BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

Meer steun voor kunstenaars is nodig

dinsdag 21 december 2021

Het is een hoopvol lichtpuntje tijdens de lockdown. Er komt in het volgende kabinet een staatsecretaris voor Cultuur en Media. BOK pleitte begin dit jaar al voor een ministerie van Kunst en Cultuur. Zover komt het (nog) niet bij Rutte IV, maar een eerste stap lijkt gezet. BOK-voorzitter Henk Hofstra schreef in maart van dit jaar al in het Financiële Dagblad: 'Maak een ministerie van Kunst en Cultuur. met een toegevoegde waarde van maar liefst €25,5 mrd (3,7%) aan het bruto binnenlands product (bbp) is onze sector tweemaal zo groot als de landbouw. Bovendien zijn we goed voor 320.000 banen.'

Sindsdien hebben we veel met politici gesproken om hier werk van te maken. Er is weliswaar nog geen minister of ministerie van Cultuur, maar een staatsecretaris die zich, naast media, op cultuur richt is een goede zaak. 

Afgelopen maandag 20 december en eerder op onze site schreef Hofstra wederom een opiniestuk voor het FD: 'We vergeten de makers van kunst en cultuur.' Het ongeoormerkte geld van OCW, bedoelt voor het ondersteunen van de kunst- en cultuursector tijdens de coronacrisis, is in onvoldoende mate terecht gekomen bij de kunstenaars. 

De gemeentes gaan over de verdeling van de gelden en omdat de steun niet geoormerkt is, zijn de gelden op verschillende manieren besteed. We hebben ook oog voor de postieve uitzonderingen. In IJsselstein, Groningen en Zaltbommel, zo is ons via BOK-leden ter ore gekomen, is de coronasteun niet alleen naar de instellingen gegaan. De steun is, bijvoorbeeld via kunstopdrachten, ook kunstenaars ten goede gekomen. 

We zijn er nog niet. De lockdown van nu betekent dat er meer steun nodig is voor kunstenaars. Deze steun moet enerzijds komen vanuit de kunst- en cultuursector en anderzijds voor de kunstenaar als zzp'er (fiscale voordelen). De Beroeps Organisatie Kunstenaars blijft ook in het nieuwe jaar op beide fronten strijden voor onze beroepsgroep.

BOK is aangesloten bij VZN, de Vereniging Zelfstandigen Nederland. Voorzitter Cristel van de Ven hield een pleidooi voor meer steun aan zzp'ers bij de Ochtendspits van BNR op 22 december. Beluister dit fragment vanaf 1:18.  

Noot: de links naar het Financiële Dagblad in dit artikel zijn toegankleijk voor abonnees en lezers die inloggen op de site van het FD (eerste vijf artikelen gratis). Een impressie, met eigen foto's, van de artikelen staan in het beeld hier boven.