Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.
Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.
Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.
BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.
donderdag 17 juli 2025
We Transfer gaat aan de haal met jouw bestanden. Welke alternatieven zijn er?
woensdag 4 juni 2025
Jouw kunstwerk verminkt. Wat nu?
dinsdag 3 juni 2025
Kabinet valt. BOK-Lobby voor een beter klimaat voor kunstenaars
vrijdag 9 mei 2025
Atelierruimte delen. Waar moet je aan denken?
vrijdag 9 mei 2025
Over minimumtarieven, richtlijnen en vrijheid van handelen
donderdag 17 april 2025
BOK's inzet voor behoud van het lage btw-tarief
woensdag 9 april 2025
Contracten en kunstenaarshonorarium
vrijdag 28 maart 2025
Aanpak schijnzelfstandigheid schiet zijn doel voorbij
woensdag 27 november 2024
Rechter: Meta moet beeldmakers betalen
woensdag 27 november 2024
COLUMN Het Europa-effect van het btw-tarief
woensdag 27 november 2024
Verplichte AOV verzekering op de lange baan
dinsdag 26 november 2024
Webinar: Een goed pensioen opbouwen met belastingvoordeel
woensdag 30 oktober 2024
Welke BTW als je kunst over de grens verkoopt?
maandag 14 oktober 2024
Waar blijft mijn kunst als ik er niet meer ben?
dinsdag 24 september 2024
Social media-vergoeding voor kunstenaars komt dichterbij
dinsdag 17 september 2024
Rechtszaak Pictoright vs. Meta
vrijdag 13 september 2024
BOK bij het ministerie van OCW: voor het belang van de zelfstandige kunstenaars
donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!
donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument
dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers
dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers
donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt
donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie
donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden
dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding
donderdag 17 juli 2025
Je hebt tientallen foto’s van jouw kunst die je naar een galerie wil sturen. De bestanden zijn te zwaar voor in een gewoon e-mailtje. Geen probleem om dat even via We Transfer te doen, zou je denken. Met de meest gebruikte down- en uploaddienst is dat zo gepiept. Technische gezien dan. Qua privacy en auteursrecht zijn er wel redenen om je zorgen te maken. We Transfer wil namelijk weten wat er te zien is in jouw bestanden en meer dan dat….
We Transfer heeft de afgelopen weken haar algemene voorwaarden twee keer aangepast en daar is menigeen van geschrokken. Zo stond er na de eerste aanpassing zelfs dat de gebruiker akkoord gaat met het trainen van jouw bestanden door machine learning models (AI). Na felle kritiek is dat er uit gehaald, maar de nieuwe aanpassing is nog steeds zorgwekkend voor o.a. kunstenaars en andere creatieve makers die de dienst gebruiken.
In paragraaf 6.3 License to We Transfer staat nu:
‘U verleent ons hierbij een royaltyvrije licentie om uw inhoud te gebruiken voor de doeleinden van het exploiteren, ontwikkelen en verbeteren van de Service, alles in overeenstemming met ons Privacy- en Cookiebeleid.’
Er staat dus niet meer expliciet dat jouw content voor machine learning models gebruikt gaat worden, zoals in de eerste versie, maar uitgesloten wordt het ook niet. Gezien de eerste aanpassing vrezen we dat de kans groot is dat dit (uiteindelijk) wel gaat gebeuren. We Transfer geeft zichzelf i.i.g. een vrijbrief om aan de haal te gaan met jouw werk. Daarmee kan dus ook de auteurswet overtreden worden als je het werk van een ander verstuurt via We Transfer.
De van oorsprong Nederlandse down- en uploaddienst We Transfer volgt hiermee het beleid van de social media-reuzen als Meta (Facebook, Instagram), X en Google (o.a. Youtube). Hier zijn de laatste jaren overigens ook veel morele en juridische discussies over gevoerd. Verschil is dat je bij het uploaden van bijvoorbeeld een illustratie op jouw Instagram-account waarschijnlijk niet wil dat een ander er mee aan de haal gaat, maar dat publicatie van jouw werk, door jezelf, natuurlijk wel de bedoeling is.
Bij het verzenden van bestanden is er echter geen reden om aan te nemen dat jij, als verzender, wil dat iemand anders dan de ontvanger de inhoud te zien krijgt. Laat staan dat een techbedrijf dit op commerciële wijze gaat exploiteren. Het is bovendien niet nodig voor het verzenden van bestanden.
Gelukkig zijn er alternatieven. Om er zeker van te zijn dat alleen de door jouw gekozen ontvanger(s) de bestanden kunnen inzien, kun je het beste gebruik maken van apps met ingebouwde end-to-end-encryptie. Dat is een methode waarbij de inhoud van de bestanden alleen leesbaar kan zijn voor de verzender en de ontvanger, niet voor tussenliggende servers of andere partijen. Voorbeelden zijn Wormhole, Filemail en Transfer XL (optioneel)*.