BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere kunstruimtes. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere kunstruimtes voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.

'Iedereen is dood, behalve wij' door Ben Zegers

zondag 20 september 2020

Op de hoek van de Binnenrotte en de Hoogstraat werden op 19 september twee enorme voeten geplaatst die samen het kunstwerk 'Iedereen is dood, behalve wij' vormden van de Rotterdamse kunstenaar Ben Zegers.

Lees verder

Pauline van Buringen bij Art Chapel

donderdag 17 september 2020

Pauline van Buringen heeft van 20 tot en met 27 september een solo-expositie in Art Chapel aan de Amsterdamse Zuid-As. De geboren Amsterdamse laat hedendaags grafisch realisme zien met schilderijen die geïnspireerd zijn op de modernistische architectuur uit haar Amsterdam, maar ook uit Keulen en Londen, met soms een hoofdrol voor de stedeling. Het bovenste werk is van de Art Chapel zelf.

Lees verder

Expositie Sijtze Malda’s weidsheid en stilte

zondag 6 september 2020

Sijtze Malda kan gezien worden als een echte Hollandse kunstenaar met een voorliefde voor waterrijke landschappen, al maakt de kunstenaar ook werk voorbij onze landsgrenzen, onder meer in Ierland en Frankrijk. Zijn aquarellen laten veelal de zee, de kust, rivieren, kanalen, meren en beekjes met hun veelal drassige oevers zien.

Lees verder

Smart Distance Lab - The Art Fair, Amsterdam II

maandag 31 augustus 2020

Smart Distance Lab- The Art Fair, is een kunstbeurs waar 28 pas afgestudeerde kunstenaars aan Nederlandse academies voor geselecteerd zijn. Het is eigenlijk twee evenementen in één: Het Smart Distance Lab is een testlab waar wetenschappers en technici middels een kunstbeurs uitzoeken hoe je, met behulp van de meest moderne technische middelen, een evenement kunt organiseren in coronatijd.

Lees verder

Smart Distance Lab - The Art Fair, Amsterdam I

zondag 30 augustus 2020

Het is even wennen als je in het laatste weekend van augustus, voor het eerst sinds de coronauitbraak, weer een kunstbeurs bezoekt. Vooraf moet je een tijdslot boeken zodat bezoekers zoveel mogelijk over de dag verspreid kunnen worden.

Lees verder

Mensbeeld II Arti et Amicitiae

vrijdag 14 augustus 2020

Het tweede deel van de expositie Mensbeeld bij kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam, te zien tot en met 30 augustus 2020.De oudste kunstenaarsvereniging van Nederland organiseert regelmatig exposities op de eerste etage aan het Rokin.

Lees verder

Mensbeeld bij Arti et Amicitiae

woensdag 12 augustus 2020

Hoe verandert de mens de wereld om ons heen? En: hoe verandert de wereld de mens? Deze vragen lijken centraal te staan in Mensbeeld, nieuw geschilderd. Schilderkunst van veertien (veelal) jonge kunstenaars geven allen hun eigen antwoord in de groepsexpositie van Arti et Amicitiae. Een tentoonstelling waarbij het schilderen als beeldmedium centraal staat.

Lees verder

Rijeka, Culturele Hoofdstad in tijd van corona

vrijdag 24 juli 2020

Als je door het centrum van Rijeka loopt, kan het je niet ontgaan. Aan marketing geen gebrek in de Kroatische havenplaats. De stad kleurt rood van de vlaggen, busjes, billboards, mondkapjes en zelfs een groot schip, een bostel (hostelboot) is in de primaire kleur van de culturele hoofdstad geschilderd. Rijeka is, samen met Galway, Europese hoofdstad van 2020

Lees verder

Nederlands Duitse expositie in Kranenburg

zaterdag 18 juli 2020

Museum Katharinenhof in Kranenburg, net over de Duitse grens bij Groesbeek, presenteert in augustus, september en oktober 2020 een expositie waar zowel Nederlandse als Duitse kunstenaars bij betrokken zijn, negentien in totaal.

Lees verder

Hartsuiker & Bouwmeester, Museum Heerenveen

maandag 15 juni 2020

Kunstenaar Age Hartsuiker is de nieuwe curator van Museum Galerie Heerenveen, een nieuwe expositieruimte voor hedendaagse beeldend kunstenaars. Hartsuiker is, op verzoek van museumdirecteur Linda Trip, samen met Iris Bouwmeester een van de eerste twee exposanten van de nieuwe museumgalerie

Lees verder

Margriet van Weenen's imaginaire reis

zondag 14 juni 2020

Secret Mountain - an imaginary hike is de expositie van foto's en mixed media waarmee Margriet van Weenen momenteel (voorjaar / zomer 2020) exposeert in Afslag BLV, een dependance van museum Belvédère in het Museum Heerenveen.

Lees verder

Cultuur in actie!

zaterdag 6 juni 2020

'Cultuur in actie!' was van 30 mei tot en met 5 juni een digitale demonstratie waarin kunstenaars en bestuurders uit de kunstwereld in actie kwamen voor een beter kunst- en cultuurbeleid. De opnames vonden plaats in De Fabrique in Utrecht en werden uitgezonden op cultuurinactie.nl. BOK-voorzitter en kunstenaar Henk Hofstra was op 4 juni te gast waarbij hij geínterviewd werd door presentator Ajouad El Miloudi.

