Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere podia voor beeldend kunstenaars. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie.
We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere podia voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.
woensdag 19 maart 2025
Roos ten Berg bij Museum Weesp
donderdag 13 maart 2025
Standing Out @ Kunstruim Amsterdam
donderdag 14 november 2024
Echo's van de Biotoop - KEL-30
zaterdag 9 november 2024
Art Allies in de Boterhal van Hoorn
donderdag 3 oktober 2024
Frederique Jonker bij Galerie Van Gelder
maandag 30 september 2024
Derk Thijs bij Galerie Onrust
dinsdag 10 september 2024
Poubelle - The beauty of waste material
dinsdag 3 september 2024
Terugblik Art Weiland
vrijdag 23 augustus 2024
Ron Mandos' Graduates 2024 II
vrijdag 23 augustus 2024
Ron Mandos' Graduates 2024 I
zondag 4 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART III
zaterdag 3 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART II
vrijdag 2 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART I
zaterdag 13 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn III
vrijdag 12 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn II
donderdag 11 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn I
zaterdag 25 mei 2024
De laatste expositie bij galerie 'with tsjalling'
woensdag 17 april 2024
Studio KASBOEK en Mathieu Meijers in Stedelijk Museum Breda
dinsdag 5 maart 2024
Vrolijk brein bij Drawing Centre Diepenheim
woensdag 21 februari 2024
Kleurrijke wereld in 't Kunstenlab
zondag 18 februari 2024
Abstracte Nederlandse kunst in Milaan
vrijdag 16 februari 2024
Houtskoolkunst in Museum Twenthe
zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART III Prospects
zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART II
zaterdag 3 februari 2024
Art Rotterdam PART I
zondag 1 juni 2014
Vijf edelsmeden die recent afstudeerden met hun meesterstukken aan Academie voor Edelsmeden Ben van Helden in Zeist, exposeren van 2 juni tot en met 7 juli bij galerie Sous-Terre in Lithoijen. Het Zilver Meester, met Irene Cornel, Mirjam Verhoef, Jan Rikken, Amanda Nobel en Gijsbert Achterberg.
Tegelijk met de expositie is er een magazine uitgekomen over de vijf edelsmeden, met informatie over het werk (in het bijzonder de afstudeerprojecten), de achtergrond van de makers , de opleiding Academie Ben van Helden, met een voorwoord van Job Schuring en foto’s van Willem van der Vlies.
Irene Cornel vertaalde en verwerkte ‘de kunst van het water’ in haar sieraden. Zij observeert naar eigen zeggen de wereld om haar heen in vormen, patronen en ritmes zolang ze zich kan herinneren. Ze maakt graag sieraden die perfect aansluiten bij de vormen van ons lichaam, maar ook van moderne, strakke ontwerpen en sieraden die minder goed draagbaar zijn.
Amanda Nobel liet zich voor het maken van haar sieraden inspireren door films en series als Lord of the Rings, The Mists of Avalon en Game of Thrones. Maansteen geeft een blauwe gloed, voor Nobel ideaal om een mystieke uitstraling te geven aan haar gedetailleerde werken die veelal rond, krullerige vormen hebben. Zelf zegt ze over haar werkproces: ‘Ik geniet van het smeden, het zilvervijlsel op mijn vijl, de geur van rokend houtskool, de prachtige vlam van de brander en zelfs van de keren dat ik op mijn vingers zaag…het blijft tenslotte handwerk en dat betekent zo nu en dan bloed, zweet en tranen…’
‘Ik hou van het werken met zilver, plaat en draad’, zegt Mirjam Verhoef in het magazine ‘Het Zilver meester’. Ík vind smeden en bewerken van draad, torderen, fijn zaagwerk, het combineren van materialen en het zetten van stenen geweldig om te doen. Haar inspiratie haalt ze uit van alles: mensen, culturen, steden, natuur en geschiedenis.’
‘Mijn creativiteit, het krijgen en uitwerken van ideeën, speelt zich af op papier, soms op de computer. Mijn ontwerpen ontstaan juist daar, nauwelijks aan de werkbank. Op het papier kan ik al mijn ideeën kwijt en in mijn achterhoofd draait dan continu de overweging: hoe kan ik dat maken? Maar ook: waarvan?’, vertelt Jan Rikken over zijn werkproces in het eindexamen magazine Het Zilver Meester’.
Gijsbert Achterberg had naast zijn werk voor een financiële instelling al sinds 2002 een modelbouwbedrijf: Monza Models. Sinds enkele jaren is hij actief als edelsmid, waarbij hij modelbouw combineert met het maken van sieraden. Zo heeft hij voor een paar klassieke Ferrari-modellen de bumpers gegoten en de grillrand van zilver gesmeed. Zijn afstudeerproject lag voor de hand: een formule 1 bolide. De link tussen Monza Models en Monza Jewels. Strakke vormgeving zonder al te veel tierelantijnen.