Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere kunstruimtes. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere kunstruimtes voor professionele kunstenaars kunnen betekenen. 


 

Beroeps Organisatie Kunstenaars

Kunstobject in opbouw - George SchadeIn Goes wordt gewerkt aan een nieuwe spooronderdoorgang naast het station, waarbij er ook een nieuw kunstobject van kunstenaar George Schade wordt aangebracht. Het kunstobject is maar liefst 350 meter lang, waarbij Schade er voor koos om aan de binnenkant van de spooronderdoorgang bewegingen uit te beelden en bij de buitenbocht koos voor negen karateristieke bouwwerken die typerend zijn voor de stad Goes, zoals het nabijgelegen NS-station en de televisietoren. 

Op het moment van schrijven staat er nog een opening op 2 april gepland, maar deze kan vanwege de coronacrisis afgelast worden. Aan het kunstwerk wordt wel doorgewerkt, dus we verwachten dat Goes binnenkort een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte rijk is.  16-3-20

reageer / lees verder >>

Susanna Inglada @ Art Rotterdam
Susanna Inglada is een Spaanse kunstenares die als sinds 2008 in Nederland woont en werkt. Op Art Rotterdam werd ze vertegenwoordigt door Galerie Maurits van de Laar uit Den Haag met de show 'Show Learners'. Haar installatie verwijst naar de sociale spanningen in haar geboorteland, gecombineerd met ervarignen en haar eigen fantasie. Bekijk het interview met haar op het Youtube-kanaal BOKDOCS9-2-2020

reageer / lees verder >>

Art Rotterdam 2020

Art Rotterdam wordt in 2020 alweer voor de 21e keer georganiseerd in de havenstad. In het eerst weekend van februari is Rotterdam de hoofdstad van de moderne beeldende kunst. Kunstenaars en galeriehouders presenteren zich op de kunstbeurs die vorig jaar liefst 28.000 bezoekers trok. 

BOK publiceert elk jaar op haar Kunstnieuws een fotoverslag van het evenement in de Van Nellefabriek. Dit jaar komt er, naast onderstaand fotoverslag, later deze week ook een filmsfeerverslag. Wil je daar van op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Art Rotterdam is van 6 tot en met 8 februari open voor het grote publiek. 6-1-2020.

reageer / lees verder >>

Petri, Henderickx en Van der Made @ pulchri


Annemarie Petri 'De stad waar mensen niet konden ophouden met bouwen'

Drie kunstenaars worden elk jaar genomineerd voor de Van Ommeren- Voogtstichting. Dit jaren zijn dat Annemarie Petri, Sjef Hnedrickx en Marus van der Made. Kunstwerken van alle drie kunstenaars worden tentoongesteld in Pulchri. 

In het statige paarse gebouw nabij het Binnenhof van Den Haag worden al 172 jaar exposities georganiseerd, voor een groot deel is er werk te zien van leden van Pulchri. Annemarie Petri won de prijs van 5000 euro met haar werk 'De stad waar mensen niet konden ophouden met bouwen' 31-02-20.

reageer / lees verder >>

Lucas & Luik @ Galerie RamakersCatalijn Ramakers was 22 jaar toen ze Galerie Ramakers begon in Den Haag. Een halve eeuw later zijn veel galeries uit ons straatbeeld verdwenen, maar Ramakers is er nog altijd, aan de Toussaintkade in de hofstad. 

Voor het eerst in de acht jaar van BOK's bestaan bezochten we het Haagse 19e eeuwse pand waar de galerie gevestigd is en het werk van twee heel verschillende kunstenaars te zien zijn.

Beelden, collages en schilderijen van kunstenaars Hieke Luik en Ien Lucas zijn er vanaf begin dit jaar tot en met 5 februari te zien. De collages en sculpturen - die ook aan de muur hangen -  zijn van Hieke Luik. De schilderijen, veelal een schouwspel in primaire kleuren, staan op naam van Ien Lucas. Bekijk hier het fotoverslag van de expositie. 25-01-20

reageer / lees verder >>

Expositie & Lezing Marit Otto @ MondriaanhuisM Stands 4 is de titel van het ingebrachte werk van Marit Otto voor de tentoonstelling 25 x 25 x 25 en tevens de titel van haar lezing op 9 februari in het museum. De titel verwijst onder andere naar de M van de maakster Marit en de M van inspirator en onderwerp Mondriaan. De lezing geeft een kijkje in de keuken van de kunstenares, haar gedachtegang, haar zoektocht en hoe zij te werk gaat.

