Beroeps Organisatie Kunstenaars

Daniel Libeskind @ Paleis Het Loo


The Garden of Earthly Worries,  Lachgas en Ozon, Daniel Libeskind. Paleis Het Loo


The Garden of Earthly Worries,  Methaan en Lachgas, Daniel Libeskind, Paleis Het Loo 


The Garden of Earthly Worries,  Ozon en Lachgas, Daniel Libeskind, Paleis Het Loo


Paleis Het Loo toont van 2 april 2019 tot medio 2021 ‘The Garden of Earthly Worries’, een presentatie van vier imposante eigentijdse sculpturen naar ontwerp van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het is voor het eerst dat er hedendaagse kunst wordt getoond in de tuin van Paleis Het Loo. Libeskind verwierf wereldwijde bekendheid door zijn spectaculaire architecturale en stedelijke ontwerpen.

 ‘The Garden of Earthly Worries’ is een presentatie van vier abstracte beelden die Daniel Libeskind speciaal ontwierp voor de tuin van Paleis Het Loo. Ze symboliseren de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide. Volgens de kunstenaar zijn deze gassen schadelijke bijproducten van ons menselijk handelen en dragen ze bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuse gevolgen voor mens en natuur. 

De 17e-eeuwse paleistuin verbeeldt het paradijs, als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur. De aarde verandert echter zienderogen onder invloed van het menselijk handelen. Met de vier beelden plaatst Libeskind een groot contrast in de barokke paleistuin.

Daniel Libeskind: “We can no longer distinguish if nature is culture, or culture is nature”.

 Studio Libeskind in New York geniet internationale faam vanwege ontwerpen voor musea en andere culturele en openbare gebouwen wereldwijd, zoals het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York. Daniel Libeskind is tevens ontwerper van het nog te realiseren Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De kunstenaar ontving vele prijzen voor zijn werk.

De afdeling Educatie van Paleis Het Loo biedt lesprogramma’s aan voor de bovenbouw van het primair en voortgezet onderwijs, waarin de leerlingen verhalen uitwisselen over de 17e-eeuwse tuin, de beelden van Libeskind en hoe de maatschappelijke thema’s hun eigen leven raken.

Het hoofdgebouw van Paleis Het Loo is tot medio 2021 gesloten wegens vernieuwing en verbouwing. De presentatie ‘The Garden of Earthly Worries’ is meerdere jaren in de tuin te zien.

De kunstwerken worden gerealiseerd door Volumina in Turijn. Het project is mede tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds en BPD Cultuurfonds. Meer informatie: Daniel Libeskind. 5-4-19

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat je reactie achter:

Reageren? Vul de onderstaande * verplichte velden in.