BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

donderdag 23 mei 2024

Het voornemen om de BTW op kunst en cultuur te verhogen van 9 naar 21 procent is zorgwekkend voor journalisten, acteurs, muzikanten, kunstenaars, schrijvers…..kortom voor die mensen die veelal kritiek uitoefenen op overheden en politici bevragen. 

Zorgwekkend en desastreus

Het is zorgwekkend omdat er banen zullen verdwijnen. Het is zorgwekkend omdat er veel kapot wordt gemaakt wat velen van ons belangrijk vinden. Maar het is ook meer dan dat, het is desastreus voor onze waarden en onze beschaving. Theaters, boeken, kranten, tijdschriften, kunstaankopen, het krijgt allemaal een flinke dreun. Alles waar je wat meer hersencellen voor nodig bent dan een pretpark bezoeken wordt onbereikbaar gemaakt voor het grootste deel van de bevolking.

Cultuurbarbaren

Veel kinderen onthouden we al een noodzakelijk ontbijt, maar straks ook nog van broodnodige kennis en ontwikkeling die meer dan nodig is voor het verder brengen van onze beschaving. We worden het slachtoffer van een stelletje autistische cultuurbarbaren die niet verder kunnen denken dan de dorpsfanfare, een zak patat en een springkussen. Het maakt mij woest. Toen ik de foto van het viertal, de fractievoorzitters van de partijen die een regeerakkoord gaan vormen, zag, moest ik denken aan een vreemdelingen hater, ma flodder, een vermoeide autist en een dame die de gegoede burgerij hoog in haar vaandel heeft staan en slechts vecht voor geld en aanzien.

Versnipperde culturele wereld

Overal zullen er acties ontstaan vanuit de versnipperde culturele wereld. Overal zal er binnenkort worden gesnoeid in subsidies voor makers van cultuur. Overal zullen er mensen naar voren komen die voor zichzelf gaan vechten. Ze hebben allemaal gelijk, maar vergeten tegelijkertijd dat het veel erger is dan hun eigen baantje en de subsidie die ze zelf opstrijken. Nu gaat er (te) veel geld naar vergadertijgers, cultuurvertegenwoordigers en tafelgesprekken over hoe het allemaal verder moet. Tafels waar meestal geen enkele maker van kunst en cultuur bij aanwezig is. Mag daar in gesnoeid worden? Ja, dat mag, maar laat de kunstenaars, de makers met rust. Laat hen kunst en cultuur maken. Kunst en cultuur waar  onze kinderen en kleinkinderen straks een museum voor uit de grond stampen omdat we pas over vele jaren pas doorhebben wat er op dit moment aan kunst en cultuur wordt gemaakt. We zitten juist nu op een prachtig kruispunt van allemaal mogelijkheden. Alleen al de kunstmatige intelligentie (AI) zal ons veel brengen. De wereld van de creatievelingen zal hier als eerste mee weten om te gaan en ons nieuwe vergezichten leveren.

Twaalf jaar later

Twaalf jaar geleden zijn we opgericht tijdens de toenmalige BTW verhoging. Een of andere kwast uit Noordwolde die ook op bezoek was geweest bij Poetin (in zijn datsja, zo vertelde hij) bestond het om ook toen de BTW op alles wat kunst en cultuur is te verhogen. Dat is toen mede door ons toedoen en acties gelukkig terug gedraaid. Ook nu gaan wij ons beraden hoe kunnen bewerkstelligen dat het niet door gaat. En mocht dat niet lukken; we zijn creatief genoeg om andere wegen te vinden. Desnoods via het buitenland, door middel van crypto’s, ruil- of contante handel. Het maakt niet uit, zolang de door ons gemaakte kunst en cultuur maar tegen een betaalbare prijs komt daar waar het nodig is en daar waar we onze kinderen en kleinkinderen mee kunnen geven dat er meer is dan een springkussen in een pretpark of een boerenkapel.

Steun ons in ons werk voor de kunsten en de kunstenaars. Als je nog geen lid bent, wordt het dan nu. Het is meer dan nodig dat wij ons als kunstenaars verenigen waarbij we opkomen voor ons zelf en onze eigen beroepsgroep.Ga naar het aanmeldformulier.

* Een bewerking van dit artikel verscheen onder de titel 'BTW omhoog? laat kunstenaars met rust' in de Leeuwarder Courant van 23 mei 2024 (zie foto).

Henk Hofstra
Voorzitter Stichting BOK Beroeps Organisatie Kunstenaars, een stichting zonder winstoogmerk die opkomt voor de belangen van (beeldend) kunstenaars.