In de lezing neemt Marit je eerst mee naar het beginpunt, haar eerste atelier in een oude ambachtsschool. Een school die onderricht in een aan De Stijl verwante architectuur; De Nieuwe Zakelijkheid. 

Vervolgens ga je mee op haar weg naar autonomie in autonome kunst. Marit onderzoekt hierin de vraag waarom ze maakt wat ze maakt en welke stijlelementen een vast bestanddeel vormen van haar werk. Zijn er raakvlakken, misschien in werkwijze? Misschien in de grafische strakke ondertoon, de liefde voor Jazz/muziek? Of is er mogelijk iets anders dat hen bindt? 12-1-20

reageer / lees verder >>

Anne Vincent Dijkstra @ Nasty Alice

Kunstenaar Anne Vincent Dijkstra uit Etten-Leur exposeert van 25 januari tot en met 8 maart 2020 zijn werk bij Galerie Nasty Alice in Eindhoven.

Hij legt hij zich toe op het schilderen met uitsluitend Pruisisch blauwe olieverf in een drietal series: 'Ruïnes', 'X-rays', en 'Nano'. Bij toeval stuit hij op deze kleur als een betere optie dan zwartwit voor het schilderen van een röntgen-opname. Door zich te beperken in kleur kan Dijkstra zich goed focussen op het ordenen in lijnen, vormen, licht en donker. Gemengd met titaanwit, verwerkt hij de Pruisisch blauwe olieverf tot een stuk of twintig toongradaties op zijn palet. 7-1-20

reageer / lees verder >>

The Great Escape @ with tsjalling, GroningenGroningen heeft niet veel galeries, maar wel een paar die er tussen uitspringen. Eén daarvan is with tsjalling, waar vaak interessante groepsexposities te zien zijn rond een bepaald thema. In de laatste dagen van het oude jaar en tot en met 4 janauri kun je naar deze galerie voor The Great Escape. Een prachtig thema dat ook echt in deze tijd van het jaar past. Wie wil er niet ontsnappen aan de dagelijkse sleur en het leven vieren tot in de vroege ochtend?

Van de volgende kunstenaars is werk te zien: Anne van As, Victor van Loon, Anke Roder, Kaneli & Smit, Jaap Scheeren, Hugo Tielemann en Jessica Skowroneck. Alsmede beelden van Erik Buijs. Ga voor meer informatie naar de site van with tsjalling. 28-12-19

reageer / lees verder >>

Plovdiv, Culturele Hoofstad I

Plovdiv, Bulgarije is dit jaar samen met het Italiaanse Matera culturele hoofdstad van Europa. BOK was op uitnodiging van de orgnisatie te gast bij enkele kunstevenementen die aan het eind van dit kalenderjaar georganiseerd werden. 'Together' was het tema van de culturele hoofdstad. Hoewel het een vrijblijvend en breed thema is, kan 'oud en nieuw' wel echt van toepassing zijn op Plovdiv. De Bulgaarse stad is een van de oudste steden van Europa, maar tegelijkertijd brengt het veel nieuwe kunst en cultuur in musea, opera's en theaters.

Op het Kunstnieuws van BOK publiceren we wekelijks een serie over de kunstevenementen die we bijgewoond hebben. Een van die evenementen was 'A close look at the depot', een expositie uit de collectie van Nikolai Nedelchev, samengesteld door curator Maria Vassileva. 25-11-19

reageer / lees verder >>

Biƫnnale Gelderland - Het Valkhof

Seelenwanderung is het thema van de Biënnale Gedlerland 2019 waarvan de kunst nog tot en met 5 januari te zien is in Museum Het Valkhof in Nijmegen.Het bvragen van de relatie tussen de mens en de natuur wordt bevraagd in de expositie van het Valkhof, het Nijmeegse museum dat altijd aandacht heeft voor exposities met moderne kunst.

