BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

woensdag 5 april 2023
Verplichte AOV voor kunstenaars onverstandig!

donderdag 30 maart 2023
BOK's BTW en zakelijk advies voor kunstenaars

woensdag 22 maart 2023
De overheid als opdrachtgever van de kunstenaar

vrijdag 17 februari 2023
Federatie Beeldrechten presenteert: Waarde van Beeld, Beeld van Waarde

donderdag 24 november 2022
Tegemoetkoming voor arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Open de museumdeuren!

vrijdag 21 mei 2021

“Er is gelukkig eindelijk reden om de coronamaatregelen te versoepelen (…). Maar de kaartjes voor het theater zijn nog onverkocht en het orkest is nog stil. Want de versoepelingen gelden niet voor veel artiesten en kunstenaars.’’

Wel naar Ikea, niet naar het museum

Hier boven een fragment uit een brief van de gedeputeerden Cultuur van alle provincies in ons land, vanochtend in diverse kranten en online gepubliceerd. Nu er sinds mei 2021 weer versoepelingen zijn, o.a. op het terras en in de sportschool, is het juist onbegrijpelijk dat uitgerekend de kunst- en cultuursector niet of het minst toegankelijk is. Je mag wel naar Ikea, maar zelfs doorstroomlocaties als musea mogen, ondanks voorzorgsmaatregelen, hun deuren niet openen.

Testen

Nederland heeft de afgelopen maanden meer geïnvesteerd in testen en testlocaties dan in tien jaar kunst en cultuur. Moet er straks getest worden om het museum in te mogen, of is de functie van een museum het testen van een testlocatie?


Bron van vermaak, bron van inkomsten

''Je hoeft niet naar het theater, je kunt ook een DVD opzetten’’, zei minister De Jonge onlangs tijdens het debat over testlocaties, waarbij hij de veronderstelde verplichting terzijde schoof. Ik wil hier niet de discussie aan gaan of het wel of niet goed is om testlocaties op te tuigen, maar wel dat de uitspraak van De Jonge ook iets anders aan de oppervlakte brengt: het demissionaire kabinet ziet kunst en cultuur enkel als afleiding of een bron van vermaak voor de consument, een overbodige en vervangbare luxe. Niet als een sector waar mensen hun brood verdienen. Daar waar er bij betaald voetbal niet alleen gekeken wordt naar bezoekers (supporters) , maar ook naar de mensen (profvoetballers en andere werknemers bij een club of bond) die in deze sector hun geld verdienen, is daar in de kunstsector niet of slechts in geringe mate sprake van. 


Drents museum in Assen

Doorstroomlocatie

Van alle gesloten deuren bij kunstinstellingen zijn die van musea nog het minst te begrijpen. Met tijdsloten en een maximum aantal bezoekers is een museum een ideale doorstroomlocatie. De meeste kunstenaars exposeren weliswaar vaker bij een galerie dan bij een museum, maar een museum - als primair boegbeeld van een stad of streek – zorgt er vaak voor dat bezoekers ook de galeries bij langs gaan. Met een gebrek aan toeristen van over de grens zou dat een meer dan gewenst stimulans geweest zijn; voor galeries en kunstenaars. 

Gedeputeerden van Cultuur

De gedeputeerden Cultuur van alle provincies lijken beter te begrijpen dat kunst en cultuur niet alleen een bron van vermaakt en afleiding is voor de politicus op zaterdagavond, waar hij wel een paar maandjes zonder kan, dan de leden van het kabinet. Kunst en cultuur is voor velen ook een inkomstenbron, een bestaan gefundeerd op jaren hard werken en studeren. We zijn blij met de brief ‘Geef kunst en cultuur nu het podium voor herstel van Nederland’ van de gedeputeerden, maar er moet meer gebeuren om er voor te zorgen dat wij de belangen van professionele kunstenaars nog beter kunnen vertegenwoordigen. Gezamenlijk optrekken; net als boeren en belangenbehartigers van andere sectoren. Lees ook de brief van de makers. 

met vr. groet,
Bestuur en medewerkers BOK.

P.S. In de bijlage hieronder in PDF de brief van de gedeputeerden: 
Geef kunst en cultuur nu het podium voor herstel van Nederland

Bijlagen