Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.
Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.
Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.
BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.
donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!
donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument
dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers
dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers
donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt
donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie
woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen
donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden
dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding
woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen
zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's
woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars
zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence
vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen
donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld
donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil
woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!
donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst
woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen
woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie
woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!
donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen
dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars
zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst
vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid
vrijdag 14 april 2023
Internetconsultatie.nl is een website van de overheid waar je mee kunt denken over nieuwe wetten en regels die de overheid wil invoeren of wijzigen. Onlangs werd het item ‘Aanpak Fiscale Regelingen’ op deze site gepubliceerd.
‘’Het kabinet houdt fiscale regelingen tegen het licht, om zo het belastingstelsel eenvoudiger te kunnen maken. Hierbij wordt er gekeken of de fiscale regelingen nog maatschappelijk en economisch te verantwoorden zijn en of een regeling op een efficiënte manier bijdraagt aan het beoogde doel.’’
Voor beeldend kunstenaars en zzp’ers in het algemeen zou het een voordeel zijn als fiscale regelingen vereenvoudigd worden. Maar ‘vereenvoudiging’ mag geen eufemisme zijn voor ‘het massaal afschaffen’ van fiscale voordelen, zoals het lage btw-tarief voor kunst of de zelfstandigenaftrek.
BOK-voorzitter Henk Hofstra reageerde namens de grootste vertegenwoordiger van zzp’ers die werkzaam zijn in de beeldend kunst op de vragen die op de pagina ‘Aanpak Fiscale Regelingen’ gesteld werden. Het volledige Vraag & Antwoord-verslag kun je lezen op deze pagina van Internetconsultatie.nl. Hieronder hebben we vier vragen en antwoorden uitgelicht.
Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen?
Specifieke belastingmaatregelen zullen altijd nodig blijven, vooral daar waar de zelfstandige niet anders kan dan zelfstandig zijn; voor die zelfstandigen die zijn opgeleid als zelfstandige zoals een beeldend kunstenaar. Minder regels, lagere belastingtarieven en minder ingewikkelde subsidie regelingen zodat die niet halverwege het traject blijven hangen aan strijkstokken, maar terecht komt bij de makers
Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Is van groot belang. Maak het simpel, eenduidig en uitvoerbaar. Voorbeeld van wanorde en onuitvoerbaarheid is de Europese regeling met betrekking tot de BTW. Meer dan vijftig BTW tarieven zijn er in de EU waar je als kunstenaar rekening mee moet houden. In ieder EU land moet je je melden bij de belastingdienst om de BTW af te dragen of terug te vorderen. De één loket regeling werkt niet en is bij de belastingtelefoon onbekend. Dit kan en moet EU-breed beter worden geregeld: één EU, één BTW systeem, scheelt overal een hoop werk.
Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Zelfstandigenaftrek moet in ere hersteld en zelfs verhoogd worden, zie het als een tegemoetkoming voor het initiatief van ondernemen en laat het gebruiken voor het opbouwen van een buffer. Immers de zelfstandige loopt aanmerkelijk meer risico op werk of geen werk, op klanten of geen klanten.
Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek, startersaftrek, middelingsregeling en het stimuleren van het nemen van initiatief, innovatie, vernieuwing, klimaatmaatregelen en bescherming van natuur met behoud van het 'platte land'.
Lees de volledige reactie van BOK-voorzitter Henk Hofstra op de 'Aanpak Fiscale Regelingen' op de site Internetconsultatie.nl