Zestien kunstenaars, die gelijktijdig langs de Jansbeek bij Arnhem exposeren, zijn gevraagd door de curatoren van productiehuis Plaatsmaken om hier op in te spelen. 'Ruisend water, gonzende insecten, knerpend sneeuw en hoe verhoudt de mens zich tot zijn omgeving.' 25-11-19

reageer / lees verder >>

Vink & Klement at De Ploegh, Amersfoort


Annemarie Vink (links) en Jeannet Klement (rechts).

'Vink catches the moment in an attempt to keep the memory alive' schreef Lotte van Geijn in een review over de tekeningen en schilderijen van kunstenares Annemarie Vink. 'Het moment pakken' kan ook gezegd worden over het werk van Jeannet Klement. Zij beeldt alledaagse en soms filmische situaties uit in klei, met oog voor detail, waarin ze de gemoedstoestand van haar personages vast weet te leggen.

Klement is lid van De Ploegh, een landelijke kunstenaarsvereniging met eigen galerie, in Amersfoort. Zij exposeert samen met haar gast Annemarie Vink bij De Ploegh van 13 tot en met 17 november. Een voorproef van het werk van beide BOK-leden in dit fotoverslag. 25-10-19

reageer / lees verder >>

BIG Art Part IIIHet laatste deel van het drieluik van de vierde editie van BIG ART, de kunstbeurs met alleen kunstwerken van formaat. De kunstbeurs is in het 4-jarig bestaan een paar keer van locatie gewisseld. Dit keer voor het eerst op het havengebied de Hembrug in Zaanstad, aan het Noordzeekanaal. Er is veel ruimte en toch ligt Amsterdam om de hoek. 

Check de kunstenaars en hun galeries. De namen staan onder de foto's van de kunstwerken. 17-9-19  

reageer / lees verder >>

BIG Art Part II


Bezoekers voor het werk van Marieke Bolhuis

BIG ART Deel twee. Fotoverslag van de Kunstbeurs aan de Hembrug in Zaanstad, aan de rand van Amsterdam. De (enige) kunstbeurs in ons land waar alleen ruimte is voor grote tot gigantische kunstwerken. 

Iets wat je al kunt zien bij jonge kinderen vanaf een jaar of vijf met meer teken- en schildertalent dan hun leeftijdsgenoten: ze zijn niet bang voor de ruimte. Geef ze een A4-tje en ze maken iets waarvoor je een heel A4-tje nodig hebt. Geen gepriegel in een hoekje. BIG ART is daar de overtreffende trap voor volwassenen van. De best denkbare 'nieuwe' functie voor de leegstaande fabriekshallen aan het Noordzeekanaal. 16-9-19

reageer / lees verder >>

BIG ART Part IBig, bigger, BIG ART. Een van de meest bijzondere thema-exposities in het rijk der kunstbeurzen is zonder twijfel BIG ART. Waar andere kunstbeurzen, galeries of presentatie-instellingen toch vaak redeneren: kleinere kunstwerken = meer exposanten, is er overvloed voor elke kunstenaar bij de grootste kunstbeurs van Nederland. BIG ART vindt plaats op De Hembrug in Zaanstad, aan de rand van Amsterdam.

De kunst is van kunstenaars die ook niet zouden misstaan op de bekendere kunstbeurzen als Art Rotterdam of Art The Hague, maar eindelijk is er dus een beurs met ruimte voor hun grootste werken. Vele foto's dit keer, daarom verdelen we de (foto)verslagen over drie publicaties. Dit is BIG ART Part I. 15-9-2019.

reageer / lees verder >>

Women in Science Award, gemaakt door beeldhouwer Marloes Eerden


Marloes Eerden 'Woman in Science Award'

De 'Women in Science Award' is een award die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrouwelijke wetenschapper. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt in een belangrijke Europese stad. De eerste keer, 12 jaar geleden, in Athene. Dit jaar in de Poolse stad Krakau aan de Zweedse scheikundige Sara Linse die veel heeft betekent voor het onderzoek naar Alzheimer. Voor meer informatie over dit inititiatief, ga naar Science Award.

