BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere podia voor beeldend kunstenaars. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere podia voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.
 

Studio KASBOEK en Mathieu Meijers in Stedelijk Museum Breda

woensdag 17 april 2024

Studio KASBOEK is het in 2008 opgerichte kunstenaarscollectief bestaande uit Debbie van Berkel, Cathalijne Postma en Jojanneke Postma. Samen met kunstenaar Mathieu Meijers exposeert het viertal tot en met 19 mei in het Stedelijk Museum met de expositie Weerschijn.

Lees verder

Vrolijk brein bij Drawing Centre Diepenheim

dinsdag 5 maart 2024

Abul Hisham uit India en Maike Hemmers uit Duitsland zijn twee jonge kunstenaars die een ruimt vullende duoexpositie hebben bij Drawing Centre Diepenhiem met Mind Wandering Mind. De kleurrijke installatie, gecureerd door Marieke Folkers, vormt een vrolijke voorstelling van de wereld tussen onze oren, gefocust op zintuigelijke prikkelingen.

Lees verder

Kleurrijke wereld in 't Kunstenlab

woensdag 21 februari 2024

De zondebok en het paradijs spelen de hoofdrollen in de installaties van Elen Braga. Haar installatie is geen kunst in een expositieruimte, maar heel de hoofdzaal, inclusief de muren, maken deel uit van Braga's installatie (geïnstalleerde) kunstwerk 'Behold in Awe'. Op de vloer staan de zondebokken, terwijl de muren meer weg hebben van een hemelse sprookjeswereld.

Lees verder

Abstracte Nederlandse kunst in Milaan

zondag 18 februari 2024

De expositie 'Vrouwen in de Kunst – Abstract' wordt voor de vierde keer samengesteld door beeldend kunstenaar en curator Karin van Bodegom. Zij nodigde 12 vrouwen, waaronder BOK-leden, uit die, net als Karin, werken in de traditie van de abstracte kunst. Gezamenlijk exposeren zijn bij Galerie Atelier Balderi in Milaan In het werk van deze kunstenaars gaat het steeds om het samenspel tussen compositie, vorm, lijn, kleur, vlak, licht, geometrie, rasters, structuren, patronen en materiaal. Dit met gebruik van verschillende technieken.

Lees verder

Houtskoolkunst in Museum Twenthe

vrijdag 16 februari 2024

Houtskool. Het is een van de oudste tekenmaterialen ter wereld, maar de kunstenaars van nu houden zich er nog volop bezig. Van ons mag de houtskoolkunst wel wat meer aandacht krijgen in museale exposities. Gelukkig gebeurd dat nu in Museum Twenthe en wel met de groepsexpositie Houtskool X 9 kunstenaars. Niet het thema of een stroming, maar het materiaal zlef vormt de gemeenschappelijk deler.

Lees verder

Art Rotterdam PART III Prospects

zondag 4 februari 2024

In de sectie Prospects van Art Rotterdam vind je de kunstenaars die mee gedaan hebben aan het programma Start Kunstenaar van het Mondriaan Fonds. Het zijn veelal jonge kunstenaars die tussen de één en de vier jaar geleden zijn begonnen als professioneel kunstenaar. Veel van de kunstenaars die nu vertegenwoordigt worden door galeriehouders toonden hun kunst in voorgaande jaren in Ahoy. In dit fotoverslag vind je een selectie.

Lees verder

Art Rotterdam PART II

zondag 4 februari 2024

Het is de laatste keer dat het evenement plaats vindt in de Van Nellefabriek. Vanaf volgend jaar presenteren de galeries, de sectie Prospects van het Mondriaan Fonds en enkele presentatie-instellingen zich in Ahoy.

Lees verder

Art Rotterdam PART I

zaterdag 3 februari 2024

Het artistieke middelpunt van de kunstwereld ligt dit weekend in de Van Nellefabriek van Rotterdam, tegenover Het Kasteel van Sparta. Art Rotterdam viert haar 25e editie. Wat opvalt is dat er steeds meer 2D-werk te zien is op de kunstbeurs, in vergelijking met 3 dimensionale beelden.

Lees verder

Blokken en Open Calls

donderdag 18 januari 2024

Mikolaj Stojanowicz kiest zijn woorden zorgvuldig. Hij wil zijn gedachtes graag zo nauwgezet mogelijk uitdrukken. Die precisie vind je ook terug in zijn kunst, waarin zijn blokken de boventoon voeren. Een kort gesprek over zijn kunst, komaf en open calls.

