BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

Uslu en Potgieter, waar gaan we naar toe?

maandag 24 oktober 2022

Sinds kort hebben wij hier in Nederland een staatssecretaris voor kunst en cultuur. Gunay Uslu. Een cultuurhistorica. Wie zien haar regelmatig met vrolijke en bewondering uitsprekende tweets opduiken in de social media. Ook fysiek is ze op vele plekken te vinden als er iets op cultureel gebied te beleven valt. 

Onlangs nog in het verre Groningen. Maarhuizen, Loppersum, Schoolkerk, Garnerwolde, maar ook tijdens de Dutchdesignweek in Eindhoven was ze van de partij. Ze opende het musical seizoen en is over alles wat ze zoal meemaakt vol lof. Een enthousiaste dame. 

Werk aan de winkel

En toch begint er bij mij wat te knagen. Ik kom er maar niet achter waar ze naar toe wil. Wat -zoals dat tegenwoordig wordt verwoord- is haar stip op de horizon? Waar wil ze naar toe? Wat heeft ze voor ons kunstenaars en makers van cultuur in petto? Ik ben er niet helemaal gerust op. Vooral niet als ik haar ‘kamerbrief’ van 20 oktober 2022 lees. Een brief die gaat over de toekomst van de culturele basisinfrastructuur. De zogenaamde BIS instellingen. Er staan een aantal dingen in die elkaar tegenspreken en het gaat over de periode 2025 tot 2028. Alsof er op dit moment, zo vlak na de coronacrisis en tijdens de energiecrisis, niet genoeg werk aan de winkel is. “Subsidie cultuur 2025-2028 onder zelfde voorwaarden als voorgaande periode” staat er met chocolade letters boven het nieuwsbericht van 19-10-2022. Terwijl ergens anders in de brief staat: “Allereerst is er behoefte aan rust en ruimte, om nieuwe werkpraktijken te ontwikkelen en uitgestelde plannen na de coronacrisis alsnog uit te voeren. Daarnaast is er behoefte aan nieuwe initiatieven.” Onder het kopje Aanpassingen van het stelsel staat dat er verschillende partijen vinden dat het huidige systeem knelt en niet meer goed aansluit bij ontwikkelingen in het culturele leven.

Kunstenaars trekken aan het kortste eind

Eens. Het huidige systeem heeft overduidelijk bewezen dat het niet werkt. Instellingen, instanties, belangenbehartigers en vacatiegeldopstrijkers wisten en weten nog steeds de subsidiepotten te vinden. De makers, de kunstenaars trekken altijd aan het kortste eind en op deze manier blijft dat zo. Dat is niet alleen jammer, maar ook dom. Buiten het ‘normale’ systeem om gebeuren er dingen waarover in het ‘systeem’ nog maar sinds kort gesproken wordt. Het ‘systeem’ heeft het over digitalisering. We moeten meer aan digitalisering doen wordt er gezegd. "Er moet onderzoek worden gedaan." Wellicht is er ook al een commissie mee bezig.

Digitalisering voorbij Den Haag

Beetje laat. De digitalisering is al veel verder dan waar men in Den Haag mee bezig is. Een boekhouding is al lang geen stapel of rij mappen, maar een USB-stick, een snelheidsmeter in een auto is ook al een tijdje geen mechanisch wijzertje. Dankzij de blockchain technologie is notaris een uitstervend beroep en heeft het kadaster zijn langste tijd gehad. En kunst is al een aantal jaren veel meer dan een schilderij aan de muur, een fysieke beleving of een beeld in een park. 

NFT's, DOT's en de Metaverse

Binnenkort kunnen we musea overal ter wereld bezoeken, fysiek beleven en toch vanaf de bank thuis. Beelden en belevenissen bestaan voor een groot deel al alleen digitaal en veranderen van eigenaar in de vorm van NFT’s en DOT’s. Of we gaan met een avatar de Metaverse in. Als kunstenaars zijn we er al een tijd mee bezig en soms denk ik dat wij als kunstenaars de enigen zijn die hebben begrepen wat Potgieter verkondigde: “Slechts vernieuwing kan behouden, achteruit gaat hij die stil blijft staan”.

Henk Hofstra, voorzitter Stichting BOK