Deze Award is gemaakt door beeldhouwer en BOK-lid Marloes Eerden, afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in Amersfoort. Zij laat zich in haar werk veelal inspireren door symbolen uit Egypte, Israël, Mexico en Ecuador. Landen die zij bezocht heeft voor de kunst. Eerden was ook de beeldhouwer van het Rudelsheim monument in Hilversum. 24-08-20

reageer / lees verder >>

Mustophia by Jan DomsKunstenaar en architect Jan Doms doet al over een periode van 4 jaar activiteiten in Armenie op uitnodiging van ACOSS (artist in Residence Program Armenia) in Yerevan. Na de tentoonstelling volgt nog het voorlopig laatste deel van zijn Mushtopia project met het Mushtopia Festval in september 2019. De prelude op dit project vond plaats in Lodz, Polen waar hij in maart en april van 2019 als artist in residence te gast was bij Galeria Wschodnia en het Book Art Museum. Meer informatie over Jan Doms vind je op de site van LEF Dynamics en over de aritist-in-residence op de site van ACCOSS. Fotocredits: Suren Manvelyan. 29-7-2019

reageer / lees verder >>

Jeanne Tax & Margot Oomen @ De Zwaan


Zomerrokje, Jeanne Tax

Beeldhouwcollectief bestaande uit Margot Oomen en Jeanne Tax exposeert met beelden bij de Zwaan. Mgr. Kuijpersplein 18, Borkel & Schaft (Valkenswaard). Veertig sculpturen zijn het hele jaar door te zien in een Italiaans ingerichte tuin. Meer informatie over Jeanne Tax en Margot Oomen 17-7-19

reageer / lees verder >>

Mannes Kroes en Frans Kokshoorn @ Warmond


Mannes Kroes

Kunstschilder Mannes Kroes en beeldhouwer Frans Kokshoorn exposeren van 17 juli tot en met 18 augustus bij Galerie het Oude Raadhuis van Warmond

Mannes Kroes exposeert met schilderijen. Begonnen als beeldhouwer begint Mannes eind jaren 90 met schilderen. Hoe meer hij schildert des te meer wordt zijn 'oog' geschoold in het ontdekken van dingen die zich in een schilderij laten 'vertalen'. Al experimenterend met olieverf heeft hij ontdekt welke kleuren hij moet gebruiken om een karakteristieke glans te krijgen, waardoor zijn schilderijen warmte en diepte uitstralen. Hij past dit toe in zowel klassieke stillevens als landschappen.

Frans Kokshoorn exposeert met beelden. Hij is in 1976 afgestudeerd aan de KABK in den Haag.  Vanaf 1977 is hij in Voorburg gevestigd als vrij kunstenaar en exposeert hij veelvuldig. Zijn werk is geabstraheerd figuratief met als onderwerp de mens, huizen en steden.  In zijn menselijke figuren geeft hij de anonimiteit weer, door de hoofden te vervangen door andere vormen, waarbij humor een belangrijke factor vormt. 12-7-19

reageer / lees verder >>

Eindexamenexposities Groningen


De Suikerfabriek in Groningen

De Suikerfabriek is de plaats waar de exposities van eindexamenstudenten in Groningen te zien zijn. Zowel die van het Frank Mohr Instituut als Academie Minerva. Zoals wel vaker het geval bij fabrieken die hun oorspronkelijke functie verloren hebben, bleek ook de Suikerfabriek een uitestekende locatie om kunstwerken te tonen. In de Van Nellefabriek heb je Art Rotterdam en Art The Hague vindt plaats in de oude Fokker Terminal. 

Voor wie het bijna opnieuw ontgonnen, voormalige braak liggende terrein tussen de stad van het noorden en het nabij gelegen Hoogkerk niet kent; het doet enigzins denken aan de NDSM-werf van Amsterdam, waar op beton en grind 'oude gebouwen en fabrieken' een nieuwe bestemming krijgen als expositielocaties. Zoals Unfair Amsterdam en Nieuw Dakota. Nieuwe hostels en eetgelegenheden kun je nu ook in Groningen vinden en echt ver is het centrum niet. Blik op het oosten en de Martinitoren is altijd in zicht. 

