Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere podia voor beeldend kunstenaars. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie.
We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere podia voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.
maandag 5 mei 2025
75 jaar figuratieve kunst in Drents Museum II
maandag 5 mei 2025
75 jaar figuratieve kunst in Drents Museum I
woensdag 19 maart 2025
Roos ten Berg bij Museum Weesp
donderdag 13 maart 2025
Standing Out @ Kunstruim Amsterdam
donderdag 14 november 2024
Echo's van de Biotoop - KEL-30
zaterdag 9 november 2024
Art Allies in de Boterhal van Hoorn
donderdag 3 oktober 2024
Frederique Jonker bij Galerie Van Gelder
maandag 30 september 2024
Derk Thijs bij Galerie Onrust
dinsdag 10 september 2024
Poubelle - The beauty of waste material
dinsdag 3 september 2024
Terugblik Art Weiland
vrijdag 23 augustus 2024
Ron Mandos' Graduates 2024 II
vrijdag 23 augustus 2024
Ron Mandos' Graduates 2024 I
zondag 4 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART III
zaterdag 3 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART II
vrijdag 2 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART I
zaterdag 13 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn III
vrijdag 12 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn II
donderdag 11 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn I
zaterdag 25 mei 2024
De laatste expositie bij galerie 'with tsjalling'
woensdag 17 april 2024
Studio KASBOEK en Mathieu Meijers in Stedelijk Museum Breda
dinsdag 5 maart 2024
Vrolijk brein bij Drawing Centre Diepenheim
woensdag 21 februari 2024
Kleurrijke wereld in 't Kunstenlab
zondag 18 februari 2024
Abstracte Nederlandse kunst in Milaan
vrijdag 16 februari 2024
Houtskoolkunst in Museum Twenthe
zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART III Prospects
vrijdag 11 januari 2013
'Petrus, the key to Heaven' van Ada Krowinkel
Je hebt kunstenaars en pikhouweelverkopers. Kunstenaars die kennen we, vage figuren die laveloos hun inspiratie in de kroeg opdoen en pikhouweelverkopers zijn mensen die pikhouwelen verkopen.
Natuurlijk is dat gechargeerd, dat wat de kunstenaar betreft. De kunstenaar bestaat natuurlijk niet. Ze zijn er in vele gradaties. Je hebt de groep kunstenaars zonder enige vorm van communicatie naar buiten toe. Als een soort van prehistorisch wezen zonder mail, website en social media zijn ze bezig in hun cocon van hun eigen universum. En geloof me, ze bestaan nog steeds. Daarnaast heb je kunstenaars die vinden dat kunst en commercie niet samen gaan en daar met een soort van ayatolachtige overtuiging melding van maken, zodat je je bijna schuldig voelt omdat je toevallig net een visje hebt uitgehangen bij iemand die heel misschien wel belangstelling heeft om naar je website te kijken. En daarnaast het leger van kunstenaars en hobby-kunstenaars die op allerlei manieren bezig zijn met hun kunst en die allemaal exposure zoeken.
Wat heeft dat nu te maken met die pikhouweelverkoper? De pikhouweelverkopers verkochten pikhouwelen ten tijde van de goudkoorts begin 1900 in Amerika. Massa’s mensen gingen naar goud delven, en al die mensen hadden een pikhouweel nodig. Een hele goede business. De gouddelver daarentegen moest opboksen tegen een heel leger van andere gouddelvers. Zij waren met velen en er waren er maar weinig die goud vonden. Het is wel duidelijk wie hier de grote verdieners waren.
De tussenpersoon is de nieuwe pikhouweelverkoper. Al die kunstenaars die exposure zoeken krijgen te maken met tussenpersonen die zich aanbieden om exposities voor jou te regelen tot in New York toe, die kunstenaarsboeken uitgeven waar je in vermeld kunt worden tegen afname van zoveel boeken, die tegen betaling voor jou exposure zoeken via social media. Ook tandartsen, notarissen, kappers, mortuaria doen hier aan mee. Je mag je werk ophangen en nee dat kost niets, het is een eer, maar vooral een goedkope manier om de muren van de tandarts op te leuken.
Ik heb ooit een tussenpersoon bij mij thuis op de bank gehad, ik noem hem altijd de ‘bloemenmeneer’. Hij had van mij een doek gezien met bloemen en deed mij een voorstel. Hij vroeg mij elke maand minimaal 30 schilderijen aan te leveren, zoals het bloemendoek dat hij van mij had gezien. Het moesten dezelfde doeken zijn met kleine variaties, wat oranje was moest af en toe blauw, rood, geel etc. worden, ander achtergrondje, streepje hier, streepje daar. Doeken zou ik aangeleverd krijgen, voor de rest moest ik zelf zorgen. Tegen een geringe vergoeding, dat spreekt.
De kunstenaar is niet die figuur die laveloos zijn inspiratie in de kroeg opdoet, de kunstenaar is de nieuwe gouddelver, zwoegend in het leger van gouddelvers. En iedere kunstenaar hoopt op zijn ‘key to heaven’, de kurk waarop de tussenpersoon drijft.
Dit is een gastbijdrage van kunstenares en columniste Ada Krowinkel