Lees verder

Menselijk @ Galerie Pouloeuff

dinsdag 28 april 2020

Galerie Pouloeuff uit Naarden bestaat 10 jaar. De galerie die voornamelijk het talent van jonge kunstenaars onder de aandacht brengt, moest uitgerekend in dit jubileumjaar de geplande expositie-openingen van het programma schrappen. Maar er is goed nieuws: De exposities zijn wel te zien bij Pouloeuff, op afspraak. Zoals nu 'Menselijk' tot 1 juni, met kunstwerken van Anneke Fidder, Leonie Schneider en Daniël Matinus.

Lees verder

Petra Hart bij het Gorichems Museum

donderdag 16 april 2020

De kunstwerken van Petra Hart zijn opgenomen in de groepstentoonstelling 'On the move, beweging in de hedendaagse kunst' in het Gorcums Museum in Gorinchem. De tentoonstelling is op 11 april in stilte van start gegaan en duurt tot en met 13 september 2020. Het museum is nu niet open, maar hoopt in de loop van deze zomer als nog officieel geopend te zijn voor het grote publiek.

Lees verder

Mirjam Hagoort @ Hugo Bogaard

zaterdag 11 april 2020

Kunstenares Mirjam Hagoort en galerie Hugo Boogaard hebben elkaar gevonden. Hagoort is zowel de dochter als de echtgenote van een architect. Die invloed is duidelijk terug te vidnen in haar werk. Ze fotografeert stadslandschappen; grote kantoorgebouwen, fabrieken en industrietereinen die ze vervolgens schildert. Zwart, grijs en wit domineren de meeste van haar schilderijen met hier en daar een beetje kleur dat het oog van de kijker trekt.

Hagoort exposeert tot 23 april bij Hugo Bogaard aan de Westzeedijk in Rotterdam. Galerie Hugo Bogaard besteedt regelmatig aandacht aan beeldende kunst waarin architectuur en stadslandschappen prominent naar voren komen. 11-04

Lees verder

Forecasts in Reverse van Rubén Dario Kleimeer

zaterdag 11 april 2020

Rubén Dario Kleimeer [Acándí Choco, Colombia 1978] gebruikt het medium fotografie om stedelijke ruimten te analyseren en beter te begrijpen. Met de blik van een stadsetnograaf, een onderzoeker van ruimtelijke en sociale context, verdiept hij zich in de gebouwde stedelijke omgeving waarin wij wonen, werken en recreëren.

Tussen 2006 en 2013 verbleef hij herhaaldelijk in en om Shanghai, waar hij zijn fotoseries als ‘Chongming Island’ ‘Heritage’ en ‘Yangzhou’ tot stand bracht. Een selectie van die werken zet aan tot het bevragen van de geportretteerde stadslandschappen in ontwikkeling. Daarbij is de blik vooral gevestigd op de manier waarop Shanghai omgaat met zijn erfgoed uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

De fotobeelden van de bouw van Dongtan Eco-City op een ruraal eiland, tonen de moeizame relatie tussen China’s groene ambities en de hedendaagse realiteit van snelle verstedelijking. In Yangzhou is de aandacht gericht op de vorm van een aantal publieke pleinen die speciaal zijn aangelegd voor de groeiende middenklasse.

De gehele tentoonstelling loopt van 18 Maart 2016 tot en met 21 mei 2016.

Openingstijden van SBK Dordrecht zijn elke week van woensdag tot en met zaterdag , en de eerste zondag van de maand, van 12:00 t/m 17:00.

Lees verder

COLUMN - Het goede doel en kunstenaars

zaterdag 11 april 2020

COLUMN - Het goede doel en kunstenaars

Veel kunstenaars worden regelmatig benaderd om een kunstwerk te schenken aan een goed doel.

"Wij vinden uw werk zo bijzonder en zo mooi, wij willen u graag uitnodigen om deel uit te maken van onze community. Het zou geweldig zijn als u een kunstwerk ter beschikking wil stellen voor een verkoopexpositie of veiling. De opbrengst gaat (grotendeels) naar het goede doel. Uw werk krijgt dan veel publiciteit en uw naam is verbonden aan onze organisatie....een win-win situatie".

Als kunstenaar mág je dus een kunstwerk ter beschikking stellen, soms mág je het zelfs helemaal doneren. Je naam wordt in één adem genoemd met het goede doel......ja, ja.

