BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere podia voor beeldend kunstenaars. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere podia voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.
 

Overig nieuws

zaterdag 9 september 2023
Zomersalon NkvB op de NDSM-werf PART II

zaterdag 9 september 2023
Zomersalon NkvB op de NDSM-werf

dinsdag 5 september 2023
De mens volgens Art Hilversum

woensdag 9 augustus 2023
De folly's van Folly Art Norg

woensdag 9 augustus 2023
Ron Mandos Best of Graduates PART II

zaterdag 5 augustus 2023
Ron Mandos Best of Graduates PART I

woensdag 2 augustus 2023
Expositie Caroline Sarneel in het Bonnefanten

vrijdag 28 juli 2023
Voorhout Monumentaal II

dinsdag 25 juli 2023
Voorhout Monumentaal I

donderdag 20 juli 2023
Eline Boerma en Vivian Mac Gillavry bij Galerie Pouloeuff

dinsdag 18 juli 2023
Bubbling Under; 40/20 jaar Hotel Maria Kapel

dinsdag 11 juli 2023
Kunst in Grote Kerk Naarden

maandag 26 juni 2023
Terugblik Groepexpositie Art Allies

zondag 25 juni 2023
Eerste Groepsexpositie Art Allies

woensdag 21 juni 2023
Minerva Graduation Show 2023

woensdag 7 juni 2023
Het verhaal achter de open call: ‘Beelden aan de Hoornse kust’

woensdag 17 mei 2023
De Gedenktuin van Monice Janson en Leontien Wiehink

zondag 14 mei 2023
Coen Vunderink bij MUGA Heerenveen

dinsdag 9 mei 2023
Schermtijd bij CODA Apeldoorn

zaterdag 6 mei 2023
Pauline van Buringen in het Werkpaard, Amsterdam-Oost

donderdag 4 mei 2023
Van open call tot kunstproject. Het proces na de selectie.

dinsdag 18 april 2023
Tjibbe Hooghiemstra exposeert bij De Buitenplaats

zondag 16 april 2023
Waaiportretten van Meg Mercx bij Heiloo

woensdag 12 april 2023
Groepsexpositie Milk & Cereals PART II

woensdag 12 april 2023
Groepsexpositie Milk & Cereals PART I

BOK bestaat 10 jaar!!!!!

zondag 10 juli 2022

BOK is eigenwijs!

''BOK is eigenwijs. Luistert naar zijn leden, maar gaat ook z'n eigen gang. In de negentiger jaren van de vorige eeuw werd er aan een heleboel mensen de vraag gesteld hoe ze het zouden vinden om altijd bereikbaar te zijn. Dat ze ieder moment van de dag gebeld zouden kunnen worden en zelf ook zouden kunnen bellen. Iedereen zou dan een soort van draagbare telefoon moeten krijgen. Op een enkeling na vond iedereen het een belachelijk idee. Je zou helemaal geen vrije tijd meer hebben, het was te gek voor woorden. Als Steve Jobs geluisterd had naar de wensen van de mensen hadden we nu geen i-phone...

BOK luistert naar de wensen van zijn leden, maar is eigenwijs genoeg om ook met plannen te komen waar niemand om heeft gevraagd, net als de kunst zelf.''

10 juli 2012

Bovenstaande tekst publiceerden we 10 jaar geleden op onze site boknet.nl, direct na de oprichting, en is terug te vinden op de 'Over BOK-pagina'. Het tekent de filosofie van de toen spliksplinternieuwe beroepsorganisatie die gesticht werd op dinsdag 10 juli 2012, op het moment van schrijven precies 10 jaar geleden. We hebben de afgelopen 10 jaar een heleboel zaken voor beeldend kunstenaars en andere beeldmakers geïnitieerd waar om gevraagd werd, maar ook een heleboel zaken waar niemand op zat te wachten, maar bij nader inzien toch verrekte handig, nuttig of zinvol bleken te zijn. Of gewoon leuk.

