BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere kunstruimtes. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere kunstruimtes voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.

Groepsexpositie in De Vishal van Haarlem

zaterdag 22 oktober 2022

Onder het glazen dak van de Vishal aan de Grote Markt in Haarlem exposeren tot en met 6 november liefst 70 beeldend kunstenaars, leden van de Vishal en veelal uit Haarlem en omgeving. 'De ruimte rondom stilte en duisternis' is de titel van de groepsexpositie.

Lees verder

MilanTheArtist @ Nicolaikerk Utrecht

zondag 16 oktober 2022

MilanTheArtist timmert aan de weg met exposities in New York, Dubai en zijn thuisstad Utrecht. In het derde weekend van oktober 2022 exposeerde de jonge kunstenaar met zijn - grotendeels - kleurrijke werken in de Nicolaikerk van de domstad, tegenover het Centraal Museum.

Lees verder

Kunstenaarscollectief Plan XX in Pulchri

woensdag 21 september 2022

Met 'Ooghentroost' debuteert het kunstenaarscollectief Plan XX in Pulchri, de oudste kunstenaarsvereniging (sinds 1847) en galerie van Nederland, aan de Lange Voorhout in Den Haag. Mirjam Hijstek is curator van de groepsexpositie in Pulchri. De kunstenaars van Plan XX zijn Thea Vos, Jacqueline van Bergeijk, Irene van den Bos en Marleen Leysen. In de Klinkenbergzalen van het statige paarse pand zijn zowel kunstwerken te zien die de vier kunstenaars apart van elkaar maakten als kunst die gezamenlijk tot stand is gekomen.

Lees verder

Zonderpunt presenteert draagbare expositie bij CareFull

woensdag 21 september 2022

In de kunstmanifestatie CareFull brengt Art Utrecht ruim 50 kunstenaars en meer dan 20 bijzondere locaties samen in en rond Utrecht. Voor CareFull presenteert kunstcollectief Zonderpunt ‘a series of walking white cubes’, een draagbare expositie die kunst dichterbij de toeschouwer brengt.

Lees verder

Dystopische Nieuwe Wereld in Hoorn

zaterdag 10 september 2022

Van afstand lijkt het een metropool bij avond. Uit de meeste huizen, panden en wolkenkrabbers schijnt nog licht. Kunstenaars Afra Eisma en Kubilay Mert Ural hebben zich tijdens hun artist-in-residence in Hotel Maria Kapel uitgeleefd bij het creëren van een dystopische metropool: Pink Prison. Lees meer over dit kunstproject in Hoorn.

Lees verder

Vals Plat in Het Bonnefantenmuseum

woensdag 17 augustus 2022

'Vals Plat' is een term uit de wielersport. Het staat voor een 'verraderlijk' parcours. Van afstand lijkt er geen heuveltje in zicht, maar wie goed kijkt ziet dat de weg toch ietsjes daalt of stijgt. Als de weg lichtjes aan omhoog loopt, gaan de eerste massasprinters zich zorgen maken. Aij, niet te veel krachten verspillen nu. Genoeg over houden om in die laatste kilometers te kunnen vlammen.

Lees verder

Schurend Paradijs in Kunsthal KAdE Amersfoort

donderdag 11 augustus 2022

''In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort geboren werd'', schrijft Kunsthal KAdE op haar site. Met de groepsexpositie wil de tentoonstellingsruimte uit Amersfoort refereren naar de zoektocht van Mondriaan naar een Aards Paradijs. ''Een maakbare wereld op basis van stijl en vorm, waarin de mensen vanuit vrijheid naar het ware, goede en schone streven.''

Lees verder

Amerikaanse landschappen, grafisch realisme en de NY-bank in het Vrij Paleis van Amsterdam

dinsdag 9 augustus 2022

'We zijn hier om er voor te zorgen dat er altijd een plek blijft voor experimenten en kunst in de binnenstad van Amsterdam' lees je als eerste op de site van het Vrij Paleis in Amsterdam, aan de Paleisstraat 107 in de hoofdstad. De galerie en vrijplaats voor makers, dromers en doeners opent van 24 tot ne met 28 augustus de deuren voor een nieuwe expositie van Marloes Bomers, Pauline van Buringen en Gjalt Producties

Lees verder

BOK bestaat 10 jaar!!!!!

