Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.
Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.
Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.
BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.
vrijdag 9 mei 2025
Atelierruimte delen. Waar moet je aan denken?
vrijdag 9 mei 2025
Over minimumtarieven, richtlijnen en vrijheid van handelen
donderdag 17 april 2025
BOK's inzet voor behoud van het lage btw-tarief
woensdag 9 april 2025
Contracten en kunstenaarshonorarium
vrijdag 28 maart 2025
Aanpak schijnzelfstandigheid schiet zijn doel voorbij
woensdag 27 november 2024
Rechter: Meta moet beeldmakers betalen
woensdag 27 november 2024
COLUMN Het Europa-effect van het btw-tarief
woensdag 27 november 2024
Verplichte AOV verzekering op de lange baan
dinsdag 26 november 2024
Webinar: Een goed pensioen opbouwen met belastingvoordeel
woensdag 30 oktober 2024
Welke BTW als je kunst over de grens verkoopt?
woensdag 30 oktober 2024
Persoonlijkheidsrechten automatisch naar erfgenamen kunstenaar
maandag 14 oktober 2024
Waar blijft mijn kunst als ik er niet meer ben?
dinsdag 24 september 2024
Social media-vergoeding voor kunstenaars komt dichterbij
dinsdag 17 september 2024
Rechtszaak Pictoright vs. Meta
vrijdag 13 september 2024
BOK bij het ministerie van OCW: voor het belang van de zelfstandige kunstenaars
donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!
donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument
dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers
dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers
donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt
donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie
donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden
dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding
woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen
zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's
vrijdag 9 mei 2025
Steeds weer komt het naar boven; minimumtarieven of honorariumrichtlijnen voor autonome zelfstandig werkende kunstenaars. Er wordt dan steevast voorbijgegaan aan het feit dat kunstenaars ondernemers zijn die zelf de prijzen voor hun kunstwerken en hun uurtarieven bepalen. Al die -met de beste bedoelingen- vastgestelde en zo hier en daar afgesproken tarieven geven het idee van een zekere houvast, maar zijn het niet. Het werkt als kilometervergoedingen; de laagste prijs wordt standaard. En het zijn veelal tarieven die gebaseerd zijn op het minimumloon van iemand in loondienst.
Er wordt gewerkt aan een wettelijk minimumuurtarief dat zelfstandigen in rekening moeten brengen. Is het in rekening te brengen uurtarief lager, dan kan de zzp’er loondienstverband opeisen. De opdrachtgever moet dan bewijzen dat er geen sprake is van loondienst. De regeling wordt ook wel het ‘rechtsvermoeden’ genoemd. Het minimum waaraan wordt gedacht ligt zo rond de 35 euro per uur. Dit gaat overigens alleen op als je betaald wordt per uur en niet voor de verkoop van kunst via galerie, musea of eigen atelier.
Een tarief, of een prijs is geen natuurverschijnsel. Het is ook niet wettelijk vastgelegd. Iedere ondernemer, ook iedere kunstenaar is vrij om te vragen wat hij of zij wil. Dat onderhandelen hoort bij de vaardigheden van een ondernemer/kunstenaar. En als je dat zelf niet wil of denkt niet te kunnen, schakel dan iemand anders in. Iemand die dat onderhandelen doet voor jou. Een zaakwaarnemer.
Vaste tarieven of vaste prijzen voor kunst en kunstenaars bestaan er gelukkig niet. Ondanks dat er hier en daar pogingen worden gedaan om voor te doen alsof dat wel het geval is. Als je van een museum of welke andere opdrachtgever een voorstel krijgt voor een tarief, uurvergoeding of welke vergoeding dan ook waarbij wordt verwezen naar zogenaamde ‘vastgestelde tarieven’, weet dan dat het voorgestelde niets meer en minder is dan een minimum tarief en een startpunt van onderhandeling.
Door een groter aanbod dan afname en door een grote concurrentie ontstaat er een vorm van macht bij de opdrachtgever. Daar moeten we rekening mee houden, maar het mag niet betekenen dat je als kunstenaar/opdrachtnemer maar met alles genoegen moet nemen. Je kunt onderhandelen en zelf je eisen stellen. En je kunt als laatste middel altijd NEE zeggen. Wees je bewust van je waarde. In deze moet ik altijd denken aan een tekst op de steen bij Warns in Friesland: 'Leaver dea as slaef’.