Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.
Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.
Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.
BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.
dinsdag 5 april 2022
BOK via VZN vertegenwoordigt in de SER
vrijdag 11 februari 2022
Coronalening Bbz voor zelfstandigen is nauwelijks steun te noemen
woensdag 12 januari 2022
BOK steunt rechtszaak vóór zelfstandigen
dinsdag 21 december 2021
Meer steun voor kunstenaars is nodig
donderdag 16 december 2021
Waar blijft de steun voor de kunstenaar?
donderdag 16 december 2021
BOK en VZN strijd voor compensatie kunstenaars e.a. zzp'ers
dinsdag 30 november 2021
Stop de avondlockdown
dinsdag 30 november 2021
Corona-maatregelen
woensdag 10 november 2021
Enquête Culturele Ondernemers
donderdag 3 juni 2021
Sociaal akkoord mét zelfstandige ondernemers
vrijdag 21 mei 2021
Open de museumdeuren!
vrijdag 21 mei 2021
Aan de informateur. Van de makers
woensdag 14 april 2021
BOK-motie unaniem aangenomen
maandag 5 april 2021
BOK-motie: Steun moet naar de kunstenaars!
maandag 5 april 2021
BOK-motie ingediend door raadsleden Maasdriel en Zaltbommel
donderdag 25 maart 2021
'Miljoenen uit het cultuursteunpakket moeten naar de kunstenaars'
woensdag 24 maart 2021
TONK voor noodzakelijke kosten
woensdag 24 maart 2021
Lessen geven in coronatijd. Wat kan?
woensdag 10 maart 2021
Waar blijft het geld voor de makers?
donderdag 25 februari 2021
Kunst verkopen en les geven in coronatijd
dinsdag 16 februari 2021
Kunstenaar na de crisis
woensdag 27 januari 2021
Overzicht van steunmaatregelen 2021
woensdag 20 januari 2021
Tien punten van BOK voor ondersteuning kunstenaars
donderdag 14 januari 2021
BOK en VZN in actie voor meer coronasteun
dinsdag 1 december 2020
Huurverlaging voor zelfstandigen
vrijdag 11 februari 2022
Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) trekt aan de bel over de absurd hoge rente van 8% op de Bbz-lening; één van de weinige overgebleven coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers. Dat is onacceptabel.
Tijdens de coronapandemie zijn er meerdere steunmaatregelen opgetuigd voor zelfstandig ondernemers. De meeste zijn alweer ingetrokken, zoals de Tozo en de TONK. Zelfstandigen moeten het inmiddels doen met de Bbz-light en de TVL. Over de TVL is al veel gezegd en geschreven. Die regeling sluit grote groepen zelfstandigen uit, waaronder beeldend kunstenaars, omdat zij bijvoorbeeld geen vestigingsadres hebben anders dan het woonadres of niet aan het minimumpercentage omzetverlies komen.
Zelfstandigen in financiële nood zijn momenteel aangewezen op de Bbz-regeling. Deze is tot 1 april 2022 weliswaar aan te vragen met terugwerkende kracht en met versoepelde eisen (de “Bbz-light”) maar blijft problematisch. Gemeenten vragen bijvoorbeeld toch naar iemands vermogen als onderdeel van de levensvatbaarheidstoets. VZN-voorzitter Van de Ven: “De Bbz is een bijstandsuitkering, die niet aansluit bij ondernemerschap. Het is absoluut geen passende vervanger van de Tozo-regeling”.
VZN signaleert bovendien dat de hulp vanuit de Bbz aan veel regels is gebonden. Zelfstandig ondernemers kunnen die vaak niet goed overzien als ze akkoord gaan. Eén van de vormen van bijstand, naast een periodieke uitkering, is het aangaan van een lening. Maar waar eerder nog 2% rente op de lening werd gevraagd is dat percentage verhoogd naar 8%. VZN vindt een rente van 8% op een lening vanuit een bijstandsregeling absurd. Zelfstandig ondernemers die een lening aangaan, doen dat omdat ze financieel in de problemen zitten en niet uit weelde. De overheid lijkt met een woekerrente van 8% een hoog rendement op hun geld te willen halen ten koste van de zelfstandig ondernemers in nood als gevolg van de coronamaatregelen. Deze zelfstandigen zouden ze juist moeten helpen.
Van de Ven: “Er zijn al veel coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers stopgezet. Als de weinige maatregelen die nog overblijven voor zelfstandigen zo zwaar worden belast, dan geeft de overheid daarmee feitelijk aan dat deze groep het maar zelf moet oplossen. Terwijl hun problemen voortkomen uit overheidsbeleid. Dat is onacceptabel”.