BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 25 april 2024

Aan de griffie van alle gemeentes in Nederland met het verzoek deze brief door te sturen naar alle raadsleden, naar het college van B&W en naar de Wethouder die Kunst en Cultuur in zijn of haar portefeuille heeft.

Een pleidooi voor kunstenaars en hun ateliers

Geachte Raadsleden,

In een aantal gemeentes is het gebruikelijk dat ateliers voor kunstenaars tijdelijk zijn. Dat kan een jaar zijn, vijf jaar en zelfs tien jaar. Het idee er achter is om op deze manier een soort van natuurlijke doorstroming te bewerkstelligen en jonge aanstormende kunstenaars ook een kans te bieden.

In theorie een idee met de beste bedoelingen. In de praktijk kan het echter behoorlijk wringen. Een kunstenaar die tien jaar lang tegen een redelijke en betaalbare prijs een atelier heeft kunnen huren en zich heeft gevestigd kan in één keer alle grond letterlijk onder de voeten kwijt zijn. Het kan zelfs leiden tot een verarming van een stad, dorp of buurtschap. De enige oplossing voor de kunstenaar, maar ook voor de omgeving, kan in vele gevallen zijn om de kunstenaar te laten blijven zitten op de plek waar het allemaal is begonnen en waar iedereen de kunstenaar weet te vinden.

Meer atelierruimte is hard nodig

De ultieme oplossing is dat er meer atelierruimte komt. Overal. Niet alleen om de kunstenaar en de kunst zelf een plezier te geven, maar ook om een stad, dorp of welke omgeving dan ook bijzonder, prettig en leefbaar te houden. Sommigen zullen het zien als weer een kostenpost in een vreselijk slechte tijd van woningnood en gebrek aan ruimte overal. Het is echter iets totaal anders. Het is een investering in leefbaarheid, in vernieuwing en verbijzondering. Het trekt andere creativiteit aan. Amateurkunstenaars en zondagsschilders, scholen, ontwerpers, architecten, start-ups, hobbyclubs, atelierbezoekers, open dagen....iedereen heeft er wat aan, steekt er wat van op en 'neemt er wat van mee'. De buurt gaat leven, wordt leefbaarder en krijgt letterlijk kleur op de wangen.

Uitstekende plekken voor (nieuwe) ateliers

Overal staan lege panden en verwaarloosde gebouwen of zelfs half gesloopt erfgoed wat, na wat opknapwerk, uitstekende plekken kunnen zijn om ateliers in onder te brengen en zelfs om er exposities en voorstellingen te organiseren. Pak uw fiets en ga op een vrije zondagmiddag maar eens door uw gemeente. U zult er versteld van staan hoeveel (verlaten) gebouwen er overal in Nederland staan die zeer geschikt zijn.

Jaag kunstenaars niet weg!

Daar komt ook nog bij dat we moeten proberen te behouden wat we hebben. Het moet niet zo zijn dat al die kunstenaars die hun atelier uit worden gejaagd verdwijnen naar het buitenland omdat ze daar als kunstenaar wel welkom zijn. De geschiedenis heeft ons geleerd dat steden die hun kunstenaars niet goed gezind zijn verarmen. En kunstenaars zijn door de eeuwen heen bereid om daar te gaan waar ze in vrijheid kunnen werken. Parijs was ooit de stad waar je als kunstenaar moest zijn, Berlijn is dat geweest en is dat met de Häckescher Markt nog steeds, Praag wordt ook al genoemd als kunstenaarsstad. Als we niet oppassen worden we als Nederland (en in het bijzonder de grote steden) straks niet meer gezien als land waar de kunsten en kunstenaars welkom zijn en waar het niveau hoog ligt.

Onze morele plicht

We zijn het verplicht aan al die beroemde kunstenaars die ons voor gingen. Zonder anderen te kort te doen; Rembrandt, Vermeer, maar ook Karel Appel en de hele COBRA groep, Willem de Kooning. Laat de creativiteit niet verloren gaan, zorg voor een kleurrijke diverse samenleving en behoud de kunstenaars.

Met vriendelijke groet,

Henk Hofstra
Voorzitter Stichting Beroeps Organisatie Kunstenaars