BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

woensdag 5 april 2023
Verplichte AOV voor kunstenaars onverstandig!

donderdag 30 maart 2023
BOK's BTW en zakelijk advies voor kunstenaars

woensdag 22 maart 2023
De overheid als opdrachtgever van de kunstenaar

vrijdag 17 februari 2023
Federatie Beeldrechten presenteert: Waarde van Beeld, Beeld van Waarde

donderdag 24 november 2022
Tegemoetkoming voor arbeidsongeschiktheidsvoorziening

vrijdag 18 november 2022
Vraag kunstenaars aan tafel!

maandag 24 oktober 2022
Zelfstandigen komen in actie!

maandag 24 oktober 2022
Uslu en Potgieter, waar gaan we naar toe?

zaterdag 3 september 2022
Behoud de zelfstandigenaftrek e.a. fiscale voordelen voor zzp'ers!

woensdag 17 augustus 2022
Inbreuk op auteursrecht, wat nu?

woensdag 27 juli 2022
Ruim €100.000 schadevergoeding voor BOK-lid

donderdag 14 juli 2022
Dagvaarding voor meer corona-compensatie kunstenaars e.a. zzp'ers

dinsdag 28 juni 2022
Hoezo ‘gelijk speelveld’ voor kunstenaars e.a. zelfstandigen?

Hoezo ‘gelijk speelveld’ voor kunstenaars e.a. zelfstandigen?

dinsdag 28 juni 2022

Onder het mom van 'een gelijk speelveld' willen de vakbonden het kunstenaars e.a. zelfstandigen moeilijker maken om overeind te blijven. Iedereen het liefst (weer) in loondienst en lid worden van de vakbond. Immers, al jaren achtereen verliezen ze leden. Het zijn organisaties geworden die zichzelf belangrijker vinden dan het doel waarvoor ze zijn opgericht. Er loopt weliswaar een grote groep schijnzelfstandigen rond die worden uitgebuit, zoals pakketbezorgers; “Voor jou tien anderen”. En natuurlijk moeten we als maatschappij die mensen beschermen door hen een vaste baan aan te bieden. Worden ze weer werknemer in vaste dienst en krijgen een bepaalde vorm van zekerheid.

Beeldend kunstenaars kunnen niet in loondienst

Ook in de culturele sector lopen een heleboel schijnzelfstandigen rond die beter af zouden zijn met een vaste baan, een vast inkomen en minder ‘ondernemers stress’. Echter de manier waarop de bonden en sommige politieke partijen dat denken te bewerkstelligen maakt meer kapot dan dat het heelt. Zo kunnen beeldend kunstenaars met hun autonome werk niet eens in loondienst werken en zijn per definitie geen schijnzelfstandige.

Betalen voor een verzekering die dat niet is

Begin 2020 zaten we met z’n allen bij elkaar in het SER gebouw in Den Haag. Werkgevers, vakbonden en een aantal ZZP-organisaties waaronder wij van BOK, de belangenorganisatie voor beeldend kunstenaars. Onze oplossing voor het vraagstuk was simpel en praktisch: een vangnet voor iedere werkende. Iedereen die werkt is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, maakt niet uit of je nou in loondienst bent of zelfstandig. Dat kunnen we met z’n allen prima op poten zetten. Het bewijs is de AOW, dat krijgt iedere Nederlander zodra hij of zij een bepaalde leeftijd heeft. De vakbonden echter stellen voor dat zelfstandigen gaan betalen voor een verzekering die geen verzekering is. Als zij hun zin krijgen gaan ook wij als zelfstandige kunstenaars straks minimaal 242 euro per maand betalen voor een verzekering die bij arbeidsongeschiktheid het sociaal minimum gaat uitkeren. Een verzekering die dus geen verzekering is, want als je helemaal niks meer kunt heb je ook nu al recht op een bijstandsuitkering.

Zelfstandigheid wordt onbetaalbaar

Het is puur het dwars zitten en tegenwerken van zelfstandigen, het vernielen en ontmoedigen dat ook wij als kunstenaars ons werk kunnen blijven doen in alle vrijheid. Voor eigen rekening en risico. Het is een middel om zelfstandigheid onbetaalbaar te maken en initiatief de kop in te drukken. Niks gelijk speelveld. Als kleine zelfstandige blijf je hoofdelijk verantwoordelijk. Een werknemer heeft daar helemaal geen last van. Het zou pas een gelijk speelveld zijn als de werknemer mede verantwoordelijk zou zijn voor het wel en ook het wee van de onderneming waar hij werkt. Bovendien kun je als zelfstandig kunstenaar geen kant op, je kunt immers nergens in loondienst. 

Meepraten, maar niet mee beslissen

Ik hoor het de voorzitter van de dag, Leo Hartveld van de FNV, nog zeggen aan het eind van de dag. Ze hadden ons gehoord, maar ze hadden bij de Stvda (Stichting Raad van de Arbeid) niet de opdracht gekregen om iets op te lossen voor alle werkenden, maar om iets te bedenken voor de zelfstandigen. Het moest vooral duur zijn zodat zelfstandig ondernemerschap zou worden ontmoedigd. We mochten als zelfstandigen meepraten, maar niet mee beslissen. Als kunstenaar en als voorzitter van een belangenorganisatie voor kunstenaars ben ik faliekant tegen dit soort praktijken. Het is al moeilijk genoeg om als kunstenaar je hoofd boven water te houden en dit vernielt nog meer.

 

Henk Hofstra

Henk Hofstra is voorzitter van BOK Beroeps Organisatie Kunstenaars. Bovenstaand artikel is een bewerkte versie van de column die Hofstra schrijft voor de VAK.