Lees verder

Barbara Broekman @ Vriend van Bavik

zaterdag 11 april 2020

De Amsterdamse galerie Vriend van Bavink toont de groepstentoonstellingMACHT. Van Barbara is te zien: een speciaal voor deze presentatie gemaakt werkVrouwe Justitia en een handgevlochten ontwerp uit Barbara's archief Vrouw 0


Lees verder

Verstilling in Gouda

Pauline Bakker
Pauline Bakker

zaterdag 11 april 2020


Pauline Bakker

Vanaf  21 januari  t/m 27 februari is er een nieuwe expositie in galerie de Hollandse Maagd in Gouda: Vertstilling en beweging,met de grootse landschappen van Pauline Bakker en nieuwe bronzen beelden van dieren van Jeanette Jansen. Van Greetje Sieders zijn er sieraden in zilver en andere materialen. 21/16

Lees verder

Licht in Mokum

zaterdag 11 april 2020

Galerie Mokum in, uiteraard Amsterdam, heeft tot en met 7 februari een wintertentoonstelling met als thema Licht in Mokum. Kunstenaars die exposeren in deze groepsexpositie hebben speciaal nieuw werk gemaakt.

Lees verder

Kunstobject in opbouw - George Schade

maandag 16 maart 2020

In Goes wordt gewerkt aan een nieuwe spooronderdoorgang naast het station, waarbij er ook een nieuw kunstobject van kunstenaar George Schade wordt aangebracht. Het kunstobject is maar liefst 350 meter lang, waarbij Schade er voor koos om aan de binnenkant van de spooronderdoorgang bewegingen uit te beelden en bij de buitenbocht koos voor negen karateristieke bouwwerken die typerend zijn voor de stad Goes, zoals het nabijgelegen NS-station en de televisietoren. 

Op het moment van schrijven staat er nog een opening op 2 april gepland, maar deze kan vanwege de coronacrisis afgelast worden. Aan het kunstwerk wordt wel doorgewerkt, dus we verwachten dat Goes binnenkort een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte rijk is. 

Lees verder

Susanna Inglada @ Art Rotterdam

zondag 9 februari 2020

Susanna Inglada is een Spaanse kunstenares die als sinds 2008 in Nederland woont en werkt. Op Art Rotterdam werd ze vertegenwoordigt door Galerie Maurits van de Laar uit Den Haag met de show 'Show Learners'. Haar installatie verwijst naar de sociale spanningen in haar geboorteland, gecombineerd met ervarignen en haar eigen fantasie. Bekijk het interview met haar op het Youtube-kanaal BOKDOCS

Lees verder

Petri, Henderickx en Van der Made @ pulchri

Annemarie Petri 'De stad waar mensen niet konden ophouden met bouwen'
Annemarie Petri 'De stad waar mensen niet konden ophouden met bouwen'

vrijdag 31 januari 2020

Drie kunstenaars worden elk jaar genomineerd voor de Van Ommeren- Voogtstichting. Dit jaren zijn dat Annemarie Petri, Sjef Hnedrickx en Marus van der Made. Kunstwerken van alle drie kunstenaars worden tentoongesteld in Pulchri. 

In het statige paarse gebouw nabij het Binnenhof van Den Haag worden al 172 jaar exposities georganiseerd, voor een groot deel is er werk te zien van leden van Pulchri. Annemarie Petri won de prijs van 5000 euro met haar werk 'De stad waar mensen niet konden ophouden met bouwen' 

Lees verder

Lucas & Luik @ Galerie Ramakers

Galerie Ramakers
Galerie Ramakers

zaterdag 25 januari 2020

Catalijn Ramakers was 22 jaar toen ze Galerie Ramakers begon in Den Haag. Een halve eeuw later zijn veel galeries uit ons straatbeeld verdwenen, maar Ramakers is er nog altijd, aan de Toussaintkade in de hofstad. 

Voor het eerst in de acht jaar van BOK's bestaan bezochten we het Haagse 19e eeuwse pand waar de galerie gevestigd is en het werk van twee heel verschillende kunstenaars te zien zijn.

Beelden, collages en schilderijen van kunstenaars Hieke Luik en Ien Lucas zijn er vanaf begin dit jaar tot en met 5 februari te zien. De collages en sculpturen - die ook aan de muur hangen -  zijn van Hieke Luik. De schilderijen, veelal een schouwspel in primaire kleuren, staan op naam van Ien Lucas. Bekijk hier het fotoverslag van de expositie.

Lees verder

Expositie & Lezing Marit Otto @ Mondriaanhuis

zondag 12 januari 2020

M Stands 4 is de titel van het ingebrachte werk van Marit Otto voor de tentoonstelling 25 x 25 x 25 en tevens de titel van haar lezing op 9 februari in het museum. De titel verwijst onder andere naar de M van de maakster Marit en de M van inspirator en onderwerp Mondriaan. De lezing geeft een kijkje in de keuken van de kunstenares, haar gedachtegang, haar zoektocht en hoe zij te werk gaat.

In de lezing neemt Marit je eerst mee naar het beginpunt, haar eerste atelier in een oude ambachtsschool. Een school die onderricht in een aan De Stijl verwante architectuur; De Nieuwe Zakelijkheid. 

Vervolgens ga je mee op haar weg naar autonomie in autonome kunst. Marit onderzoekt hierin de vraag waarom ze maakt wat ze maakt en welke stijlelementen een vast bestanddeel vormen van haar werk. Zijn er raakvlakken, misschien in werkwijze? Misschien in de grafische strakke ondertoon, de liefde voor Jazz/muziek? Of is er mogelijk iets anders dat hen bindt? 

Lees verder