BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

woensdag 22 maart 2023
De overheid als opdrachtgever van de kunstenaar

vrijdag 17 februari 2023
Federatie Beeldrechten presenteert: Waarde van Beeld, Beeld van Waarde

donderdag 24 november 2022
Tegemoetkoming voor arbeidsongeschiktheidsvoorziening

vrijdag 18 november 2022
Vraag kunstenaars aan tafel!

maandag 24 oktober 2022
Zelfstandigen komen in actie!

maandag 24 oktober 2022
Uslu en Potgieter, waar gaan we naar toe?

zaterdag 3 september 2022
Behoud de zelfstandigenaftrek e.a. fiscale voordelen voor zzp'ers!

woensdag 17 augustus 2022
Inbreuk op auteursrecht, wat nu?

woensdag 27 juli 2022
Ruim €100.000 schadevergoeding voor BOK-lid

donderdag 14 juli 2022
Dagvaarding voor meer corona-compensatie kunstenaars e.a. zzp'ers

dinsdag 28 juni 2022
Hoezo ‘gelijk speelveld’ voor kunstenaars e.a. zelfstandigen?

dinsdag 31 mei 2022
Close the value gap – Een eerlijke vergoeding voor kunstenaars

dinsdag 5 april 2022
BOK via VZN vertegenwoordigt in de SER

vrijdag 11 februari 2022
Coronalening Bbz voor zelfstandigen is nauwelijks steun te noemen

woensdag 12 januari 2022
BOK steunt rechtszaak vóór zelfstandigen

dinsdag 21 december 2021
Meer steun voor kunstenaars is nodig

donderdag 16 december 2021
Waar blijft de steun voor de kunstenaar?

donderdag 16 december 2021
BOK en VZN strijd voor compensatie kunstenaars e.a. zzp'ers

dinsdag 30 november 2021
Stop de avondlockdown

dinsdag 30 november 2021
Corona-maatregelen

woensdag 10 november 2021
Enquête Culturele Ondernemers

donderdag 3 juni 2021
Sociaal akkoord mét zelfstandige ondernemers

vrijdag 21 mei 2021
Open de museumdeuren!

vrijdag 21 mei 2021
Aan de informateur. Van de makers

woensdag 14 april 2021
BOK-motie unaniem aangenomen

Meer steun voor kunstenaars is nodig

dinsdag 21 december 2021

Het is een hoopvol lichtpuntje tijdens de lockdown. Er komt in het volgende kabinet een staatsecretaris voor Cultuur en Media. BOK pleitte begin dit jaar al voor een ministerie van Kunst en Cultuur. Zover komt het (nog) niet bij Rutte IV, maar een eerste stap lijkt gezet. BOK-voorzitter Henk Hofstra schreef in maart van dit jaar al in het Financiële Dagblad: 'Maak een ministerie van Kunst en Cultuur. met een toegevoegde waarde van maar liefst €25,5 mrd (3,7%) aan het bruto binnenlands product (bbp) is onze sector tweemaal zo groot als de landbouw. Bovendien zijn we goed voor 320.000 banen.'

Sindsdien hebben we veel met politici gesproken om hier werk van te maken. Er is weliswaar nog geen minister of ministerie van Cultuur, maar een staatsecretaris die zich, naast media, op cultuur richt is een goede zaak. 

Afgelopen maandag 20 december en eerder op onze site schreef Hofstra wederom een opiniestuk voor het FD: 'We vergeten de makers van kunst en cultuur.' Het ongeoormerkte geld van OCW, bedoelt voor het ondersteunen van de kunst- en cultuursector tijdens de coronacrisis, is in onvoldoende mate terecht gekomen bij de kunstenaars. 

De gemeentes gaan over de verdeling van de gelden en omdat de steun niet geoormerkt is, zijn de gelden op verschillende manieren besteed. We hebben ook oog voor de postieve uitzonderingen. In IJsselstein, Groningen en Zaltbommel, zo is ons via BOK-leden ter ore gekomen, is de coronasteun niet alleen naar de instellingen gegaan. De steun is, bijvoorbeeld via kunstopdrachten, ook kunstenaars ten goede gekomen. 

We zijn er nog niet. De lockdown van nu betekent dat er meer steun nodig is voor kunstenaars. Deze steun moet enerzijds komen vanuit de kunst- en cultuursector en anderzijds voor de kunstenaar als zzp'er (fiscale voordelen). De Beroeps Organisatie Kunstenaars blijft ook in het nieuwe jaar op beide fronten strijden voor onze beroepsgroep.

BOK is aangesloten bij VZN, de Vereniging Zelfstandigen Nederland. Voorzitter Cristel van de Ven hield een pleidooi voor meer steun aan zzp'ers bij de Ochtendspits van BNR op 22 december. Beluister dit fragment vanaf 1:18.  

Noot: de links naar het Financiële Dagblad in dit artikel zijn toegankleijk voor abonnees en lezers die inloggen op de site van het FD (eerste vijf artikelen gratis). Een impressie, met eigen foto's, van de artikelen staan in het beeld hier boven.