BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Corona

Steunmaatregelen tijdens de Corona-crisis

De Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) helpt haar leden met voorlichting en lobby zo goed mogelijk door de Corona- crisis heen. Op deze pagina zetten we alle steunmaatregelen en acties van BOK op een rij, met links voor meer specifieke informatie. 

Actueel 29 september 2020:

Update: Het kabinet heeft op 28 september 2020 laten weten dat er per 1 oktober, anders dan eerder werd aangegeven, geen vermogenstoets wordt verbonden bij de aanvraag van de TOZO3.

TOZO 3. Na 1 oktober kun je de TOZO 3, de Tegemoetkoming Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers, aanvragen. Let op: als je tot 1 oktober de TOZO 2 hebt ontvangen, dan wordt deze niet automatische verlengd. Je kunt in dat geval wel een verkorte aanvraag doen bij je eigen gemeente.

De TOZO 3 loopt van 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021. Net als bij de TOZO 2 is er nu ook een partnertoets nodig om in aanmerking te komen voor het derde noodpakket voor zelfstandige ondernemers.

Meer informatie vind je op de site van de Rijksoverheid en bij je eigen gemeente
 

Verlenging en uitbreiding noodpakket

Wat kun je doen als kunstenaar?

1. Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS).
Uitkering voor ondernemers van 4000 Euro, Hier heb je SBI-code voor nodig waarmee je bent ingeschreven bij de KvK. Meer informatie over TOGS en SBI-codes.

2a. Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO)
Aanvulling tot sociaal minimum (plm.1500 Euro, plm 1100 Euro voor alleenstaanden), dat moet je bij je eigen gemeente aanvragen, hier is geen code voor nodig. Meer informatie over TOZO.

2b. TOZO 2. (van 1 juni t/m 30 september)
De TOZO, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers wordt verlengd met vier maanden: juni, juli, augustus en september. Je kunt vanaf 1 juni de TOZO ook met terugwerkende kracht aanvragen bij jouw gemeente.

Als je de TOZO 1 hebt aangevraagd en ontvangen, dan krijg je niet automatisch ook TOZO 2. Dus vraag de verlenging apart aan! Een belangrijk verschil tussen beide versies, is dat er bij de TOZO 2 een partnerinkomenstoets wordt gehouden. Dit houdt in dat huishoudens met een inkomen boven het sociaal minimum geen aanspraak kunnen maken op de aanvullende uitkering levensonderhoud.
Meer informatie.

3. Uitstel van belasting betalen aanvragen.
Een derden verklaring is niet meer nodig bij deze brief. Een voorbeeldbrief over hoe je deze brief het beste kunt formuleren staat op het LEDEN-gedeelte. Meer informatie.

Wat doet BOK?

1. BOK lobby 
BOK lobbyt bij dit kabinet voor ondernemers in het algemeen en kunstenaars in het bijzonder om meer voor elkaar te krijgen. Lees de brandbrief van 30 maart, met onderaan  belangrijke punten voor het kabinet om op te pakken. Ga naar de brandbrief.

2. BOK lobby i.s.m. andere ZZP-organisaties
BOK werkt samen met vijf andere organisaties om zzp'ers door de Corona-crisis te helpen. Samen doen we een dringende beroep op het kabinet om elke zzp'er financieel tegemoet te komen. Ga naar brandbrief zzp-organisaties.

3. Kunstliefhebbers, opdrachtgevers en kunstenaars: vind elkaar.
Juist nu is het belangrijker dan ooit voor kunstliefhebbers en kunstenaars om elkaar te vinden. Dat kan van klein naar groot. De STER heeft zendtijd beschikbaar gesteld aan BOK voor een filmpje dat vanaf 9 maart te zien bij de publieke omroep. Lees er meer over op: kunstliefhebbers en kunstenaars.

EXTRA
Tips of suggesties voor kunstenaars met betrekking tot de Corona-crisis? Stuur ons een e-mail.