Lees verder

De keramiek van Nurul Ain bij Melly

zondag 14 januari 2024

Nurul Ain Binti Nor Halim is een kunstenares die in Thailand werd geboren en opgroeide in verschillende landen in Zuidoost Azië: Indonesië, Japan en Maleisië. Ze studeerde in 2022 af aan de KABK in Den Haag. Haar keramische miniatuurwerken op houten plateaus maken tot en met 12 mei deel uit van de groepsexpositie 'My Oma' in Kunstinstituut Melly in de Witte de Withstraat in Rotterdam

Lees verder

Mikolaj Stojanowicz in De Tunnel, Utrecht

zondag 7 januari 2024

De 24-jarige Mikolaj Stojanowicz, twee jaar geleden nog het op één na jongste BOK-lid, exposeert tot en met 28 januari in De Tunnel, een white cube expositieruimte op het terrein van culturele vrijhaven De Nijverheid in Utrecht. De van oorsprong Poolse kunstenaar woont en werkt vanuit Rotterdam, studeerde onlangs af aan de Willem de Kooning Academie en volgt nu een master aan de MIVC in Den Bosch.

Lees verder

Galerie Noord: Feest der Herkenning

vrijdag 5 januari 2024

Galerie Noord bestaat alweer sinds 1997 en heeft zich in de loop der jaren gemanifesteerd als een kweekvijver voor jong talent. In de Groningse galerie is dan ook veel werk te zien van kunstenaars die zijn afgestudeerd aan Academie Minerva en het Frank Möhr instituut. 'Feest der Herkenning' is een groepsexpositie waar het werk te zien is van kunstenaars die de afgelopen vijf jaar eerder bij de Galerie Noord exposeerden.

Lees verder

Loading Amsterdam Light Festival II

zaterdag 16 december 2023

In deel één van de twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival schreven over de kunstwerken die onze verwevenheid met de mobiele telefoon laten zien. In het tweede deel belichten we enkele andere kunstwerken. De lichtexpositie in de Amsterdamse binnenstad is nog tot 21 januari 2024 te bezichtigen, met als thema Loading... Revealing Art, AI and Tech.

Lees verder

Loading Amsterdam Light Festival I

vrijdag 15 december 2023

Zó toepasselijk is het thema van de twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival! De nachtexpositie in het centrum van Amsterdam, waar we de laatste jaren telkens verslag van gedaan hebben en ook de open calls voor plaatsten, heeft als thema: Loading... Revealing Art, AI and Tech. Kunstenaars zijn gevraagd om hier op in te spelen; op het effect van technologie en kunstmatige intelligenite / artificial intelligence (ai).

Lees verder

Lingering Echoes bij Tetem

zaterdag 9 december 2023

Hoe kunnen we de onzichtbare tijdsdimensie betreden en verbeelden? Kunstenaar Sjoerd van Acker zocht het uit en gaf er zijn eigen interpretatie aan met 'Lingering Echoes'. Het resulteerde in een Virtual Reality-installatie waarin een kubus van licht en aan de wand geprojecteerde beelden elkaar in rap tempo afwisselen.

Lees verder

Nieuwe vrijheidsbeelden in Stedelijk Museum Alkmaar

dinsdag 21 november 2023

Het Prikbord van BOK is de meest geraadpleegde webpagina voor kunstenaars als het gaat om open calls voor het maken van een kunstopdracht, een atelier die vrij komt of een oproep voor een (groeps)expositie. In mei 2022 publiceerden we de open call 'Nieuwe Vrijheidsbeelden' van het Stedelijk Museum Alkmaar, een oproep aan kunstenaars om in te spelen op het begrip 'vrijheid' vanwege '450 jaar Alkmaar Ontzet'. Daaruit zijn drie kunstenaars geselecteerd die werken in drie verschillende disciplines: Marinke van Zandwijk (geblazen glas), Sina Dyks (textiel) en Gabriel Lester (film).

Lees verder

Heringa/Van Kalsbeek in Kunstmuseum Den Haag

vrijdag 17 november 2023

Heringa/Van Kalsbeek is de naam waaronder kunstenaars Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek al 25 jaar met elkaar samenwerken. Met 'Springvloed' exposeert het duo momenteel in Kunstmuseum Den Haag. Je mag, én als je het museum bezoekt dan kán je het ook niet missen: hun kunst spettert alle kanten op.

