BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Verzekeringen voor beeldend kunstenaars lid van BOK

Waar moet je opletten bij verzekeren van je werk?

Ga in eerste instantie na of het een doorlopende verzekering is of een tijdelijke verzekering. Als de verzekering alleen geldt tijdens de expositie of beurs, eventueel met een of twee transportdagen, is het werk dan wel verzekerd als het bijvoorbeeld buiten die periode ergens 'op zicht' hangt of staat? En is het wel verzekerd als het nog even een week ergens in opslag staat of in consignatie ergens achter blijft?

Voor sommige verzekeringen moet je foto's van je werk maken en lijsten waarop alles staat omschreven. Wat gebeurt er met zo'n verzekering als je een werk tussentijds verwisselt of wanneer je een werk verkoopt en er voor in de plaats een ander werk tentoonstelt?

Ook is van belang welke verzekering als eerste in volgorde staat. Het is altijd handig dat dat jouw verzekering is (en de verzekeringsmaatschappij niet eerst verwijst / de verantwoordelijkheid afschuift naar andere partijen, zoals bijvoorbeeld de organisatie van een kunstbeurs). Dan ben je immers veel minder afhankelijk van anderen en andere verzekeringen die door derden zijn afgesloten.

Bedrijfsverzekering

Nog een tip; kijk goed of het een particuliere of een zakelijke verzekering (ook wel: bedrijfsverzekering genoemd) betreft. Dat kan, als er onverhoopt iets gebeurt, nogal enig verschil maken. Op de site van BOK staan bedrijfsverzekeringen, waarmee je dus tijdens de uitvoering van je werkzaamheden verzekerd bent (bij het afsluiten van een kunstenaarsverzekering moet je daarom ook ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel). Blijf ook zoveel mogelijk onafhankelijk; sluit een verzekering rechtstreeks af bij een verzekeraar, dus zo direct mogelijk zonder tussenpartijen. 

Professioneel

Bij BOK hebben we gekozen voor een professionele serie verzekeringen en een professionele partner die dat uitstekend voor jou kan regelen; FGD. Als je vragen hebt kunnen zij je ook prima adviseren en vooraf voorkomen dat je verkeerd verzekerd bent. Tot nu toe hebben we geen enkele klacht ontvangen en ook bij de schade gevallen die er geweest zijn is het uitstekend opgelost.

Samen proberen we de verzekeringen zo voordelig mogelijk te houden, maar ook hier geldt; alle waar is naar zijn geld en goedkoop is vaak duurkoop.

Voor professionele beeldend kunstenaars heeft BOK een compleet en zeer volledig verzekeringspakket door een volmacht, FGD Assuradeuren, speciaal ontwikkeld en toegespitst op de kunstenaarspraktijk.

Exclusief voor BOK-leden

De meeste verzekeringen dekken risico’s die je specifiek als kunstenaar loopt. Daarnaast telt het pakket nog een aantal meer algemene dekkingen die van belang zijn voor de ondernemer.

Simpel en goedkoop

Verzekeringen zijn vaak nodeloos ingewikkeld. BOK wil het afsluiten van een voordelige verzekering met een goede dekking zo simpel mogelijk houden. Zo moet een aanvraagformulier niet langer zijn dan strikt noodzakelijk. Ook vinden we dat voor iedereen duidelijk moet zijn wat er verzekerd is en wat niet.

Wij hebben alvast een voorselectie gemaakt

BOK is goed ingevoerd in de kunst en heeft dus al een voorselectie gemaakt van wat wel en wat er niet gedekt zou moeten zijn. Het BOK Schadeverzekeringenpakket bestaat uit 11 verschillende dekkingen: 

De verzekeringen die BOK-leden kunnen afsluiten zijn:

Meer verzekeringen voor kunstenaars

BOK en FGD Assuradeuren zijn overeengekomen om leden van BOK 15% korting te geven op particuliere (schade)verzekeringen, naast het huidige aanbod. Hieronder valt o.a.: auto/motorverzekering, inboedelverzekering, reisverzekering en de rechtsbijstandsverzekering, woonhuisverzekering, ongevalllenverzekering en caravanverzekering. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met FGD Diensten, Jens Boorsma, E-mail j.boorsma@fgd.nl , telefoon 058-2010152. Of Erik Roozeboom, E-mail e.roozeboom@fgd.nl , telefoon 058-2010130.

Voor alle verzekeringen geldt dat je als kunstenaar ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel (KvK).