BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Coronabrief

Hieronder staat de brandbrief die BOK-voorzitter Henk Hofstra op maandag 30 maart gestuurd heeft naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Meer informatie vind je ook op de algemene pagina over Corona.

Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Rijnstraat 50 Den Haag
t.a.v. de Minister van OCW, mevrouw Van Engelshoven
 
En aan de Tweede Kamer, t.a.v. de kamerleden die zitting hebben in de commissies
EZK, OCW en SZW 

30 maart 2020
 
Monsieur le Président, je vous fais une lettre, que vous lirez peut-etre, si vous avez le temps......
 
Geachte mevrouw Van Engelshoven,
 
Bovenstaande woorden zijn de eerste woorden uit een gedicht van Boris Vian. Het gedicht eindigt met de woorden: knal mij gewoon maar neer.
 
Wellicht wat overdreven, maar ik moest aan dit gedicht denken. Het gaat over iemand die weigert de wapens op te pakken, die weigert naar het front te gaan en wiens brief niet zal worden gelezen. Wij schrijven brieven. Deze week kreeg ik een telefoontje van een kunstenaar, lees de laatste zin van deze brief.
 
U wordt tijdens deze Corona-crisis bedolven onder brieven, hier ook weer een. Misschien zult u deze brief lezen, maar misschien heeft u er helemaal geen tijd voor.
 
Wij maken

 
Wij kunstenaars zijn een vredelievend volk. Wij trekken niet ten strijde met wapens. Wij gaan niet het verkeer stil zetten met trekkers. Wij gaan door met waar we goed in zijn, het maken van kunst. Wij voegen iets toe aan de beschaving, wij houden de mensen een spiegel voor en laten zien waar we als mensheid mee bezig zijn. Kunstenaars maken de geschiedenis en maken de toekomst.
 
Het is vreselijk om te zien hoe in crisistijd allemaal sectoren afstormen op de geldpotten van de overheid. Het is om te janken als je hoort dat een bewindsman zegt dat kunst een soort van hobby is en net zo valide is als de hobby van de loodgieter. (Zalig zijn de armen van geest.) Het is triest om te zien dat straks, eigenlijk nu al, veel kunstenaars het niet meer kunnen bolwerken. Er kwam al weinig geld binnen, te weinig om van te leven en te veel om van te sterven en toch gaan we door met het maken van kunst.
 
Helpen
 
Hoe kunnen wij u helpen om voor elkaar te krijgen dat de kunstsector niet in de afgrond stort. Hoe kunnen wij u helpen te voorkomen dat straks alle geld wat vrij komt naar instituten gaat die van middel doel zijn geworden. Een beeld dat bij veel kunstenaars leeft en veelal voortkomt uit gebrekkige communicatie en verantwoording. Hoe kunnen wij u helpen er voor te zorgen dat er een basis inkomen komt voor beeldend kunstenaars. Immers zij zijn het vooral die nergens in loondienst kunnen. Zij zijn de ultieme zelfstandigen, de ultieme ZZP'es die geen keus hebben.
 
Wij van BOK zijn er dag en nacht mee bezig. Niet alleen bezig met het beantwoorden van mails en telefoontjes, maar ook bezig te bedenken hoe we straks verder moeten. Er is gelukkig nog hoop dat we straks verder kunnen, maar we hebben ook gesprekken met kunstenaars, huilend aan de telefoon en ten einde raad. "Als het zo moet, stop ik er mee.....ik kan niet meer.....alles ligt stil..."
 
Met vriendelijke groet,
 
Henk Hofstra
Voorzitter BOK (Beroeps Organisatie Kunstenaars)
0653316494

 
PS: Als lid van de Creatieve Coalitie en als vertegenwoordiger van professionele beeldend kunstenaars staan wij achter alle ideeën die u al via en van alle organisaties uit de kunstwereld hebt mogen ontvangen. Wij gaan de naar ons idee belangrijkste punten hieronder herhalen. Het is lang niet volledig, maar toch....
 

  1. Een noodfonds voor allen die professioneel werkzaam zijn in de kunst
  2. Soepel omgaan met de regeling TOZO
  3. Verruim de  SBI codes; kunstenaars met atelier-galerie vallen veelal uit de boot
  4. Oudere ondernemers in de kunst op de grens van AOW, die nergens voor in aanmerking komen
  5. Stuur de juiste instructies naar gemeentes zodat ze daar weten hoe het moet werken
  6. Wetten die ingehaald zijn door de werkelijkheid (DBA) meteen de prullenmand in
  7. Basis inkomen voor professionele (beeldend)kunstenaars aangesloten bij beroepsorganisaties
  8. Kijk naar de vele hybride werkenden in de kunstsector
  9. Laat de eis van woon adres en werk adres vallen, veel kunstenaars hebben atelier en/of galerie aan huis (Vaak ook nog gestimuleerd door de overheid met woon-werk wijken.)
  10. Blijf gezond.