BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

woensdag 5 april 2023
Verplichte AOV voor kunstenaars onverstandig!

donderdag 30 maart 2023
BOK's BTW en zakelijk advies voor kunstenaars

woensdag 22 maart 2023
De overheid als opdrachtgever van de kunstenaar

vrijdag 17 februari 2023
Federatie Beeldrechten presenteert: Waarde van Beeld, Beeld van Waarde

donderdag 24 november 2022
Tegemoetkoming voor arbeidsongeschiktheidsvoorziening

BOK helpt kunstenaars achter de schermen

woensdag 10 januari 2024

We hebben afgelopen jaar weer een flink aantal van onze leden kunnen helpen om in een conflict 'erger' te voorkomen. We hebben geholpen 'foute namen' van plakkaten te verwijderen en sommigen hebben flinke vergoedingen gekregen.

Er gaat iets kapot tijdens een expositie, er is een keer geen rekening gehouden met exploitatierecht of auteursrecht, of er is een misverstand over prijzen....Alles komt voor in onze kunstsector. Dan kun je twee dingen doen; je gaat meteen procederen, aanklagen en de hakken in het zand zetten...

Waarom we achter de schermen werken

Of je gaat het gesprek aan en probeert er samen uit te komen. De andere partij, of dat nu een multinational, een beheerder van een expositieruimte of een particulier is, wil liever ook geen negatieve media-aandacht of een rechtszaak.Tot nu toe vonden we telkens een oplossing waar beide partijen tevreden over zijn.Vrijwel altijd betkent dit ook de beste deal voor de kunstenaar. We kunnen er dus alleen in algemene termen over schrijven. Daarom hieronder enkele voorbeelden waarbij BOK bemiddelt heeft, zonder dat we naam en toenaam vermelden. 

Flinke vergoedingen

Zo hebben we er voor kunnen zorgen dat een van onze kunstenaars een flinke schadevergoeding kreeg toen haar auteursrecht werd geschonden. Een vergoeding van meer dan honderdduizend euro. Een andere kunstenaar heeft voor een opdracht een dubbel bedrag kunnen factureren vanwege het aankopen én exploiteren van zijn werk. En onlangs hielpen we twee BOK-leden met verzekeringskwesties. Zij werden volledig gecompenseerd voor schade aan hun kunstwerken.

Een bijzonder geval was het laten verwijderen van zogenaamde 'foute namen' op een oorlogsmonument in Eindhoven. Deze kwestie konden we wel specifiek naar buiten brengen en kreeg zlefs aandacht van landelijke media, zoals het AD en het NOS Journaal. Zie ons bericht 'Monument na protest BOK in ere hersteld'.

In goed overleg

Geen enkele partij zal naar ons idee met opzet een kunstwerk vernielen of beschadigen. Meteen aanklagen en een blik advocaten opentrekken werkt vaak alleen maar averechts. Tot nu toe zijn we er altijd in goed overleg met alle partijen uitgekomen. Voor sommigen is het vaak wel even schrikken omdat men meestal niet goed op de hoogte is van de rechten van een kunstenaar. Met een juiste uitleg, geduld en wederzijds begrip zijn we er altijd uitgekomen.

Alles voor de kunst

Met de kunstenaars hebben we altijd een nauw contact, maar ook met de 'tegenpartij' onderhouden we altijd goed contact. Je komt elkaar immers later vaak weer tegen en dan moet de verstandhouding goed zijn. In onze sector moet je ook na een conflict weer verder met elkaar kunnen. Onder het motto; 'Alles voor de kunst.'

Voorkomen

Om conflicten of misverstanden te voorkomen hebben we voor heel veel situaties leveringsvoorwaarden en modelcontracten gemaakt, maar helpen we kunstenaars ook met het maken van afspraken met opdrachtgevers vooraf. Alles goed vastleggen, alle afspraken op papier met een handtekening er onder kan een heleboel narigheid achteraf voorkomen.

Lees meer op onze pagina over voorbeeldcontracten. Een groot deel van deze contracten en leveringsvoorwaarden hebben we ook beschikbaar in het Engels.

Team BOK.