BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere kunstruimtes. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere kunstruimtes voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.

Kunstcollectief BHAMD! in Haarlem

zondag 15 mei 2022

Het kunstcollectief BHAMD! opende drie jaar geleden haar deuren aan de Grote Houtstraat in Haarlem. De pop up galerie laat zich gelden als een antigeluid ten opzichte van ‘de reguliere musea en gelikte galeries met hoge commissies’, aldus Kunstlijn Haarlem in 2019.

Lees verder

Land art 'Stille Omgang' in Amersfoort

woensdag 11 mei 2022

Veertien kunstenaars uit het hele land tonen hun land art rond het Eemklooster in Amersfoort. De kunstwerken van de groepsexpositie zijn speciaal vervaardigd voor de locatie; het park rondom het Eemklooster dat deel uit maakt van de Utrechts Heuvelrug.

Lees verder

Vossen in 17e eeuwse voetsporen

zondag 1 mei 2022

Fotograaf Pascal Vossen reisde in de herfst van 2019, in opdracht van het Stedelijk Museum Alkmaar, door de zuidelijke kuststreek van Zweden en Noorwegen, in het voetspoor van de 17e eeuwse kunstschilder Allart van Everdingen.

Lees verder

Popinnart op Kunstrai 2022

zaterdag 16 april 2022

Popinnart is een galerie die, zoals de naam al aan geeft, geen permanente standplaats heeft. Het kunstenaarscollectief duikt regelmatig op in (de omgeving van) Amsterdam en bij BOK hebben we vaak verslag gedaan van de circa 25 kunstenaars, waaronder veel BOK-leden. Over Popinnart deden we verslag in Amsterdam-Oost, in het Museumkwartier en anderhalf jaar geleden brachten ze een boek uit: de The Art Collective Popinnart - Corona Proof Edition.

Lees verder

Pulchri Voorjaarssalon II

dinsdag 12 april 2022

Liefst 175 jaar is Pulchri Studio een begrip in Den Haag. Dat exact 175 kunstenaars, leden van de kunstenaarsvereniging, zijn ingegaan op de uitnodiging om kunstwerken aan te leveren voor de Voorjaarssalon 2022 en daarmee mee dingen om de Jacob Hartog Prijs 2022 ter waarde van 2.500 euro, is een mooi toeval. De groepsexpositie is nog te zien tot en met 24 april 2022.

Lees verder

Pulchri Voorjaarssalon I

dinsdag 12 april 2022

Liefst 268 kunstwerken door 175 kunstenaars zijn te zien tijdens de expositie van de Voorjaarssalon 2022 bij Pulchri Studio Den Haag. Het schilderkundig genootschap laat bijna geen centimeter onbenut in het statige pand aan de Lange Voorthout. We hebben bij lange na niet alles kunnen vast leggen op camera, maar wel een selectie gemaakt verdeeld over twee fotoverslagen.

Lees verder

Beelden aan de Hoornse kust

vrijdag 25 maart 2022

Jaarlijks publiceren we op onze site de open call van Stichting In Den Beginne, een oproep voor beeldend kunstenaars om aan de Hoornse kust te exposeren. Inmiddels staan er al heel wat kunstwerken van BOK-leden in Hoorn 'uitkijkend' op het Markermeer.

Lees verder

De Stand van zaken in Hoorn e.o.

zondag 6 februari 2022

De Stand van Zaken is de jongste groepsexpositie van Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken, te zien van 6 februari tot en met 15 maart in De Boterhal, de vaste expositieruimte van de vereniging in het centrum van de Noord-Hollandse stad. Bij BOK publiceren we jaarlijks een open call op ons Prikbord waarin wordt opgeroepen om je aan te melden voor de ballotage van de kunstenaarsvereniging. Resultaat hiervan zijn Boterhal-exposities waar ook BOK-leden aan deelnemen.

Lees verder

Groepsexpositie Place to Be! bij Galerie Pouloeuff

donderdag 20 januari 2022

Galerie Pouloeuff en de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) presenteren vanaf 22 januari 2022 'Place to Be!', een expositie van professionele kunstenaars die nog niet zo lang geleden zijn afgestudeerd en studenten die dat bijna gaan doen. De kunstenaars, die allen lid zijn van BOK, exposeren met een mooie mix van schilderijen, fotografie en sculpturen in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting.

Lees verder

RUIS: handgemaakt kunsttijdschrift

woensdag 19 januari 2022

RUIS is een losbladige, handgemaakt kunsttijdschrift dat driemaal per jaar wordt thuisbezorgd. Gewoon met de post, lekker fysiek op de deurmat. Kunstnieuws.

Lees verder

Amsterdam Light Festival 2021-2022

woensdag 29 december 2021

Het Amsterdam Light Festival is een van de weinige exposities die wél door kan gaan, nu galeries en musea weer de deuren hebben moeten sluiten vanwege de lockdown. Al kent de - uitegerekend - 10e editie van dit festival met nachtelijke kunst ook een versoberde uitvoering. Om acht uur 's avonds gaat alle lichtkunst uit, de commerciële vaartochten zijn afgelast en 'Light A Wish' van OGE Group, met kunstwerken die het moment laten zien waarop je een wens mag doen als je de pluisjes van een paardenbloem in één keer weg blaast, staan tijdens de lockdown uit omdat het te druk werd op de route.

