Beroeps Organisatie Kunstenaars

Oproep: 2e editie Keep an Eye Spacemakers MasterclassIntro Oproep
Let op: deze oproep is voor kunstenaars van maximaal 35 jaar die minimaal 2 jaar geleden zijn afgestudeerd aan een kunstopleiding. De deadline voor inschrijving is 31 mei 2019 en de masterclassdagen zijn op: maandag 26 augustus, 2, 9,16, en 23 september van 10.30 tot 17.00. aanmelden kan via de site van Galerie Pouloeuff en e-mail Pouloeuff.

Na de eerste succesvolle masterclass vorig jaar, wordt er opnieuw een Keep an Eye Spacemakers masterclass aangeboden door Galerie Pouloeuff en de Keep an Eye Foundation. Deze keer onder begeleiding van beeldend kunstenaar Marjolijn de Wit. Tijdens deze masterclass wordt de inhoudelijke expertise van een succesvolle, ervaren beeldend kunstenaar gekoppeld aan vijf gemotiveerde jonge beeldend kunstenaars. Het uitgangspunt hierbij is het stimuleren van nieuwe ontwikkelingen en verdieping in het werk.

Masterclass
In de wekelijkse werkbesprekingen worden de specifieke werkwijze en kwaliteiten van de kunstenaars onderzocht. Er wordt gekeken naar de ontwikkelingen in hun werk en naar nieuwe mogelijkheden die zij in deze periode gaan onderzoeken.

Tijdens de werkperiode wordt ook gekeken naar hoe het werk van de vijf kunstenaars zich eventueel tot elkaar zouden kunnen verhouden. Op wat voor manier zouden de verschillende werken elkaar kunnen versterken? Een onderlinge samenwerking van de kunstenaars behoort tot de mogelijkheden.

Er wordt gewerkt op locatie in Galerie Pouloeuff. Tijdens deze periode is Pouloeuff dus zowel een open atelierruimte als galerie. Op deze manier geeft de masterclass ook de gelegenheid om het werk op een nieuwe manier onder de aandacht van het publiek te brengen.

Praktisch
De werkperiode is een maand en gaat daarna over in een expositie. De werkperiode start op maandag 26 augustus. De werkbesprekingen met Marjolijn de Wit zullen plaatsvinden op maandag 26 augustus, 2, 9, 16 en 23 september, van 10.30 tot 17.00 uur.

Maandag 23 september gaat de werkperiode over in de expositie. Deze opent officieel op zondag 29 september om 15.00 uur en duurt tot 3 november.

Van de kunstenaars wordt gevraagd om zoveel mogelijk tijd vrij te maken in deze periode. Omdat er telkens maar een week tussen de werkbesprekingen zit, zullen zij veel tijd nodig hebben voor nieuw onderzoek en nieuw werk. De kunstenaars krijgen daarom de mogelijkheid om van de galerie een werkresidentie te maken. Zij kunnen gratis blijven overnachten in de galerie. Uiteindelijk wordt er gewerkt naar een expositie waarin werk in relatie tot de ruimte van de galerie centraal zal staan.

Voor deelname aan de masterclass wordt geen inschrijfgeld gevraagd. Reiskosten en materialen moeten wel zelf door de kunstenaars worden betaald.

Aanmelden?
De masterclass is bedoeld voor jonge kunstenaars (max. 35 jaar oud), die ten minste twee jaar zijn afgestudeerd. Het uitgangspunt is om uit de comfortzone van de eigen artistieke praktijk te stappen, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en de grenzen binnen de eigen creativiteit en discipline te verleggen. Verdieping en onderzoek staan hierbij centraal. Ben je geïnteresseerd en wil je je aanmelden? Stuur dan je cv, website en motivatiebrief met waarom deze masterclass voor jou belangrijk kan zijn, naar pouloeuff@spinenweb.nl. Inschrijven kan tot 31 mei.

Er zal uiteindelijk een selectie worden gemaakt van vijf kunstenaars, die zowel in hun conceptuele benadering, als in techniek en materiaalgebruik, uiteenlopend werk maken.

Vorige editie
Vorig jaar werden de jonge kunstenaars begeleidt door beeldend kunstenaar Tanja Smeets. Het artistieke proces tijdens deze eerste Spacemakers editie werd op camera vastgelegd. Kijk hier de video’s terug: https://www.galeriepouloeuff.nl/vlog-2/keep-an-eye-spacemakers.html

Over Marjolijn de Wit
In haar keramische fotografische collages, installaties en schilderijen onderzoekt Marjolijn de Wit ideeën over toekomstige archeologie, de interpretatie van geschiedenis en onze relatie met de natuur en de gebouwde omgeving.

De keramische onderdelen in haar werk verwijzen naar hedendaagse gebruiksvoorwerpen en architectuur, maar roepen ook het oude en historische op.  Niets is wat het lijkt. Het gebruikte materiaal lijkt zacht maar blijkt hard, het lijkt plastic of papier maar blijkt steen. In het schilderen gebruikt ze vaak trompe-l’oeil achtige methoden. In de collages en installaties vervult keramiek deze rol. Door alleen stukken van een geheel te tonen plaatst De Wit zich tussen archeoloog en een visuele bedrieger in. Om zo niet alleen haar interpretatie van geschiedenis te laten zien, maar ook te bevragen hoe anderen uiteindelijk die van ons vertalen. 

Marjolijn de Wit
Marjolijn de Wit woont en werkt in Utrecht. Zij wordt vertegenwoordigd door Asya Geisberg Gallery in New York, Houg Gallery in Parijs, en Otto Zoo Gallery in Milaan. Haar werken zijn onder meer gepresenteerd in Torrance Art Museum, Los Angeles, Weserburg Museum of Modern Art, Duitsland en CODA Museum Apeldoorn, De Pont Museum, Tilburg, Gemeentemuseum, Den Haag, en het Van Bommel Van Dam Museum in Venlo.

In 2007 ontving zij de Koninklijke Prijs voor de schilderkunst en in 2013 de PULSE Prize. Kijk voor een indruk van haar werk op www.marjolijndewit.nl

Over Galerie Pouloeuff en de Keep en Eye Foundation
Galerie Pouloeuff en de Keep an Eye Foundation vinden het belangrijk om jonge, talentvolle kunstenaars verder te helpen in hun artistieke carrière. Jonge (pas afgestudeerde) kunstenaars krijgen in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting een podium om hun werk kosteloos te exposeren. Omdat Pouloeuff het belangrijk vindt om kunstenaars verder te helpen bij de ontwikkeling van hun artistieke carrière, biedt de galerie kunstenaars meer dan alleen een ruimte om hun werk te presenteren door middel van Keep an Eye Spacemakers en andere initiatieven. Benieuwd? Ga naar: https://www.galeriepouloeuff.nl/nieuws-en-media/243/oproep-aan-kunstenaars-voor-masterclasskeep-an-eye-spacemakers-2.html

Galerie Pouloeuff is een initiatief van de Keep en Eye Foundation. Voor meer informatie over de Keep an Eye Foundation: www.keepaneye.nl 14-5-19

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat je reactie achter:

Reageren? Vul de onderstaande * verplichte velden in.