BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

Coronalening Bbz voor zelfstandigen is nauwelijks steun te noemen

vrijdag 11 februari 2022Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) trekt aan de bel over de absurd hoge rente van 8% op de Bbz-lening; één van de weinige overgebleven coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers. Dat is onacceptabel. 

Tijdens de coronapandemie zijn er meerdere steunmaatregelen opgetuigd voor zelfstandig ondernemers. De meeste zijn alweer ingetrokken, zoals de Tozo en de TONK.  Zelfstandigen moeten het inmiddels doen met de Bbz-light en de TVL. Over de TVL is al veel gezegd en geschreven. Die regeling sluit grote groepen zelfstandigen uit, waaronder beeldend kunstenaars, omdat zij  bijvoorbeeld geen vestigingsadres hebben anders dan het woonadres of niet aan het minimumpercentage omzetverlies komen. 

Zelfstandigen in financiële nood zijn momenteel aangewezen op de Bbz-regeling. Deze is tot 1 april 2022 weliswaar aan te vragen met terugwerkende kracht en met versoepelde eisen (de “Bbz-light”) maar blijft problematisch. Gemeenten vragen bijvoorbeeld toch naar iemands vermogen als onderdeel van de levensvatbaarheidstoets. VZN-voorzitter Van de Ven: “De Bbz is een bijstandsuitkering, die niet aansluit bij ondernemerschap. Het is absoluut geen passende vervanger van de Tozo-regeling”. 

VZN signaleert bovendien dat de hulp vanuit de Bbz aan veel regels is gebonden. Zelfstandig ondernemers kunnen die vaak niet goed overzien als ze akkoord gaan. Eén van de vormen van bijstand, naast een periodieke uitkering, is het aangaan van een lening. Maar waar eerder nog 2% rente op de lening werd gevraagd is dat percentage verhoogd naar 8%. VZN vindt een rente van 8% op een lening vanuit een bijstandsregeling absurd. Zelfstandig ondernemers die een lening aangaan, doen dat omdat ze financieel in de problemen zitten en niet uit weelde. De overheid lijkt met een woekerrente van 8% een hoog rendement op hun geld te willen halen ten koste van de zelfstandig ondernemers in nood als gevolg van de coronamaatregelen. Deze zelfstandigen zouden ze juist moeten helpen. 

Van de Ven: “Er zijn al veel coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers stopgezet. Als de weinige maatregelen die nog overblijven voor zelfstandigen zo zwaar worden belast, dan geeft de overheid daarmee feitelijk aan dat deze groep het maar zelf moet oplossen. Terwijl hun problemen voortkomen uit overheidsbeleid. Dat is onacceptabel”.