BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

woensdag 30 oktober 2024
Persoonlijkheidsrechten automatisch naar erfgenamen kunstenaar

maandag 14 oktober 2024
Waar blijft mijn kunst als ik er niet meer ben?

dinsdag 24 september 2024
Social media-vergoeding voor kunstenaars komt dichterbij

dinsdag 17 september 2024
Rechtszaak Pictoright vs. Meta

vrijdag 13 september 2024
BOK bij het ministerie van OCW: voor het belang van de zelfstandige kunstenaars

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

Hoezo ‘gelijk speelveld’ voor kunstenaars e.a. zelfstandigen?

dinsdag 28 juni 2022

Onder het mom van 'een gelijk speelveld' willen de vakbonden het kunstenaars e.a. zelfstandigen moeilijker maken om overeind te blijven. Iedereen het liefst (weer) in loondienst en lid worden van de vakbond. Immers, al jaren achtereen verliezen ze leden. Het zijn organisaties geworden die zichzelf belangrijker vinden dan het doel waarvoor ze zijn opgericht. Er loopt weliswaar een grote groep schijnzelfstandigen rond die worden uitgebuit, zoals pakketbezorgers; “Voor jou tien anderen”. En natuurlijk moeten we als maatschappij die mensen beschermen door hen een vaste baan aan te bieden. Worden ze weer werknemer in vaste dienst en krijgen een bepaalde vorm van zekerheid.

Beeldend kunstenaars kunnen niet in loondienst

Ook in de culturele sector lopen een heleboel schijnzelfstandigen rond die beter af zouden zijn met een vaste baan, een vast inkomen en minder ‘ondernemers stress’. Echter de manier waarop de bonden en sommige politieke partijen dat denken te bewerkstelligen maakt meer kapot dan dat het heelt. Zo kunnen beeldend kunstenaars met hun autonome werk niet eens in loondienst werken en zijn per definitie geen schijnzelfstandige.

Betalen voor een verzekering die dat niet is

Begin 2020 zaten we met z’n allen bij elkaar in het SER gebouw in Den Haag. Werkgevers, vakbonden en een aantal ZZP-organisaties waaronder wij van BOK, de belangenorganisatie voor beeldend kunstenaars. Onze oplossing voor het vraagstuk was simpel en praktisch: een vangnet voor iedere werkende. Iedereen die werkt is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, maakt niet uit of je nou in loondienst bent of zelfstandig. Dat kunnen we met z’n allen prima op poten zetten. Het bewijs is de AOW, dat krijgt iedere Nederlander zodra hij of zij een bepaalde leeftijd heeft. De vakbonden echter stellen voor dat zelfstandigen gaan betalen voor een verzekering die geen verzekering is. Als zij hun zin krijgen gaan ook wij als zelfstandige kunstenaars straks minimaal 242 euro per maand betalen voor een verzekering die bij arbeidsongeschiktheid het sociaal minimum gaat uitkeren. Een verzekering die dus geen verzekering is, want als je helemaal niks meer kunt heb je ook nu al recht op een bijstandsuitkering.

Zelfstandigheid wordt onbetaalbaar

Het is puur het dwars zitten en tegenwerken van zelfstandigen, het vernielen en ontmoedigen dat ook wij als kunstenaars ons werk kunnen blijven doen in alle vrijheid. Voor eigen rekening en risico. Het is een middel om zelfstandigheid onbetaalbaar te maken en initiatief de kop in te drukken. Niks gelijk speelveld. Als kleine zelfstandige blijf je hoofdelijk verantwoordelijk. Een werknemer heeft daar helemaal geen last van. Het zou pas een gelijk speelveld zijn als de werknemer mede verantwoordelijk zou zijn voor het wel en ook het wee van de onderneming waar hij werkt. Bovendien kun je als zelfstandig kunstenaar geen kant op, je kunt immers nergens in loondienst. 

Meepraten, maar niet mee beslissen

Ik hoor het de voorzitter van de dag, Leo Hartveld van de FNV, nog zeggen aan het eind van de dag. Ze hadden ons gehoord, maar ze hadden bij de Stvda (Stichting Raad van de Arbeid) niet de opdracht gekregen om iets op te lossen voor alle werkenden, maar om iets te bedenken voor de zelfstandigen. Het moest vooral duur zijn zodat zelfstandig ondernemerschap zou worden ontmoedigd. We mochten als zelfstandigen meepraten, maar niet mee beslissen. Als kunstenaar en als voorzitter van een belangenorganisatie voor kunstenaars ben ik faliekant tegen dit soort praktijken. Het is al moeilijk genoeg om als kunstenaar je hoofd boven water te houden en dit vernielt nog meer.

 

Henk Hofstra

Henk Hofstra is voorzitter van BOK Beroeps Organisatie Kunstenaars. Bovenstaand artikel is een bewerkte versie van de column die Hofstra schrijft voor de VAK.