BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

woensdag 5 april 2023
Verplichte AOV voor kunstenaars onverstandig!

donderdag 30 maart 2023
BOK's BTW en zakelijk advies voor kunstenaars

woensdag 22 maart 2023
De overheid als opdrachtgever van de kunstenaar

vrijdag 17 februari 2023
Federatie Beeldrechten presenteert: Waarde van Beeld, Beeld van Waarde

donderdag 24 november 2022
Tegemoetkoming voor arbeidsongeschiktheidsvoorziening

vrijdag 18 november 2022
Vraag kunstenaars aan tafel!

maandag 24 oktober 2022
Zelfstandigen komen in actie!

maandag 24 oktober 2022
Uslu en Potgieter, waar gaan we naar toe?

zaterdag 3 september 2022
Behoud de zelfstandigenaftrek e.a. fiscale voordelen voor zzp'ers!

woensdag 17 augustus 2022
Inbreuk op auteursrecht, wat nu?

woensdag 27 juli 2022
Ruim €100.000 schadevergoeding voor BOK-lid

donderdag 14 juli 2022
Dagvaarding voor meer corona-compensatie kunstenaars e.a. zzp'ers

dinsdag 28 juni 2022
Hoezo ‘gelijk speelveld’ voor kunstenaars e.a. zelfstandigen?

Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

dinsdag 30 mei 2023

‘Merendeel zzp’ers is tegen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering’ kopte NOS Nieuws op donderdag 25 mei naar aanleiding van een raadpleging door VZN (Vereniging Zelfstandigen Nederland) bij de achterban. Als er dan toch een verplichting komt, willen bijna alle zzp’ers de mogelijkheid om een vrijstelling te kunnen hebben.

Die mogelijkheid van een opt-out voor alle zzp’ers gaat er waarschijnlijk niet komen, dat zou de facto betekenen dat de AOV niet verplicht zou zijn. Een vrijstelling van de verplichting voor een deel van de zelfstandigen lijkt eerder haalbaar. In dat geval is de kans groot dat beeldend kunstenaars in aanmerking komen voor een vrijstelling.

Kabinet heeft twee redenen voor invoering verplichte AOV

Politieke partijen die een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering willen invoeren hebben daar formeel twee redenen voor: 1. Zorgen dat zzp’ers een vangnet hebben bij arbeidsongeschiktheid. 2. Schijnzelfstandigheid tegen gaan (denk aan maaltijdbezorgers).   

Welke schijnzelfstandigheid?

Om met dat laatste punt te beginnen: schijnzelfstandigen zijn werkenden die op papier zelfstandig opereren, maar in de praktijk heel erg afhankelijk zijn van één opdrachtgever. Zoals bezorgers die per (afgeleverd) pakketje betaald worden en voor een groot bedrijf een stuk goedkoper zijn om in te huren dan in loondienstverband. Voor de beeldend kunstenaars - en nog enkele andere beroepen - gaat die redenatie niet op. Er is geen opdrachtgever die een beeldend kunstenaar in vaste dienst kan nemen voor de creatie van een autonoom kunstwerk.

Vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Dan het eerste punt: zorgen dat zzp’ers een vangnet hebben bij arbeidsongeschiktheid. Wanneer de zzp’er een beroep moet doen op de AOV, moet hij of zij een jaar wachten om vervolgens een bedrag uitgekeerd te krijgen dat nauwelijks hoger is dan de bijstand. Met verzekeringsmaatschappijen, dus commerciële bedrijven, als uitvoerders, vrezen we vooral dat de verplichte AOV een melkkoe gaat worden. 

Schenkkring als alternatief

Toch is ook hier een oplossing: de schenkkring. Een alternatief voor een verzekering is een zogeheten arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Voordeel is dat je met z’n allen, enigszins vergelijkbaar met een broodfonds, geld inlegt zonder tussenkomst van een verzekeringsmaatschappij. Dit initiatief zal de lobby van verzekeraars niet aanstaan, maar feitelijk wordt er op deze manier wel een vangnet gecreëerd. Bij BOK pleiten we er daarom voor dat de zzp’er die vanwege de aard van zijn of haar beroep niet anders kan dan ondernemen, voor dit vrijwillige alternatief kan kiezen. Voor BOK-leden is er de mogelijkheid om je aan te sluiten bij het AOV Fonds Kunst & Cultuur, waarbij de V staat voor voorziening.

Lobby BOK voor vrijstelling kunstenaars e.a.

Nu ook nog de lasten voor zzp’ers door de verlaging van de zelfstandigenaftrek zwaarder worden, lobbyt BOK voor vrijstellingen en alternatieven voor beroepsgroepen waarbij er geen sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid en er een vangnet gecreëerd kan worden zonder tussenkomst van een verzekeringsmaatschappij. Steun BOK, jezlef en je eigen beroepsgroep; sluit je aan door lid te worden. Commentaar, nieuwe ideeën, op- en aanmerkingen? Laat het ons weten!