BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 6 juni 2024
Federatie Beeldrechten lanceert samen met BOK Opt-out Now!

donderdag 23 mei 2024
BTW-verhoging desastreus voor sector en consument

dinsdag 21 mei 2024
Reactie Tilburg op pleidooi voor beschikbaarheid ateliers

dinsdag 21 mei 2024
Kunstenaars zijn de ultieme ondernemers

donderdag 25 april 2024
Gooi niet weg wat leefbaar maakt

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

Artificial Intelligence

zaterdag 30 september 2023

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence), iedereen heeft het er over en bijna dagelijks staat er wel wat in de krant of komt het voorbij op tv. Het is het creëren van een soort van menselijke intelligentie bij computers door alle kennis die over een bepaald onderwerp op internet rondzwerft aan elkaar te koppelen. Kennis, teksten, beelden, alles wat er ooit in is gestopt door mensen, kan worden gebruikt door deze systemen. Dat kan ons allen ten goede komen, maar in verkeerde handen kan het ons ook vernietigen.

Laten we hopen dat we het allemaal voor goede doeleinden gaan gebruiken. Dat we op deze manier de wetenschap, de zorg en de kunsten weer een stuk verder kunnen brengen. Eigenlijk wordt het al toegepast en maken we er gebruik van. Ons gedrag en vooral ons shop-gedrag wordt al in de gaten gehouden. Als we ergens belangstelling voor hebben dan duurt het niet lang of de digitale advertenties op dat gebied vliegen ons om de oren. Maar ook zitten in die grote bak met kennis allemaal gegevens en patronen die alles bij elkaar ziektes kunnen herkennen. Structuren uit het leven van bepaalde groepen mensen worden gekoppeld aan ziektes en kunnen op die manier erger voorkomen of zelfs worden genezen.

Tekst en afbeelding

Er wordt al flink en regelmatig gebruik gemaakt van systemen als ChatGPT, Stable Diffusion en Midjourney, waar je met een vrij simpele opdracht teksten kunt laten maken of nieuwe afbeeldingen kunt laten creëren. De 'bak' waar alles in zit is vol gestouwd met teksten en afbeeldingen van websites, digitale boeken, internetfora enz. enz. Het werkt als een soort van zoekmachine en geeft antwoord in de vorm van een stuk tekst en afbeelding.

Met behulp van AI kan beeldmateriaal gemaakt worden met combinaties die in werkelijkheid nooit hebben bestaan. Bijvoorbeeld de Paus in z'n witte gewaad tussen de demonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag.

Combinaties van tekst en beeld

Boeken laten schrijven in de stijl van Gerard Reve, muziek maken met de stem van Amy Winehouse of Jonny Cash, schilderijen in de stijl van Rembrandt en Mondriaan. Maar ook kunstwerken of muziek van kunstenaars die nog leven of die net zijn overleden en waarvan de auteursrechten nog niet zijn verlopen. Het is allemaal mogelijk.

De kansen

AI, je kunt er bang van worden, maar je kunt ook de kansen zien. Kunstenaars krijgen er een totaal nieuw instrument bij, de medische wetenschap krijgt veel meer inzicht in het ontstaan en genezing van ziektes en klimaatproblemen worden misschien opgelost door alle mogelijkheden en maatregelen aan elkaar te koppelen. Transport van kennis kost geen tijd meer, het is er en is eindeloos.

De bedreigingen

Dynamiet, een uitvinding van Nobel, de naamgever van de bekende Nobel prijzen, is een zegen geweest voor het aanleggen van wegen in bergachtige gebieden, de aanleg van tunnels en in de mijnbouw. Maar het is -zoals zo vaak bij uitvindingen- ook ingezet om dood en verderf te zaaien. Zo zal het ook gaan met AI. Natuurlijk zullen hackers en terroristen er gebruik van maken. Net als regimes die hun wil opleggen aan hen die er net even anders over denken.

Auteursrecht

De invloed van AI op de bescherming van het auteursrecht gaat voor ons kunstenaars een steeds belangrijkere rol spelen. Op 14-6-2023 is de AI Act door het Europese parlement geloodst. Hoe dat allemaal precies zal uitpakken is nog niet duidelijk. En hoe gaan de makers van kunst en illustraties hier straks zelf mee om? Nu al zijn er kunstenaars die volledig werken met AI. Sommigen doen dat perfect en zonder dat ze aan auteursrechten van collega's komen, maar er zijn er ook die voor opdrachten beelden 'lenen' en bewerken en op die manier tot een nieuw werk komen.

Benieuwd

Eigenlijk kan ik niet wachten tot het moment dat we allemaal gebruik gaan maken van AI op een manier die ons helpt met alles. Met het maken van kunst natuurlijk, maar vooral ook met het bestrijden van ziektes, het oplossen van CO2 problemen, het tegengaan van oorlogen, het reizen in het heelal, misschien zelfs wel het reizen in toekomst en verleden.