BOKNET
Beroeps Organisatie Kunstenaars

Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere podia voor beeldend kunstenaars. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere podia voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.
 

Overig nieuws

woensdag 17 april 2024
Studio KASBOEK en Mathieu Meijers in Stedelijk Museum Breda

dinsdag 5 maart 2024
Vrolijk brein bij Drawing Centre Diepenheim

woensdag 21 februari 2024
Kleurrijke wereld in 't Kunstenlab

zondag 18 februari 2024
Abstracte Nederlandse kunst in Milaan

vrijdag 16 februari 2024
Houtskoolkunst in Museum Twenthe

zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART III Prospects

zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART II

zaterdag 3 februari 2024
Art Rotterdam PART I

donderdag 18 januari 2024
Blokken en Open Calls

zondag 14 januari 2024
De keramiek van Nurul Ain bij Melly

zondag 7 januari 2024
Mikolaj Stojanowicz in De Tunnel, Utrecht

vrijdag 5 januari 2024
Galerie Noord: Feest der Herkenning

zaterdag 16 december 2023
Loading Amsterdam Light Festival II

vrijdag 15 december 2023
Loading Amsterdam Light Festival I

zaterdag 9 december 2023
Lingering Echoes bij Tetem

dinsdag 21 november 2023
Nieuwe vrijheidsbeelden in Stedelijk Museum Alkmaar

vrijdag 17 november 2023
Heringa/Van Kalsbeek in Kunstmuseum Den Haag

zaterdag 11 november 2023
Schoonheid en vergankelijkheid in Zwijndrecht

donderdag 9 november 2023
Duistere kunst in Kunstenaars Centrum Bergen

donderdag 9 november 2023
Enter New Babylon bij Tetem

dinsdag 24 oktober 2023
Poorter & Brugman bij MUGA Heerenveen

donderdag 28 september 2023
Dolf Verlinden bij Off Hook in Groningen

zaterdag 9 september 2023
Zomersalon NkvB op de NDSM-werf PART II

zaterdag 9 september 2023
Zomersalon NkvB op de NDSM-werf

dinsdag 5 september 2023
De mens volgens Art Hilversum

Kunstenaars zijn onmisbaar in een samenleving die vooruit wil

maandag 2 september 2019

Met de voorgenomen maatregelen, het pensioenakkoord, de verlaging van de zelfstandigenaftrek en niet werkende wetten zoals de wet DBA, stormt Nederland rechtstreeks af op een afvlakkende samenleving waar ieder initiatief tot creatief ondernemen, kunst en cultuur wordt tegengewerkt.

Kunstenaars zijn onmisbaar in een samenleving die vooruit wil. Kunstenaars komen met ideeën. Kunstenaars zien oplossingen die andere mensen niet zien omdat ze zijn vastgeroest in; " Zo doen we dat altijd....". Een uitspraak die een kunstenaar vreemd is, kunst is geen 'business as usual'. Kunst is overal en bijna altijd gemaakt door een individu, een kleine zelfstandige, een ZZP'er. En kunst is meer dan een prachtig schilderij aan de muur of een fantastisch beeld in de tuin.

Kunst is overal
Kunst zie je overal om ons heen, ook in toegepaste vorm. Het zijn ook kunstenaars die de kleuren bepalen voor onze fietsen, die onze openbare ruimtes verfraaien, die nieuwe producten bedenken. Zij zijn het die meubels, lampen, lichtobjecten, verlichte fietspaden, energievliegers en fluitketels bedenken en ontwerpen. Al die ideeën beginnen in het hoofd van een individu, een ZZP'er.

Te veel beperkende maatregelen
Met al die maatregelen die al genomen zijn en op stapel staan gaat te veel creativiteit verloren. Veel van die creatieven zullen de grootste moeite hebben het hoofd boven water te houden.

1. De BTW op kunst is onlangs verhoogd. Voor kunstenaars betekent dat 3% meer afstaan en overal meer voor betalen.

2. De wet DBA, Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, een slecht initiatief van regering en vakbonden om schijnzelfstandigheid te beperken, werkt niet en werkt zeer negatief in de kunstwereld.

3. Een verplichte AOV. Een afspraak in het pensioen akkoord tussen vakbonden en regering. Een afspraak over ZZP'ers waar ZZP'ers niet eens bij betrokken zijn geweest.

4. Zestien Euro per uur. Helemaal van de pot gerukt. Een tarief dat totaal geen rekening houdt met een hoge opleiding, het werken voor eigen rekening en risico, facturabele uren en niet facturabele uren, mooi op de tekentafel, idioot in uitvoering. Een tarief dat van minimum zomaar standaard kan worden.

5. Als klap op de vuurpijl de beperking van de zelfstandigenaftrek. In plaats van 7280 euro die je mag aftrekken van je inkomen is dat straks nog maar 5000 euro. Dit kan betekenen dat je als ZZP'er, dus ook als zelfstandig werkende professionele kunstenaar straks meer dan duizend euro extra belasting gaat betalen. 
 
En dat allemaal om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, al die maatregelen. Maatregelen die bedacht zijn door de regering in samenspraak met organisaties die in de eerste plaats andere belangen voor ogen hebben en gemakshalve voorbij gaan aan alles wat we te danken hebben aan die hardwerkende, creatieve en innovatieve ZZP'ers en kunstenaars. 

Laat ons doen wat we moeten doen
Hardwerkende zelfstandigen en kunstenaars, zij die onze samenleving verrijken en zorgen voor kleur en diversiteit, mogen straks weer op een houtje bijten. Stop met al die beperkende maatregelen, laat de kunstenaars vrij net als de kunst zelf. Geef hen de mogelijkheid om te doen wat ze moeten doen: kunst maken zonder al die eisen en beperkingen.

Henk Hofstra
Voorzitter Stichting BOK (Beroeps Organisatie Kunstenaars) 2-9-19