zondag 10 juli 2022

''BOK is eigenwijs. Luistert naar zijn leden, maar gaat ook z'n eigen gang. In de negentiger jaren van de vorige eeuw werd er aan een heleboel mensen de vraag gesteld hoe ze het zouden vinden om altijd bereikbaar te zijn. Dat ze ieder moment van de dag gebeld zouden kunnen worden en zelf ook zouden kunnen bellen. Iedereen zou dan een soort van draagbare telefoon moeten krijgen. Op een enkeling na vond iedereen het een belachelijk idee. Je zou helemaal geen vrije tijd meer hebben, het was te gek voor woorden. Als Steve Jobs geluisterd had naar de wensen van de mensen hadden we nu geen i-phone...

Lees verder

Eindexamenexpositie Gerrit Rietveld Academie 2022

vrijdag 8 juli 2022

De lokalen van de Gerrit Rietveld Academie hangen weer vol met het werk van de kunstenaars die dit jaar afstudeerden. De eindexamenexpositie in Amsterdam laat kunst zien van 170 afgestudeerden in onder andere fine arts, design, fashion, keramiek en architectueel design. In dit kunstnieuws-bericht hebben we een ruime selectie gemaakt van de sectie fine arts.

Lees verder

Kunst & Bloemen

maandag 13 juni 2022

Het Flower Art Museum in Aalsmeer presenteert The Floral Album, een tentoonstelling opgebouwd met werk van 21 kunstenaars rond een project van fotografe Corry Zwart en haar detailfoto’s van bloemen. Kunstschilders, fotografen, lichtkunstenaars, beeldhouwers e.a. lieten zich inspireren rond het werk van Zwart. Een selectie van de werken die te bezichtigen zijn te zien in dit fotoverslag.

Lees verder

Kunstcollectief BHAMD! in Haarlem

zondag 15 mei 2022

Het kunstcollectief BHAMD! opende drie jaar geleden haar deuren aan de Grote Houtstraat in Haarlem. De pop up galerie is een laagdrempelig alternatief voor de kunstliefhebber en laat in het pand aan de Haarlemse winkelstraat zien dat kunst toegankelijk, betaalbaar en zichtbaar kan zijn voor iedereen.

Lees verder

Land art 'Stille Omgang' in Amersfoort

woensdag 11 mei 2022

Veertien kunstenaars uit het hele land tonen hun land art rond het Eemklooster in Amersfoort. De kunstwerken van de groepsexpositie zijn speciaal vervaardigd voor de locatie; het park rondom het Eemklooster dat deel uit maakt van de Utrechts Heuvelrug.

Lees verder

Vossen in 17e eeuwse voetsporen

zondag 1 mei 2022

Fotograaf Pascal Vossen reisde in de herfst van 2019, in opdracht van het Stedelijk Museum Alkmaar, door de zuidelijke kuststreek van Zweden en Noorwegen, in het voetspoor van de 17e eeuwse kunstschilder Allart van Everdingen.

Lees verder

Popinnart op Kunstrai 2022

zaterdag 16 april 2022

Popinnart is een galerie die, zoals de naam al aan geeft, geen permanente standplaats heeft. Het kunstenaarscollectief duikt regelmatig op in (de omgeving van) Amsterdam en bij BOK hebben we vaak verslag gedaan van de circa 25 kunstenaars, waaronder veel BOK-leden. Over Popinnart deden we verslag in Amsterdam-Oost, in het Museumkwartier en anderhalf jaar geleden brachten ze een boek uit: de The Art Collective Popinnart - Corona Proof Edition.

Lees verder

Pulchri Voorjaarssalon II

dinsdag 12 april 2022

Liefst 175 jaar is Pulchri Studio een begrip in Den Haag. Dat exact 175 kunstenaars, leden van de kunstenaarsvereniging, zijn ingegaan op de uitnodiging om kunstwerken aan te leveren voor de Voorjaarssalon 2022 en daarmee mee dingen om de Jacob Hartog Prijs 2022 ter waarde van 2.500 euro, is een mooi toeval. De groepsexpositie is nog te zien tot en met 24 april 2022.

