Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.
Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.
Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.
BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.
vrijdag 9 mei 2025
Atelierruimte delen. Waar moet je aan denken?
vrijdag 9 mei 2025
Over minimumtarieven, richtlijnen en vrijheid van handelen
donderdag 17 april 2025
BOK's inzet voor behoud van het lage btw-tarief
woensdag 9 april 2025
Contracten en kunstenaarshonorarium
vrijdag 28 maart 2025
Aanpak schijnzelfstandigheid schiet zijn doel voorbij
woensdag 27 november 2024
Rechter: Meta moet beeldmakers betalen
woensdag 27 november 2024
COLUMN Het Europa-effect van het btw-tarief
woensdag 27 november 2024
Verplichte AOV verzekering op de lange baan
dinsdag 26 november 2024
Webinar: Een goed pensioen opbouwen met belastingvoordeel
woensdag 30 oktober 2024
Welke BTW als je kunst over de grens verkoopt?
woensdag 30 oktober 2024
Persoonlijkheidsrechten automatisch naar erfgenamen kunstenaar
maandag 14 oktober 2024
Waar blijft mijn kunst als ik er niet meer ben?
dinsdag 24 september 2024
Social media-vergoeding voor kunstenaars komt dichterbij
dinsdag 17 september 2024
Rechtszaak Pictoright vs. Meta
vrijdag 13 september 2024
BOK bij het ministerie van OCW: voor het belang van de zelfstandige kunstenaars
donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!
donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument
dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers
dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers
donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt
donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie
donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden
dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding
woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen
zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's
vrijdag 9 mei 2025
Veel zzp’ers hebben niet veel meer nodig dan een stoel, een tafel(tje), een laptop en een internetverbinding. De een zit het liefst op zolder, de ander geeft de voorkeur aan de koffiecorner om de hoek. Voor beeldend kunstenaars gaat die vlieger vaak niet op. Als kunstschilder of beeldhouwer heb je ruimte nodig voor jouw doeken en lijsten. En als je regelmatig een slijptol gebruikt, is het niet handig om in een woonwijk te werken.
Een jaar of 15 geleden was er veel leegstand in Nederland en kon menig kunstenaar, al dan niet tijdelijk, terecht in een antikraakpand of een verlaten fabriek. Dat is nu in de meeste plaatsen ondenkbaar. Een tekort aan ateliers in een stad is vaak een voorbode voor een tekort aan woon- en kantoorruimte. En als er al ergens een atelier vrij komt, dan hangt daar vaak een fors prijskaartje aan. Weinig kunstenaars kunnen zich nog een eigen atelierruimte veroorloven.
Samen atelierruimte delen kan de oplossing zijn. Een ‘hoofdhuurder en onderhuurder constructie’ kan een manier zijn om de zaken betaalbaar te houden. Je hebt dan wel een contract nodig waarin alle zaken goed zijn vastgelegd. Bij BOK hebben we meermaals verhalen aangehoord van kunstenaars die onaangenaam verrast werden. Dat gebeurde meestal wanneer er meer dan twee partijen bij betrokken waren, bijvoorbeeld verhuurder, hoofdhuurder en onderhuurder.
Zo hebben we onlangs nog een kunstenaar geholpen met het terug krijgen van haar borg. De huurperiode was voorbij, waarna de verhuurder de borg niet wilde uitkeren wegens enkele gebreken aan het pand. Deze waren echter veroorzaakt door een gebrek aan ‘grote onderhoudswerkzaamheden’, waar de kunstenaar in kwestie niet voor verantwoordelijk was. Sterker nog, zij had de verhuurder kort na intrek zelfs gewezen de mankementen. Ze had op de eerste dag al haar twijfels, maar ging akkoord met de huur omdat ze dringend een atelier nodig had. Gelukkig had ze ook foto’s en aantekeningen gemaakt. Bij BOK schreven we een briefje aan de verhuurder, waarna de borg als nog werd teruggestort. Dit is dan ook ons devies aan elke kunstenaar die op het punt staat om een atelier te huren: leg de staat van het atelier vast. Net als wanneer je een auto huurt.
Het huren van een atelier valt onder ‘overige bedrijfsruimte’, hetgeen betekent dat je nauwelijks wettelijke huurbescherming hebt. Winkeliers en bewoners hebben wel huurbescherming. Het afsluiten van een goed contract is daarom des te belangrijker. Vaak heeft de verhuurder al een standaardcontract opgesteld. Twijfel je? Onderteken niet gelijk. Je kunt ‘m altijd aan ons voorleggen voor contractscreening. Daarnaast hebben we bij BOK op aanvraag ook een Voorbeeldcontract voor Onderhuur Atelier, voor als je als kunstenaar hoofdhuurder bent en een deel van jouw atelier wil delen met een onderhuurder. Meer informatie, ga naar onze contactpagina.