BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

woensdag 30 oktober 2024
Welke BTW als je kunst over de grens verkoopt?

woensdag 30 oktober 2024
Persoonlijkheidsrechten automatisch naar erfgenamen kunstenaar

maandag 14 oktober 2024
Waar blijft mijn kunst als ik er niet meer ben?

dinsdag 24 september 2024
Social media-vergoeding voor kunstenaars komt dichterbij

dinsdag 17 september 2024
Rechtszaak Pictoright vs. Meta

vrijdag 13 september 2024
BOK bij het ministerie van OCW: voor het belang van de zelfstandige kunstenaars

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

dinsdag 30 mei 2023

‘Merendeel zzp’ers is tegen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering’ kopte NOS Nieuws op donderdag 25 mei naar aanleiding van een raadpleging door VZN (Vereniging Zelfstandigen Nederland) bij de achterban. Als er dan toch een verplichting komt, willen bijna alle zzp’ers de mogelijkheid om een vrijstelling te kunnen hebben.

Die mogelijkheid van een opt-out voor alle zzp’ers gaat er waarschijnlijk niet komen, dat zou de facto betekenen dat de AOV niet verplicht zou zijn. Een vrijstelling van de verplichting voor een deel van de zelfstandigen lijkt eerder haalbaar. In dat geval is de kans groot dat beeldend kunstenaars in aanmerking komen voor een vrijstelling.

Kabinet heeft twee redenen voor invoering verplichte AOV

Politieke partijen die een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering willen invoeren hebben daar formeel twee redenen voor: 1. Zorgen dat zzp’ers een vangnet hebben bij arbeidsongeschiktheid. 2. Schijnzelfstandigheid tegen gaan (denk aan maaltijdbezorgers).   

Welke schijnzelfstandigheid?

Om met dat laatste punt te beginnen: schijnzelfstandigen zijn werkenden die op papier zelfstandig opereren, maar in de praktijk heel erg afhankelijk zijn van één opdrachtgever. Zoals bezorgers die per (afgeleverd) pakketje betaald worden en voor een groot bedrijf een stuk goedkoper zijn om in te huren dan in loondienstverband. Voor de beeldend kunstenaars - en nog enkele andere beroepen - gaat die redenatie niet op. Er is geen opdrachtgever die een beeldend kunstenaar in vaste dienst kan nemen voor de creatie van een autonoom kunstwerk.

Vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Dan het eerste punt: zorgen dat zzp’ers een vangnet hebben bij arbeidsongeschiktheid. Wanneer de zzp’er een beroep moet doen op de AOV, moet hij of zij een jaar wachten om vervolgens een bedrag uitgekeerd te krijgen dat nauwelijks hoger is dan de bijstand. Met verzekeringsmaatschappijen, dus commerciële bedrijven, als uitvoerders, vrezen we vooral dat de verplichte AOV een melkkoe gaat worden. 

Schenkkring als alternatief

Toch is ook hier een oplossing: de schenkkring. Een alternatief voor een verzekering is een zogeheten arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Voordeel is dat je met z’n allen, enigszins vergelijkbaar met een broodfonds, geld inlegt zonder tussenkomst van een verzekeringsmaatschappij. Dit initiatief zal de lobby van verzekeraars niet aanstaan, maar feitelijk wordt er op deze manier wel een vangnet gecreëerd. Bij BOK pleiten we er daarom voor dat de zzp’er die vanwege de aard van zijn of haar beroep niet anders kan dan ondernemen, voor dit vrijwillige alternatief kan kiezen. Voor BOK-leden is er de mogelijkheid om je aan te sluiten bij het AOV Fonds Kunst & Cultuur, waarbij de V staat voor voorziening.

Lobby BOK voor vrijstelling kunstenaars e.a.

Nu ook nog de lasten voor zzp’ers door de verlaging van de zelfstandigenaftrek zwaarder worden, lobbyt BOK voor vrijstellingen en alternatieven voor beroepsgroepen waarbij er geen sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid en er een vangnet gecreëerd kan worden zonder tussenkomst van een verzekeringsmaatschappij. Steun BOK, jezlef en je eigen beroepsgroep; sluit je aan door lid te worden. Commentaar, nieuwe ideeën, op- en aanmerkingen? Laat het ons weten!