Beroeps Organisatie Kunstenaars

Kunstenaars gezocht voor kunstopdracht woonwijk Vroonermeer Noord


Vroonermeer-Noord, bij Alkmaar

Kunstopdracht woonwijk Vroonermeer Noord
De Gemeente Alkmaar vindt beeldende kunst in de openbare ruimte een belangrijk element voor een leefbare stad. Het draagt bij aan een aantrekkelijke openbare ruimte en het kan plekken op een bijzondere manier markeren. Waar bij de inrichting van een stad doorgaans rationele overwegingen het stadsbeeld bepalen, bieden kunstuitingen de ruimte voor het beleven van verhalen en emoties.

Wijkschets
Vroonermeer Noord is een nieuw ontwikkeld gebied in de gemeente Alkmaar met een bijzondere geologische en ecologische historie. De aanwezigheid van landschapsstructuren zoals de strandwal waarop Langedijk is ontstaan, het water en eilanden en de lange traditie van tuinders -die hun producten over het water naar de stad vervoerden- zijn kenmerkend in die geschiedenis. Het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk is er op geïnspireerd. Waterrijk en duurzaam zijn de kenmerken van dit nieuwbouwproject van uiteindelijk 730 woningen, een medisch centrum en een school.

Locatie
De entrees aan de noordzijde (De Helling) en zuidzijde (De Keesman) van de wijk zijn de locaties voor een kunstopdracht waarbij wordt gedacht aan het visueel versterken en aanduiden van deze toegangen tot de wijk. Dit zou kunnen worden gerealiseerd door op zichzelf staande kunstwerken. Er kan ook worden gedacht aan in de omgeving geïntegreerde object- en kunsttoepassingen.

Thema en opdracht Vroonermeer Noord, een nieuwe wijk...  Als je erop inzoomt zie je een nederzetting, een dorpje: huizen, tuinen, een sloot. Dit is een archetype van wonen dat in onze overleveringen en sprookjes voorkomt en in ons collectief bewustzijn is genesteld. Dit archetype van landelijk wonen, en er in thuiskomen in 2019, is het thema van de kunsttoepassingen in Vroonermeer Noord.

Dit thema mag breed worden geïnterpreteerd en op eigen wijze gevisualiseerd. Het kan uitvergroot en barok in vorm worden gegoten, of juist lieflijk of sober, verhalend, dichterlijk knipogend naar overleveringen, camp, en/of uiting gevend aan de ecologische intenties en de geschiedenis van het gebied.

Budget
Het totaalbudget voor deze kunsttoepassing is € 200.000,-- exclusief BTW. Voor de helft van dit budget wordt subsidie aangevraagd bij landelijke fondsen.

Procedure
Professionele beeldende kunstenaars die belangstelling hebben voor deze opdracht worden uitgenodigd uiterlijk op 1 juni digitale documentatie in te zenden. De documentatie is relevant voor de opdracht, voorzien van cv en een motivatie (digitaal portfolio van maximaal 10 pagina’s beeldmateriaal). De selectie wordt gedaan door de Werkgroep Beeldende Kunst Openbare Ruimte van de gemeente Alkmaar in samenwerking met twee bewoners van Vroonermeer Noord. Er worden maximaal drie opdrachten gegeven tot het maken van een schetsontwerp. Hiervoor is een bedrag van € 2.500,- (ex BTW) per stuk vastgesteld.

Uiterlijk 30 juni zal de selectie voor het maken van de schetsontwerpen bekend zijn.

Contact & Informatie
De documentatie kan worden verzonden naar Arabelle Wassen, project- en programmacoördinator, voor 1 juni, o.v.v. boknet.nl/prikbord. 6-5-19

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat je reactie achter:

Reageren? Vul de onderstaande * verplichte velden in.