BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

woensdag 12 januari 2022
BOK steunt rechtszaak vóór zelfstandigen

dinsdag 21 december 2021
Meer steun voor kunstenaars is nodig

donderdag 16 december 2021
Waar blijft de steun voor de kunstenaar?

donderdag 16 december 2021
BOK en VZN strijd voor compensatie kunstenaars e.a. zzp'ers

dinsdag 30 november 2021
Stop de avondlockdown

dinsdag 30 november 2021
Corona-maatregelen

woensdag 10 november 2021
Enquête Culturele Ondernemers

donderdag 3 juni 2021
Sociaal akkoord mét zelfstandige ondernemers

vrijdag 21 mei 2021
Open de museumdeuren!

vrijdag 21 mei 2021
Aan de informateur. Van de makers

woensdag 14 april 2021
BOK-motie unaniem aangenomen

maandag 5 april 2021
BOK-motie: Steun moet naar de kunstenaars!

maandag 5 april 2021
BOK-motie ingediend door raadsleden Maasdriel en Zaltbommel

donderdag 25 maart 2021
'Miljoenen uit het cultuursteunpakket moeten naar de kunstenaars'

woensdag 24 maart 2021
TONK voor noodzakelijke kosten

woensdag 24 maart 2021
Lessen geven in coronatijd. Wat kan?

woensdag 10 maart 2021
Waar blijft het geld voor de makers?

donderdag 25 februari 2021
Kunst verkopen en les geven in coronatijd

dinsdag 16 februari 2021
Kunstenaar na de crisis

woensdag 27 januari 2021
Overzicht van steunmaatregelen 2021

woensdag 20 januari 2021
Tien punten van BOK voor ondersteuning kunstenaars

donderdag 14 januari 2021
BOK en VZN in actie voor meer coronasteun

dinsdag 1 december 2020
Huurverlaging voor zelfstandigen

vrijdag 27 november 2020
Maak kunst kopen fiscaal aantrekkelijker

vrijdag 27 november 2020
BOK houdt besteding coronasteun in de gaten

BOK sluit zich aan bij samenwerkingsverband VZN

vrijdag 13 november 2020

De Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) sluit zich aan bij de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). VZN is een samenwerkingsverband van organisaties die opkomen voor zelfstandigen in Nederland en werd onlangs opgericht door  ZZP-Nederland, Solo Partners, Zelfstandigen Bouw en ONL.

BOK merkt dat de meest ingrijpende maatregelen voor beeldend kunstenaars de laatste jaren niet zijn gemaakt door beleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, maar door andere ministeries.

Kabinetsbeleid m.b.t. zelfstandigen

Denk aan het kabinetsbeleid inzake de zelfstandigenaftrek of een eventuele verplichting van een verzekering voor arbeidsongeschiktheid.

Dat beleid komt voort vanuit de ministeries van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze maatregelen hebben betrekking op nagenoeg alle beeldend kunstenaars, maar ook op andere zelfstandigen.

VZN-voorzitter Cristel van de Ven over de aansluiting van BOK en het belang van zelfstandigen:

''Kunstenaars zijn bij uitstek ondernemers. Met BOK erbij vertegenwoordigen we een nog grotere diversiteit aan zelfstandigen. Zo kan VZN de stem van zelfstandigen nog duidelijker laten klinken'', vertelde VZN-voorzitter Cristel van de Ven onlangs aan ZIPconomy.

''In de afgelopen periode is er in politiek Den Haag alleen maar over zelfstandigen gesproken, maar niet mét'', vertelde Van de Ven in september nog aan zakensite De Ondernemer ''Hoe kan het dat wij niet gehoord worden? Juist nu niet? Om daar verandering in te brengen hebben organisaties voor zelfstandigen hun krachten gebundeld om één stem te laten horen:”

De tijd dat de politiek alleen met werkgevers en werknemers aan tafel zit lijkt voorbij. Van de Ven heeft intussen al met bewindslieden en Kamerleden gesproken. Ze bracht de problemen waar zelfstandigen mee te maken krijgen onder de aandacht. Het is nu, met het oog op de coronamaatregelen en de verkiezingen over vier maanden, belangrijker dan ooit om invloed te hebben in Den Haag. 

Met VZN hebben we meer invloed en komen we dus samen op voor een beter beleid voor alle zelfstandigen.

BOK-voorzitter Henk Hofstra over het samenwerkingsverband met VZN:

''We kunnen meer bereiken als we niet een paar duizend, maar samen met andere zelfstandigenorganisaties meer dan 100.000 mensen vertegenwoordigen'' vertelt BOK-voorzitter Henk Hofstra, eveneens aan ZIPconomy

''Net zoals we richting de politiek samenwerken met andere partijen uit de kunst- en cultuursector (zoals BKNL en Kunsten'92) om gezamenlijk meer invloed te hebben op een beter kunstbeleid, doen we dat nu ook met zelfstandigen in andere beroepgroepen. De belangen van aangeslotenen bij Solo Partners bijvoorbeeld, een organisatie die opkomt voor zelfstandigen in de zorgsector, komen wat dat betreft overeen met die van beeldend kunstenaars.''

''Uiteraard blijft BOK, als grootste belangenbehartiger voor zlefstandigen ind e kunstsector, onafhankelijk opereren als stichting zonder winstoogmerk. Het nieuwe samenwerkingsverband versterkt onze positie'', aldus Hofstra.

Nog geen lid, maar wel werkzaam als zelfstandig professionele kunstenaar? Ga dan naar ons aanmeldingsformulier.

Verder lezen:
ZIPconomy publiceerde op 12 november een nieuwsbericht over de aansluiting van de Beroeps Organisatie Kunstenaars bij Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Ga naar ZIPconomy.