Lees verder

Het lichtbaken van Venlo

vrijdag 19 november 2021

Heel wat schoorstenen zijn de laatste decennia gesloopt nadat de fabrieken hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Zo ook in het Limburgse Tegelen, bij Venlo. Hier en daar staan er nog een paar, zoals de Wienerberger Schoorsteen. Deze behoort tot het cultureel erfgoed en heeft deze maand een herbestemming gekregen.

Lees verder

BOK strijd voor behoud en uitbreiding ateliers

donderdag 11 november 2021

‘Beeldende kunstenaars in Groningen luiden de noodklok’ kopte het Dagblad van het Noorden onlangs, voor het behoud van ateliers in de binnenstad. Het aantal (woon)ateliers is de laatste jaren steeds meer afgenomen en dat proces is nog steeds gaande.

Lees verder

Marcel Pinas bij Expoost in Hoorn

vrijdag 15 oktober 2021

Marcel Pinas is een Surinaamse kunstenaar die dit najaar in Hoorn exposeert, bij de pop up galerie Expoost, naast het Westfries Museum, in het hart van de stad. Met zijn kunst brengt hij een deel van zijn geboorteland naar ons toe dat onbekend is bij de meeste Nederlanders. Zo 'speelt' Pinas met het Afaka, een syllabisch schrift van 56 letters dat bedacht is door de naamgever als handschrift voor het Ndyuka. Een taal die eerder enkel gesproken werd in het oosten van Suriname.

Lees verder

Bakens van Licht

donderdag 14 oktober 2021

Deze bakens van licht door Adalbert Gans waren te zien bij Big Art in Amsterdam. Later meer over 'the coloured vision' van deze man die een ouderwetse Nederlandse naam draagt, maar geboren is in Australië terwijl zijn roots in Venetië liggen.

Lees verder

Kunstenaars gezocht voor teruggave BKR-werken gemeente Den Haag

maandag 23 augustus 2021

De gemeente Den Haag beschikt over een verzameling niet museaal kunstbezit, waaronder werk uit de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Na een collectiemanagementtraject is gebleken dat een grote hoeveelheid werken niet actief wordt gebruikt. Deze werken worden herbestemd middels herplaatsing, teruggaaf of verkoop. Alle werken staan op de doorzoekbare Afstotingsdatabase (ADB).

Lees verder

Caudicaria naar Engeland

zaterdag 21 augustus 2021

Vanuit de Oosterschelde staken de Romeinen 2000 jaar geleden met handelswaar de Noordzee over. Beeldhouwer Ludo van Well nam twee jaar geleden het initiatief om een reconstructie van een Romeins schip te maken dat destijds naar Brittania voer.

Lees verder

Helmondse kunstenaars exposeren in Landgoed Leonardus

zaterdag 21 augustus 2021

De Helmondse kunstenaars Paul de Maat en Peter Vermeulen laten van29 augustus tot en met 26 september nieuw werk zien in Landgoed Leonardus. Zij presenteren hun werk in een wisselende samenstelling.

Lees verder

Catwalk - Forces of nature

dinsdag 22 juni 2021

Catwalk, Forces of nature maakt deel uit van een kilometerlange artistieke route georganiseerd door het textielfestival Twente. Kunstenaar Meg Mercx heeft drie monumentale pixelportretten gemaakt van gekleurde stof.

Lees verder

Kunstsalon IJL Reflectie op corona in Galerie Noord

dinsdag 8 juni 2021

Kunstsalon IJL! 75 kunstenaars reflecteren op de vraag of corona hun creativiteit aanwakkerde of juist verlammend werkt. Tot en met 20 juni in Galerie Noord, Nieuwstad 6, Groningen.

Lees verder

Bergsma en Speekenbrink bij Lokaal no. 8

maandag 17 mei 2021

Emmy Bergsma en Willem Speekenbrink brengen het leven op papier en in beelden tot uitdrukking. Aan de Schoterlandseweg 55 in het Friese Jubbega, iets ten oosten van Heerenveen is in een oud schoolgebouw de duoexpositie nog tot en met 24 mei te zien.

Lees verder

Shimon Kamada en Krijn Kroes: dromen bij Pouloeuff

woensdag 12 mei 2021

Krijn Kroes en Shimon Kamada exposeren bij Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting. Deze duo expositie omvat schilderijen en sculpturen waarbij 'dromen' en 'droomlandschappen' centraal staan. De figuratieve schilderijen van Kamada doen surrealistisch aan, terwijl de olieverf werken van Kroes abstracter zijn en afhankelijk van de positie van de kijker en de lichtinval een ander beeld geven.

Lees verder

Leen Kaldenberg @ Museum Heerenveen

maandag 29 maart 2021

Weg van alle hectiek, onrust en chaos. Weg uit het stadse leven. In het dicht bevolkte Nederland is ultieme rust misschien niet te vinden, maar het noorden van Groningen komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt. Het land van kunstenaar Leen Kaldenberg.

Lees verder

Erik Buijs @ with tsjalling

vrijdag 19 maart 2021

Tsjalling Venema begon zo'n tien jaar geleden met zijn galerie with tsjalling in Groningen. Hij zag veel collega's komen en gaan, wisselde een paar keer van locatie, maar bleef zelf verassen met afwisselend duo- en groepsexposities. Voor het eerst presenteert hij nu een soloexpositie: Other Creatures, het werk van Erik Buijs.

Lees verder

Schoenen-protest van Klazien de Jong

zondag 21 februari 2021

''Hy hat de skuon út dien'', is de eufemistische Friese uitspraak waarmee je aangeeft dat iemand niet meer leeft. Kunstenares Klazien de Jong uit Drachten heeft deze zondag een statement gemaakt met een spontaan kunstproject.

Lees verder