Lees verder

Schoonheid en vergankelijkheid in Zwijndrecht

zaterdag 11 november 2023

De houtskool panorama's en pasteltekeningen van Tom van der Ouderaa laten tegelijkertijd de schoonheid en vergankelijkheid van onze wereld zien. Van der Ouderaa heeft een voorkeur voor de plekken waar de natuur nog enigszins zijn gang kan gaan in onze meer en meer verstedelijkte wereld: de kust en de bergen.

Lees verder

Duistere kunst in Kunstenaars Centrum Bergen

donderdag 9 november 2023

Het duister staat centraal in de jongste groepsexpositie van Kunstenaars Centrum Bergen, een stichting voor beroepskunstenaars die een podium heeft bij Museum Kranenburgh. Op een steenworp afstand van de duinen spelen 18 schilders, beeldhouwers, etsers en andere kunstenaars in op dit thema. Voor de gelegenheid werden alle ramen in het KCB afgeplakt, dus de foto's in dit verslag zijn iets donkerder dan je van ons gewend bent.

Lees verder

Enter New Babylon bij Tetem

donderdag 9 november 2023

Welke mogelijkheden en welke beperkingen zijn er voor de aanstormende generaties? De aarde overleeft ons wel, maar welke toekomst ligt er in het verschiet voor de mensheid? In de jaren zestig bedacht kunstenaar Constant Nieuwenhuys ‘New Babylon’, een futuristische vrije stad waar kapitalisme en arbeid niet bestonden.

Lees verder

Poorter & Brugman bij MUGA Heerenveen

dinsdag 24 oktober 2023

'De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest'. Even surfen op internet bied geen uitkomst naar de herkomst van deze uitspraak, maar het zou van toepassing kunnen zijn op de expositie van Helmie Brugman en Marty Poorter bij MUGA Heerenveen. De galerie die bij het museum in zit is enkele jaren geleden gestart door kunstenaar Age Hartsuiker en kent sindsdien al heel wat verassende (duo)exposities, een concept (museum en galerie) waar andere middelgrote steden een voorbeeld aan kunnen nemen.

Lees verder

Dolf Verlinden bij Off Hook in Groningen

donderdag 28 september 2023

Off Hook is een nieuwe galerie voor hedendaagse kunst in Groningen die gevestigd is in een hoek van ateliercomplex Het Paleis, iets ten noorden van het centrum. Lydia Wierenga, zelf kunstenaar, organiseert hier sinds een paar jaar exposities. De galerie is doorgaans open op donderdag en vrijdag. Nu te zien is 'The sky and the sea' van Dolf Verlinden die in de jaren tachtig naar Groningen verhuisde om aan de kunstacademie in Groningen te studeren en hier sindsdien is blijven wonen en werken.

Lees verder

Zomersalon NkvB op de NDSM-werf PART II

zaterdag 9 september 2023

Tweede deel van de Zomersalon-expositie van de Nederlandse kring van Beeldhouwers PART II. Godelieve Smulders selecteerde kunstwerken van 22 beeldhouwers die tot en met 24 september 2023 te zien zijn in de nok van de NDSM-werf. We hebben twee fotoverslagen gepubliceerd over de groepsexpositie van de NkvB, een kunstenaarsvereniging waar ook veel beeldhouwende BOK-leden zich bij hebben aangesloten. Bekijk ook het eerste fotoverslag van de Nederlandse kring van Beeldhouwers.

Lees verder

Zomersalon NkvB op de NDSM-werf

zaterdag 9 september 2023

Liefst 22 kunstenaars die lid zijn bij de Nederlandse Kring van Beeldhouwers exposeren onder curatorschap van Godelieve Smulders - zelf ook kunstenaar - op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord met veelal experimenteel werk. De NkvB kondigt de groepsexpositie aan als een 'vrolijke staalkaart van ruimtelijke werken' verspreid over 600 m2. De zomersalon is nog te zien tot en met 24 september 2023. Onder de kunstenaars die aangesloten zijn bij de NkvB zitten veel BOK-leden. Hieronder een ruime selectie van de tentoongestelde kunstwerken.

Lees verder

De mens volgens Art Hilversum

dinsdag 5 september 2023

ART Hilversum biedt een podium aan professionele kunstenaars die wonen en werken in de bekende tv-stad. Er worden op meerdere plekken exposities georganiseerd door de stichting waar zo'n 47 kunstenaars zich bij hebben aangesloten. De mooiste locatie is ongetwijfeld de Kerkstraat 92, midden in het winkelcentrum van Hilversum. In de maand september exposeren hier vier kunstenaars: Floor Schothorst, Hanke Wiegand, Bart van der Voort en Ardy Timmer.

Lees verder