Lees verder

Pulchri Voorjaarssalon I

dinsdag 12 april 2022

Liefst 268 kunstwerken door 175 kunstenaars zijn te zien tijdens de expositie van de Voorjaarssalon 2022 bij Pulchri Studio Den Haag. Het schilderkundig genootschap laat bijna geen centimeter onbenut in het statige pand aan de Lange Voorthout. We hebben bij lange na niet alles kunnen vast leggen op camera, maar wel een selectie gemaakt verdeeld over twee fotoverslagen.

Lees verder

De Stand van zaken in Hoorn e.o.

zondag 6 februari 2022

De Stand van Zaken is de jongste groepsexpositie van Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken, te zien van 6 februari tot en met 15 maart in De Boterhal, de vaste expositieruimte van de vereniging in het centrum van de Noord-Hollandse stad. Bij BOK publiceren we jaarlijks een open call op ons Prikbord waarin wordt opgeroepen om je aan te melden voor de ballotage van de kunstenaarsvereniging. Resultaat hiervan zijn Boterhal-exposities waar ook BOK-leden aan deelnemen.

Lees verder

Groepsexpositie Place to Be! bij Galerie Pouloeuff

donderdag 20 januari 2022

Galerie Pouloeuff en de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) presenteren vanaf 22 januari 2022 'Place to Be!', een expositie van professionele kunstenaars die nog niet zo lang geleden zijn afgestudeerd en studenten die dat bijna gaan doen. De kunstenaars, die allen lid zijn van BOK, exposeren met een mooie mix van schilderijen, fotografie en sculpturen in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting.

Lees verder

RUIS: handgemaakt kunsttijdschrift

woensdag 19 januari 2022

RUIS is een losbladige, handgemaakt kunsttijdschrift dat driemaal per jaar wordt thuisbezorgd. Gewoon met de post, lekker fysiek op de deurmat. Kunstnieuws.

Lees verder

Amsterdam Light Festival 2021-2022

woensdag 29 december 2021

Het Amsterdam Light Festival is een van de weinige exposities die wél door kan gaan, nu galeries en musea weer de deuren hebben moeten sluiten vanwege de lockdown. Al kent de - uitegerekend - 10e editie van dit festival met nachtelijke kunst ook een versoberde uitvoering. Om acht uur 's avonds gaat alle lichtkunst uit, de commerciële vaartochten zijn afgelast en 'Light A Wish' van OGE Group, met kunstwerken die het moment laten zien waarop je een wens mag doen als je de pluisjes van een paardenbloem in één keer weg blaast, staan tijdens de lockdown uit omdat het te druk werd op de route.

Lees verder

Het lichtbaken van Venlo

vrijdag 19 november 2021

Heel wat schoorstenen zijn de laatste decennia gesloopt nadat de fabrieken hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Zo ook in het Limburgse Tegelen, bij Venlo. Hier en daar staan er nog een paar, zoals de Wienerberger Schoorsteen. Deze behoort tot het cultureel erfgoed en heeft deze maand een herbestemming gekregen.

Lees verder

BOK strijd voor behoud en uitbreiding ateliers

donderdag 11 november 2021

‘Beeldende kunstenaars in Groningen luiden de noodklok’ kopte het Dagblad van het Noorden onlangs, voor het behoud van ateliers in de binnenstad. Het aantal (woon)ateliers is de laatste jaren steeds meer afgenomen en dat proces is nog steeds gaande.

Lees verder

Marcel Pinas bij Expoost in Hoorn

vrijdag 15 oktober 2021

Marcel Pinas is een Surinaamse kunstenaar die dit najaar in Hoorn exposeert, bij de pop up galerie Expoost, naast het Westfries Museum, in het hart van de stad. Met zijn kunst brengt hij een deel van zijn geboorteland naar ons toe dat onbekend is bij de meeste Nederlanders. Zo 'speelt' Pinas met het Afaka, een syllabisch schrift van 56 letters dat bedacht is door de naamgever als handschrift voor het Ndyuka. Een taal die eerder enkel gesproken werd in het oosten van Suriname.

Lees verder

Bakens van Licht

donderdag 14 oktober 2021

Deze bakens van licht door Adalbert Gans waren te zien bij Big Art in Amsterdam. Later meer over 'the coloured vision' van deze man die een ouderwetse Nederlandse naam draagt, maar geboren is in Australië terwijl zijn roots in Venetië liggen.

Lees verder