Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere podia voor beeldend kunstenaars. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie.
We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere podia voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.
woensdag 19 maart 2025
Roos ten Berg bij Museum Weesp
donderdag 13 maart 2025
Standing Out @ Kunstruim Amsterdam
donderdag 14 november 2024
Echo's van de Biotoop - KEL-30
zaterdag 9 november 2024
Art Allies in de Boterhal van Hoorn
donderdag 3 oktober 2024
Frederique Jonker bij Galerie Van Gelder
maandag 30 september 2024
Derk Thijs bij Galerie Onrust
dinsdag 10 september 2024
Poubelle - The beauty of waste material
dinsdag 3 september 2024
Terugblik Art Weiland
vrijdag 23 augustus 2024
Ron Mandos' Graduates 2024 II
vrijdag 23 augustus 2024
Ron Mandos' Graduates 2024 I
zondag 4 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART III
zaterdag 3 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART II
vrijdag 2 augustus 2024
Droomland: Open Stal 2024 PART I
zaterdag 13 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn III
vrijdag 12 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn II
donderdag 11 juli 2024
Forever Young expositie in de Boterhal van Hoorn I
zaterdag 25 mei 2024
De laatste expositie bij galerie 'with tsjalling'
woensdag 17 april 2024
Studio KASBOEK en Mathieu Meijers in Stedelijk Museum Breda
dinsdag 5 maart 2024
Vrolijk brein bij Drawing Centre Diepenheim
woensdag 21 februari 2024
Kleurrijke wereld in 't Kunstenlab
zondag 18 februari 2024
Abstracte Nederlandse kunst in Milaan
vrijdag 16 februari 2024
Houtskoolkunst in Museum Twenthe
zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART III Prospects
zondag 4 februari 2024
Art Rotterdam PART II
zaterdag 3 februari 2024
Art Rotterdam PART I
vrijdag 22 maart 2013
money for nothing, mixed media, Ada Krowinkel
Kunstenares Ada Krowinkel over kunst en geldzaken, in deze column schrijft ze over het slim investeren in zaken die hun waarde behouden of zelfs stijgen; dat is investeren in kunst. En hoe de ivesteerder in kunst minder geld kwijt is aan de fiscus.
Belastingen, Ada Krowinkel
Belastingaangifte doe je voortaan in een kwartier op de site, dat stond pas nog in de krant. De strekking van het verhaal was dat de Belastingdienst niet alleen loon of uitkeringen standaard op de aangifte vermeldt maar nu ook de saldi op spaarrekeningen. Lekker gemakkelijk, snel klaar. Mooi toch? Maarre…. Dat betekent toch dat we die ene spaarrekening waar toch niet zo veel op staat, maar net de balans doet overslaan naar extra belasting betalen, niet meer kunnen ‘vergeten’? Dat we ons formulier niet meer creatief kunnen invullen. De Belastingdienst praat alleen over de besparing in brieven en blauwe enveloppen, maar in mijn optiek zijn de extra belastinginkomsten van al die ‘vergeten’ spaarrekeningen enorm. Met een beetje geluk kunnen we het begrotingstekort dit jaar al terugbrengen naar 3%!
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het beetje geld dat ik op mijn rekening heb staan, daar verlies ik alleen maar op. De inflatie is 3%, mijn rente op mijn spaarrekening is pas weer verlaagd naar 1,6%. Dat ziet er niet gezond uit. Maar die mensen die meer aan te geven hebben dan die ene 'vergeten' rekening en waarvan het saldo door Frans Weekers eigenhandig alvast wordt ingevuld op de belastingaangifte, die hebben echt pech. Dan wordt de rekensom nog deprimerender, Frans berekent namelijk 4% van de rente boven 21.000 euro bij hun inkomen. Kunnen zij hun geld nog ergens anoniem op een verre bank zetten zonder het risico te lopen dat deze bank in elkaar stort? Aandelen? Perzische tapijten? Bosbouw? Schepen? Oh nee, mensen niet doen, daar heb ik wel heel veel slechte verhalen over gehoord. Ik heb te doen met deze mensen. Hoe kunnen zij slimmer investeren in zaken die hun waarde behouden, maar beter nog, in zaken die in waarde stijgen. Hoe kunnen deze mensen hun verdampende liggende gelden productief maken?
De oplossing is werkelijk te eenvoudig voor woorden. Kunst! Kunst? Ja kunst. Let op. De mensen met liggende gelden hebben over het algemeen grote huizen en grote tuinen. Ik weet het, misschien iets te grofmazig neergezet, maar toch. Laten we zeggen dat dit 300.000 huishoudens betreft (bron: natte-vinger-werk en mocht iemand nog nauwkeuriger aantallen weten, graag doorgeven) en stel dat de helft hiervan besluit hun liggende gelden om te zetten in kunst. Bijvoorbeeld in een prachtig kunstwerk boven hun 10 zits-hoekbank. Of in beelden voor in die enorme tuin, een tuin die een kunstzinnig accent ontbeert omdat ze hun liggende gelden om wat voor reden niet wilden uitgeven. En dat voor kunst die in waarde stijgt en meer stijgt dan al die liggende gelden bij elkaar.
Bijkomend voordeel is dat deze mensen met deze aankopen kunnen laten zien dat zij succesvol zijn. Zij worden niet geraakt door welke crisis dan ook, want ‘kijk eens wat ik nu weer heb gescoord/ ontdekt/geinvesteerd’ is een mantra dat zij aan hun vrienden kunnen vertellen. En ik gun deze mensen dat. Nee sterker nog, ik wil deze mensen helpen. Wij, kunstenaars, moeten deze mensen heel snel faciliteren, en wel direct. Dus kunstenaars, stop ogenblikkelijk met al je nevenactiviteiten, stop met vakken vullen in de supermarkt, stop met de krant bezorgen en geef vandaag je laatste kunstles. Ga direct aan het werk en zorg dat we op korte termijn 150.000 kunstwerken hebben, voor in onze in nood verkerende medemens.
P.S. Voor de 'liggende-gelden-bezitters'. Hier alvast twee tips voor in waarde stijgende unieke kunstwerken: www.frankjanssen.exto.nl (beelden) en www.adakrowinkel.nl (schilderijen). 22-03-13