Kunstnieuws, Prikbord en ZZP Nieuws

Zo hebben wij een journalistieke component aan onze organisatie toegevoegd. Nu je in de 21e eeuw minder afhankelijk bent van verslaggevers van (kunst georiënteerde) tijdschriften en dagbladen, omdat je zelf het nieuws niet alleen kan maken maar ook (digitaal) verspreiden, hebben we daar volop gebruik van gemaakt. De pagina Kunstnieuws, met exposities van leden bij galeries en op kunstbeurzen. De pagina Prikbord, voor oproepen / open calls van kunstopdrachten, artist-in-residences en groepsexposities. De pagina ZZP Nieuws voor berichten en commentaar op kunstbeleid en andere zaken die praktijk van de kunstenaar beïnvloeden... BOK introduceerde deze zaken in de wereld van de kunst en houdt iedereen die dat wil op de hoogte via de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Politieke, zakelijke en artistieke vlak

Anno 2012 was het hard nodig dat er een beroepsorganisatie voor beeldend kunstenaars zou komen die de belangen van onze beroepsgroep goed zou vertegenwoordigen. Op het politieke, zakelijke en artistieke vlak kon er veel meer gedaan worden voor beeldend kunstenaars. Zeker omdat het toenmalige kabinet, met VVD, CDA en gedoogpartner PVV, eerder uit was op afbreuk dan opbouw waar het kunstsector betrof. Dat een belangenbehartiger voor beeldend kunstenaars hard nodig was, bleek al snel. Samen met andere partijen die het opnamen voor creatieve ondernemers boekten we ons eerste succes: het lage btw-tarief werd dankzij onze inzet weer van toepassing op beeldende kunst (nadat deze eerder al was terug gedraaid voor bioscoop en podiumkunsten).

BOK op alle fronten

De Beroeps Organisatie Kunstenaars, haar bestuurders, medewerkers en vrijwilligers hebben zich de afgelopen 10 jaar op alle fronten ingezet voor kunstenaars. Zoals een pleidooi voor meer steun aan de creatieve sector nadat deze beroepsgroep enorm getroffen is door de corona-maatregelen. En met succes. Zo werden er in tal van gemeenten moties aangenomen om niet-geoormerkte coronasteun kunstenaars ten goede te laten komen. Lees bijvoorbeeld de 'BOK-motie unaniem aangenomen'. Ook op landelijk niveau laten wij van ons horen. Lees bijvoorbeeld onze opinie in 'We vergeten de makers van kunst en cultuur.'

Voor de individuele én gezamenlijke belangen van kunstenaars

We zijn er nog niet, nog lang niet. De niet-werkende (en ook nog niet toegepaste) DBA-wet en de verplichte AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering) voor zzp'ers, met een torenhoge premie, zijn op de lange baan geschoven, maar nog niet afgeschaft. Ook zijn er nog geen werkbare alternatieven.

BOK gaat door met zich inzetten voor de kunstenaar als zzp'er, maar ook met de inzet voor de -vaak vergeten- individuele belangen van kunstenaar. We komen, samen met onze partners, op voor jou als jouw auteursrechten geschonden worden, als je juridische hulp nodig hebt of gebruik wil maken van onze ledenvoordelen, zoals voorbeeldcontracten of kunstverzekeringen.

BOK & partners

BOK had nooit zo groot kunnen worden en zo veel kunnen betekenen voor haar leden zonder de steun van haar partners e.a. samenwerkende partijen. Klik voor een overzicht op partners of voor de winkels in kunstenaarsbenodigdheden op art supplies. BOK heeft zich ook aangesloten bij overkoepelende organisaties om zo ook samen op te komen voor gezamenlijke belangen, waaronder VZN (Vereniging Zelfstandigen Nederland), Kunsten'92, BKNL en de Federatie Beeldrechten.

Grootste belangenbehartiger voor beeldend kunstenaars

De Beroeps Organisatie Kunstenaars was in de beginjaren de snelst groeiende en meest voordelige belangenbehartiger voor de beeldend kunstenaars in Nederland en is in een tijdsbestek van 10 jaar uitgegroeid tot de grootste beroepsorganisatie in de kunstsector. Heb je ideeën voor hoe we nog meer voor onze beroepssector kunnen betekenen? We staan altijd open voor suggesties! Via ons contactformulier kun je ons bereiken. Maar vergeet ook niet: We blijven doorgaan met zaken waar nu nog niemand op zit te wachten. Dank, aan alle leden en iedereen die ons de afgelopen 10 jaar gesteund heeft!


Op naar de volgende 10 jaar!

Erik Hofstra
Zondag 10 juli 2022.