Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere podia voor beeldend kunstenaars. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie.
We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere podia voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.
woensdag 19 maart 2025
Roos ten Berg bij Museum Weesp
donderdag 13 maart 2025
Standing Out @ Kunstruim Amsterdam
donderdag 14 november 2024
Echo's van de Biotoop - KEL-30
zaterdag 9 november 2024
Art Allies in de Boterhal van Hoorn
donderdag 3 oktober 2024
Frederique Jonker bij Galerie Van Gelder
maandag 30 september 2024
Derk Thijs bij Galerie Onrust
dinsdag 10 september 2024
Poubelle - The beauty of waste material
dinsdag 3 september 2024
Terugblik Art Weiland
vrijdag 23 augustus 2024
Ron Mandos' Graduates 2024 II
vrijdag 23 augustus 2024
Ron Mandos' Graduates 2024 I
zondag 4 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART III
zaterdag 3 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART II
vrijdag 2 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART I
zaterdag 13 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn III
vrijdag 12 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn II
donderdag 11 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn I
zaterdag 25 mei 2024
De laatste expositie bij galerie 'with tsjalling'
woensdag 17 april 2024
Studio KASBOEK en Mathieu Meijers in Stedelijk Museum Breda
dinsdag 5 maart 2024
Vrolijk brein bij Drawing Centre Diepenheim
woensdag 21 februari 2024
Kleurrijke wereld in 't Kunstenlab
zondag 18 februari 2024
Abstracte Nederlandse kunst in Milaan
vrijdag 16 februari 2024
Houtskoolkunst in Museum Twenthe
zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART III Prospects
zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART II
zaterdag 3 februari 2024
Art Rotterdam PART I
vrijdag 31 juli 2015
In heel Nederland worden deze zomer diverse zomertentoonstellingen georganiseerd. Sommigen zijn net begonnen anderen gaan binnenkort van start en lopen door tot ergens in dit najaar. De redactie van BOK maakte een selectie:
Gimme Shelter
Nog tot en met 20 september 2015 vind de internationale manifestatie Gimme Shelter plaats. Het is een project waarbij op drie verschillende locaties werken van vijftig kunstenaars te zien zijn. Kunstfort Asperen, Fort Nieuwersluis en Kunstfort bij Vijfhuizen. Deze forten werden gebouws om Nederland te beschermen, maar zijn nooit echt in werking gebracht. De expositie heet, heel toepasselijk: Gimme Shelter – forten en ficties in Laagland.
De expositie gaat vooral over de fictieve kant van strijd en verdediging. Als blikvanger is op elk fort een verbeelding van de Joint Strike Fighter – met een knipoog: ‘de militaite fictie van deze tijd’.
Op Kunstfort Asperen plaatste kunstenaar Stefan Gross een roze op de kop liggend vliegtuig. Roze symboliseert voor Gross de kleur van vergankelijkheid.
Er zijn kunstwerken te zien van onder meer Esther Jiskoot, Ralf Westerhof, Pim Zwier , Dick Verdult , Jos Houweling en Claudia Sola in Asperen. Zoro Feigl, Marieke de Jong, Jeroen Stout en Ineke Smits. Meer informatie is te vinden op de site van Gimme Shelter. Meer informatie.
Maartje Blans exposeert in Museum Flehite in Amersfoort. Zij heeft een solo-expositie van 25 juli tot en met 25 oktober genaamd ‘The Esthetics of Decay and Fleetingness’ (‘De Esthetiek van Verval en Vluchtigheid’) Haar nieuwe werken spelen in op de 17e -eeuwse schilderijen die op dezelfde verdieping te zien zijn.
Coen Vunderink exposeert nog tot en met 1 augustus bij galerie Ron Mandos. In zijn expositie met gigantisch grote schilderijen visualiseren het paradijs door zijn ogen, met een desolate staat van de tuin van Eden, dus zonder zijn bewoners. Perfectie is chaos in de ogen van Vunderink. De expositie draagt de naam ‘Paradijs’ . Het is prachtig, modern en wild werk, dat staat buiten kijf, maar Vunderink’s kijk op ‘paradijs’ zal niet door iedereen gedeeld worden.
De verkoopexpositie ‘De Sloot’ in Museum Opsterland werd afgelopen vrijdag 5 juni geopend door Edwin Peeters, schrijver en docent aan de landbouwuniversiteit Wageningen. De expositie laat schilderijen, beeldhouwwerken, linoleumsnedes, edelsmeden en fotografie zien. Alle kunstwerken zijn voor de verkoop, een aantal zijn al verkocht. De werken van de dertig kunstenaars zijn geselecteerd uit een groep van 400 inschrijvingen via Propodia, dat kunstprojecten organiseert. Meer over dit project lees je op deze pagina.
In Galerie Pouloeuff is tot en met 6 september het werk zien van 4 kunstenaars. Het werk neemt ons mee op reis naar Versailles in de 18e eeuw en naar Artis in Amsterdam. En we zien ogenschijnlijk vrolijke kinderen. Herkenbaar en onherkenbaar werk. De expositie “Zomer reis”.
Met Porselein van Rosa Marijn Oostveen, dat refereert naar het verhaal van Versailles in de 18e eeuw.
Met schilderijen van Jaap Kamsma die geïnspireerd zijn op zijn bezoeken en herinneringen aan Artis, de dierentuin waar hij vaak was in zijn jeugd.
Tabitha Sluis maakt kinderportretten in alledaagse situaties . ‘De wisselwerking tussen wat de maatschappij gewend is aan beelden te krijgen van kinderen in contrast met de daadwerkelijke realiteit, is datgene wat haar als kunstenaar fascineert.’
Tot slot: De schilderijen en installaties van Marthe van de Grift nodigen niet alleen uit tot letterlijk commentaar op wat bekeken wordt, ze leiden ook tot een soort verstoppertje waarbij de zoektocht van de kunstenaar naar betekenissen door de toeschouwer voortgezet wordt.
Derk Thijs realiseerde voor het Cobra Museum een installatie met eigen kunst en kunst uit de collectie van het museum, dat te zien is tot en met 15 november dit jaar. Thijs selecteerde werk van onder meer Wim de Haan en Piet Ouborg. Kunstenaars die – net als hijzelf – gefascineerd waren door het mysterie waarop de wereld berust.
In Douliana, een dorp in Kreta, was Thijs getuige van het religieuze gezang van een oude vrouw bij een eeuwenoude kapel. Een ervaring die hij omschrijft als ‘tegelijk mythisch en heel reëel.’