- en schildertalent dan hun leeftijdsgenoten: ze zijn niet bang voor de ruimte. Geef ze een A4-tje en ze maken iets waarvoor je een heel A4-tje nodig hebt. Geen gepriegel in een hoekje. BIG ART is daar de overtreffende trap voor volwassenen van. De best denkbare 'nieuwe' functie voor de leegstaande fabriekshallen aan het Noordzeekanaal.

Lees verder

BIG ART Part I

zondag 15 september 2019

Big, bigger, BIG ART. Een van de meest bijzondere thema-exposities in het rijk der kunstbeurzen is zonder twijfel BIG ART. Waar andere kunstbeurzen, galeries of presentatie-instellingen toch vaak redeneren: kleinere kunstwerken = meer exposanten, is er overvloed voor elke kunstenaar bij de grootste kunstbeurs van Nederland. BIG ART vindt plaats op De Hembrug in Zaanstad, aan de rand van Amsterdam.

De kunst is van kunstenaars die ook niet zouden misstaan op de bekendere kunstbeurzen als Art Rotterdam of Art The Hague, maar eindelijk is er dus een beurs met ruimte voor hun grootste werken. Vele foto's dit keer, daarom verdelen we de (foto)verslagen over drie publicaties. Dit is BIG ART Part I.

Lees verder