BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

woensdag 22 maart 2023
De overheid als opdrachtgever van de kunstenaar

vrijdag 17 februari 2023
Federatie Beeldrechten presenteert: Waarde van Beeld, Beeld van Waarde

donderdag 24 november 2022
Tegemoetkoming voor arbeidsongeschiktheidsvoorziening

vrijdag 18 november 2022
Vraag kunstenaars aan tafel!

maandag 24 oktober 2022
Zelfstandigen komen in actie!

maandag 24 oktober 2022
Uslu en Potgieter, waar gaan we naar toe?

zaterdag 3 september 2022
Behoud de zelfstandigenaftrek e.a. fiscale voordelen voor zzp'ers!

woensdag 17 augustus 2022
Inbreuk op auteursrecht, wat nu?

woensdag 27 juli 2022
Ruim €100.000 schadevergoeding voor BOK-lid

donderdag 14 juli 2022
Dagvaarding voor meer corona-compensatie kunstenaars e.a. zzp'ers

dinsdag 28 juni 2022
Hoezo ‘gelijk speelveld’ voor kunstenaars e.a. zelfstandigen?

dinsdag 31 mei 2022
Close the value gap – Een eerlijke vergoeding voor kunstenaars

dinsdag 5 april 2022
BOK via VZN vertegenwoordigt in de SER

vrijdag 11 februari 2022
Coronalening Bbz voor zelfstandigen is nauwelijks steun te noemen

woensdag 12 januari 2022
BOK steunt rechtszaak vóór zelfstandigen

dinsdag 21 december 2021
Meer steun voor kunstenaars is nodig

donderdag 16 december 2021
Waar blijft de steun voor de kunstenaar?

donderdag 16 december 2021
BOK en VZN strijd voor compensatie kunstenaars e.a. zzp'ers

dinsdag 30 november 2021
Stop de avondlockdown

dinsdag 30 november 2021
Corona-maatregelen

woensdag 10 november 2021
Enquête Culturele Ondernemers

donderdag 3 juni 2021
Sociaal akkoord mét zelfstandige ondernemers

vrijdag 21 mei 2021
Open de museumdeuren!

vrijdag 21 mei 2021
Aan de informateur. Van de makers

woensdag 14 april 2021
BOK-motie unaniem aangenomen

Open de museumdeuren!

vrijdag 21 mei 2021

“Er is gelukkig eindelijk reden om de coronamaatregelen te versoepelen (…). Maar de kaartjes voor het theater zijn nog onverkocht en het orkest is nog stil. Want de versoepelingen gelden niet voor veel artiesten en kunstenaars.’’

Wel naar Ikea, niet naar het museum

Hier boven een fragment uit een brief van de gedeputeerden Cultuur van alle provincies in ons land, vanochtend in diverse kranten en online gepubliceerd. Nu er sinds mei 2021 weer versoepelingen zijn, o.a. op het terras en in de sportschool, is het juist onbegrijpelijk dat uitgerekend de kunst- en cultuursector niet of het minst toegankelijk is. Je mag wel naar Ikea, maar zelfs doorstroomlocaties als musea mogen, ondanks voorzorgsmaatregelen, hun deuren niet openen.

Testen

Nederland heeft de afgelopen maanden meer geïnvesteerd in testen en testlocaties dan in tien jaar kunst en cultuur. Moet er straks getest worden om het museum in te mogen, of is de functie van een museum het testen van een testlocatie?


Bron van vermaak, bron van inkomsten

''Je hoeft niet naar het theater, je kunt ook een DVD opzetten’’, zei minister De Jonge onlangs tijdens het debat over testlocaties, waarbij hij de veronderstelde verplichting terzijde schoof. Ik wil hier niet de discussie aan gaan of het wel of niet goed is om testlocaties op te tuigen, maar wel dat de uitspraak van De Jonge ook iets anders aan de oppervlakte brengt: het demissionaire kabinet ziet kunst en cultuur enkel als afleiding of een bron van vermaak voor de consument, een overbodige en vervangbare luxe. Niet als een sector waar mensen hun brood verdienen. Daar waar er bij betaald voetbal niet alleen gekeken wordt naar bezoekers (supporters) , maar ook naar de mensen (profvoetballers en andere werknemers bij een club of bond) die in deze sector hun geld verdienen, is daar in de kunstsector niet of slechts in geringe mate sprake van. 


Drents museum in Assen

Doorstroomlocatie

Van alle gesloten deuren bij kunstinstellingen zijn die van musea nog het minst te begrijpen. Met tijdsloten en een maximum aantal bezoekers is een museum een ideale doorstroomlocatie. De meeste kunstenaars exposeren weliswaar vaker bij een galerie dan bij een museum, maar een museum - als primair boegbeeld van een stad of streek – zorgt er vaak voor dat bezoekers ook de galeries bij langs gaan. Met een gebrek aan toeristen van over de grens zou dat een meer dan gewenst stimulans geweest zijn; voor galeries en kunstenaars. 

Gedeputeerden van Cultuur

De gedeputeerden Cultuur van alle provincies lijken beter te begrijpen dat kunst en cultuur niet alleen een bron van vermaakt en afleiding is voor de politicus op zaterdagavond, waar hij wel een paar maandjes zonder kan, dan de leden van het kabinet. Kunst en cultuur is voor velen ook een inkomstenbron, een bestaan gefundeerd op jaren hard werken en studeren. We zijn blij met de brief ‘Geef kunst en cultuur nu het podium voor herstel van Nederland’ van de gedeputeerden, maar er moet meer gebeuren om er voor te zorgen dat wij de belangen van professionele kunstenaars nog beter kunnen vertegenwoordigen. Gezamenlijk optrekken; net als boeren en belangenbehartigers van andere sectoren. Lees ook de brief van de makers. 

met vr. groet,
Bestuur en medewerkers BOK.

P.S. In de bijlage hieronder in PDF de brief van de gedeputeerden: 
Geef kunst en cultuur nu het podium voor herstel van Nederland

Bijlagen