BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Professionele beeldmakers hebben recht op thuiskopievergoeding

Professionele beeldmakers hebben vanaf 2017 recht op een thuiskopievergoeding. Leden van BOK ontvangen deze vergoeding automatisch.

Op initiatief van Pictoright gaat de uitbetaling van de thuiskopievergoeding via beroepsorganisaties in de creatieve sector. Hierin vertegenwoordigt BOK beroepskunstenaars. BOK rekent geen boekingskosten voor het uitkeren van de thuiskopievergoeding. De Beroeps Organisatie Kunstenaars ontvangt aan het begin van het jaar (doorgaans in het voorjaar) deze vergoeding van Pictoright en keert daarna hetzelfde bedrag zo spoedig mogelijk uit aan elk lid. De thuiskopievergoeding is van toepassing over het voorafgaande jaar. Je kunt als beeldmaker 1x per jaar van een beroepsorganisatie thuiskopievergoeding ontvangen. 

Wij zijn verheugd dat wij als kunstenaars na jaren lobbyen eindelijk gecompenseerd worden met een thuiskopievergoeding!

Waarom is er thuiskopievergoeding? 

Van Stichting de Thuiskopie ontvangt Pictoright zogenaamde thuiskopievergoedingen. Deze vergoedingen zijn bestemd voor makers wiens werk door consumenten voor eigen gebruik wordt gekopieeerd op digitale dragers. Voorbeelden van dergelijke dragers zijn smartphones en tablets. Pictoright ontvangt van Stichting de Thuiskopie de vergoeding bestemd voor beeldmakers. 

Het bestuur van Pictoright heeft recent de nieuwe verdelingsmethodiek van de thuiskopievergoedingen vastgesteld. In de methodiek is onder meer bepaald dat beeldmakers die lid zijn van beroepsorganisaties in aanmerking komen om de thuiskopievergoeding te ontvangen. (bron: Pictoright).

Wat doet Stichting De Thuiskopie?

De thuiskopievergoeding biedt de auteurs – en naburig rechthebbenden een (gedeeltelijke) compensatie voor de inkomsten die zij mislopen doordat hun werk gekopieerd wordt. Iedereen mag voor eigen oefening, studie en gebruik een kopie maken. Dit staat vermeld in de Auteurswet. 

Stichting de Thuiskopie verdeelt de thuiskopievergoedingen via de verdelingsorganisaties onder de auteursrechthebbenden. Zo komt het geld goed terecht bij de componisten, muzikanten, producenten, auteurs, kunstenaars en regisseurs (bron: De Thuiskopie).

Wat doet Pictoright?

Pictoright is de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland: beeldend kunstenaars, illustratoren, grafisch ontwerpers, fotografen, architecten en andere beeldmakers (of hun erfgenamen). Pictoright beschermt, beheert en exploiteert individuele auteursrechten, verdeelt collectieve vergoedingen, verleent juridische bijstand, fungeert als vraagbaak en zet zich in voor een betere auteursrechtelijke positie van beeldmakers.

Word lid van Pictoright

Het is, voor het ontvangen van deze vergoeding, niet verplicht om aangesloten te zijn bij Pictoright maar we raden het wel aan. BOK-leden die zich aansluiten bij Pictoright krijgen het eerste jaar 50% korting op de contributie bij Pictoright. Meer informatie over deze auteursrechtorganisatie vind je op onze pagina over  Pictoright en uiteraard op de website van Pictoright.

Word lid van BOK

Lid worden kan online. Ga daarvoor naar het aanmeldformulier. Je kan dan meteen gebruik maken van alle ledenvoordelen en ontvangt een half jaar gratis abonnement op het kunsttijdschrift MetropolisM.