BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

De kunstenaar als zzp'er

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als zzp'er.


Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.

Als lid van BOK ben je automatisch verbonden met Kunsten'92 (het overkoepelende orgaan voor kunst, cultuur en erfgoed), VZN (de overkoepelende vereniging van alle zelfstandigenorganisaties), BKNL (het informele overleg met andere organisaties uit de kunstsector) en de Federatie Beeldrechten.

BOK heeft een bestuurszetel in de Stichting Continuiteit Beeldrecht en werkt samen met allerlei organisaties binnen en buiten de kunst- en cultuursector (zie ook in het menu bij partners) en is mede daardoor de grootste vertegenwoordiger in de sector beeldende kunst in Nederland.

Overig nieuws

donderdag 11 april 2024
Ondersteuning bij zakelijke correspondentie

woensdag 13 maart 2024
Krijg belasting terug door te middelen

donderdag 29 februari 2024
Overmacht en onvoorziene omstandigheden

dinsdag 13 februari 2024
Strijd voor uploadvergoeding

woensdag 10 januari 2024
BOK helpt kunstenaars achter de schermen

zondag 12 november 2023
Kunst en verkoop: dilemma's

woensdag 8 november 2023
Mediation voor kunstenaars

zaterdag 30 september 2023
Artificial Intelligence

vrijdag 25 augustus 2023
15 punten: Kunstbeleid & Verkiezingen

donderdag 24 augustus 2023
Monument na protest BOK in ere hersteld

donderdag 24 augustus 2023
Leg erfenis persoonlijkheidsrechten vast in een codicil

woensdag 2 augustus 2023
Verklaar Btw-verhoging kunst en cultuur controversieel!

donderdag 13 juli 2023
Recht op een billijke vergoeding bij exploitatie kunst

woensdag 21 juni 2023
Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023
Honorarium en vergoeding voor exploitatie

woensdag 21 juni 2023
Voorkom het nakijken bij beschadigde kunstwerken... verzeker je werk!

donderdag 8 juni 2023
BOK verzoekt Gemeente Eindhoven foute namen te verwijderen

dinsdag 30 mei 2023
Vrijstelling van verplichte AOV moet mogelijk zijn voor kunstenaars

zondag 14 mei 2023
Welgevalligheidskunst

vrijdag 14 april 2023
Reactie BOK op 'Aanpak Fiscale Regelingen' overheid

woensdag 5 april 2023
Verplichte AOV voor kunstenaars onverstandig!

donderdag 30 maart 2023
BOK's BTW en zakelijk advies voor kunstenaars

woensdag 22 maart 2023
De overheid als opdrachtgever van de kunstenaar

vrijdag 17 februari 2023
Federatie Beeldrechten presenteert: Waarde van Beeld, Beeld van Waarde

donderdag 24 november 2022
Tegemoetkoming voor arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Aanbeveling atelierbeleid en broedplaatsen

woensdag 21 juni 2023

In het Stadslab van Groningen presenteerde Karina Bakx van Stichting Roemte op 20 juni haar rapport over broedplaatsenbeleid in Nederland. Ze deed dit in opdracht van de gemeente Groningen. In het rapport komen de verschillen in atelierbeleid en huisvesting van kunstenaars in Nederlandse steden als Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Enschede naar voren. BOK heeft op verzoek een aanbeveling geschreven die aan het rapport is toegevoegd. We hebben goede hoop dat er gehandeld gaat worden naar onze bevindingen en dat het rapport van Karina een goed vervolg gaat krijgen. 

Hieronder onze bijdrage:
 

Atelierbeleid en ‘broedplaatsen’ 

Het is een kwestie van beschaving wanneer een samenleving haar wetenschappers, filosofen en kunstenaars op een fatsoenlijke manier huisvest. Vooral kunstenaars willen nogal eens worden vergeten. Voor sommige kunstenaars is de afzondering aan het eind van een landweg een ideale plek, voor een ander is het de levendigheid van een stad. De huisvesting en werkruimte in stedelijk gebied is veelal problematisch omdat in de hoofden van bestuurders de economie en het verdienvermogen op korte termijn beter vertegenwoordigd is dan de intrinsieke waarde, de geestverruimende verheffing en niet te vergeten de vaak onderschatte economische waarde van kunst. 

Vertegenwoordiging creatieve ondernemers

Verder moet het gevaar onderkend worden van het ‘hip' maken van panden of buurten die langzaam maar zeker worden overgenomen door zich sociaal-creatief noemende puur commerciële instanties en bedrijven die de kunstenaars door de tijd heen verdrijven. Let op dat de term ‘broedplaatsen’ niet betekent dat er per definitie (beeldend) kunstenaars zitten. Het is evenwel voor de levensvatbaarheid en levendigheid noodzakelijk dat die groep creatieve ondernemers goed vertegenwoordigd wordt.

Medezeggenschap kunstenaars

Een stichting, vereniging of welke organisatievorm dan ook -en in samenwerking met de stad en gemeente- met het ideële doel huisvesting, atelier- en broedplaatsruimtes te verwerven, exploiteren, onderhouden zou een oplossing kunnen zijn onder voorwaarde dat de kunstenaars een vorm van medezeggenschap, medebeslissingsrecht en waar wenselijk eigendom krijgen. Terwijl de financiering zodanig wordt gestructureerd dat de kunstenaars niet voor ‘eeuwig' opgescheept worden met een schuld die niet is te overzien of een huur die onbetaalbaar wordt na verloop van tijd. De verworven huisvesting dient door de kunstenaar op eenvoudige wijze verhandelbaar of overdraagbaar te zijn naar een opvolgende kunstenaar onder de zelfde voorwaarden. Van tijdelijk naar permanent (of niet) en van permanent naar stoppen. De huisvesting van kunstenaars dient de zelfde flexibiliteit te hebben als de kunst zelf. Een stad met een kunstacademie, een universiteit, een conservatorium, een Forum….is het aan zichzelf en aan haar bewoners verplicht om haar wetenschappers, filosofen en kunstenaars fatsoenlijk te huisvesten..

2023 BOK Beroeps Organisatie Kunstenaars