BOK selecteerde kunstwerken van een aantal pas afgestudeerde kunstenaars uit Groningen. 28-7-19 

reageer / lees verder >>

Groepsexpositie @ Borzo GalleryBorzo Gallery aan de Keizersgracht in Amsterdam laat deze zomer een  groepstentoonstelling zien van ongeveer vijftig kunstwerken van kunstenaars die er sinds de oprichting van de galerie exposeerden; onder meer Leon Adriaans, Bob Bonies, Jan Schoonhoven, Rakuko Naito, JCJ Vanderheyden en Ronald de Bloeme en vele anderen. BOK maakte een ruime selectie van de kunstwerken. 21-6-19

reageer / lees verder >>

De invloed van Ali Banisadr

Ali Banisadr exposeert van 6 april tot en met 25 augustus 2019 met Foreign Lands in het Noordbrabants Museum. Groots en meeslepend zijn de schilderijen van de oorspronkelijk iraanse kunstenaar. 

Het is Banisadr's eerste museumexpositie in Europa en staat in het teken van 'de invloed van Jheronimus Bosch', een kunstenaar waar de Iraniër zich door liet beïnvloeden. Hoewel zijn werk abstracter is, kun je er net als bij Bosch eindeloos naar kijken. De titels van zijn werken duiden de kunstenaars fascinatie voor andere werelden: We work in Shadows, The wretched of the Earth, Fishing for Souls en Gatekeepers. 6-6-19

reageer / lees verder >>

In het spoor van Krijn Griezen @ Gemeentemuseum Den Haag


Krijn Griezen. Fotocredits: Gemeentemuseum Den Haag

Wandkleden, collages en handleidingen. Fotoseries, acties en objecten. In al het werk van kunstenaar Krijn Griezen (1939-2011)stond de relatie tussen de mens en de natuur centraal. Een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre, gecombineerd met het werk van kunstenaars die zich door hem lieten inspireren, is in het Haagse Gemeentemuseum te zien tot en met 15 oktober. 

Kunstenaars Bram de Jonghe, Paul Geelen, Chaim van Luit en Semâ Bekirovic stappen in het spoor van Griezen. Zij laten in hun werk ook de soms wrede, soms harmonieuze verstandhouding tussen de mens en de natuur tot leven komen. Meer over deze expositie24-5-19

reageer / lees verder >>

Aquarellisten @ Arti Legi, Gouda


Piet Lap, Venezia. Fotocredits: Hannie Rieuwerts.

In expositieruimte Arti Lega in Gouda organiseert IWS Holland in het Hemelvaartsweekend de 'World Watercolor Masters'. Van 30 mei tot en met 2 juni 2019 kun je het werk van liefst 80 topaquarelisten uit 25 landen bekijken. Hier boven 'Venezia' van Piet Lap. Na de 'lees verder' ook het werk van Rukiye Garip, Gerard Hendriks, Alexandra Bryska en Roberto Andreoli. 6-5-19

reageer / lees verder >>

Levi van Veluw @ Ron Mandos

Beyond Matter is de expositie die nog tot en met 11 mei te zien is bij Galerie Ron Mandos aan de Prinsengracht in Amsterdam. Levi van Veluw is een jonge kunstenaar (1985) die speelt met het thema 'tussen orde en chaos'. Met zijn jongste 'blauwe' werken onderzoekt hij de relatie tussen het rationele, het spirituele en het materiële. 26-04-19

reageer / lees verder >>

'Great Artists Steal' PART III


Lucas van Eeghen


Sjaak Kooij

Laatste deel van de serie Great Artists Steal. Fotoverslag van de op Picasso gebaseerde uitspraak Good artists copy, great artists steal. Met 42 kunstenaars die in april in het Amsterdamse Loods 6 exposeerden, georganiseerd door Popinnart, een pop-up kunstbeurs georganiseerd door kunstenaars die voor het mernedeel uit (de omgeving van) Amsterdam komen. Meer informatie over de kunst en de kunstenaars vind je op de website van Popinnart. 18-4-19

reageer / lees verder >>

Op het Kunstnieuws van BOK doen we verslag van exposities. We bezoeken kunstbeurzen, galeries en andere kunstruimtes. Zo nu en dan is er ook ruimte voor andere artikelen, zoals interviews, columns en opinie. 

We willen zo een beeld schetsen van het kunstklimaat in Nederland en laten zien wat beurzen, galeries en andere kunstruimtes voor professionele kunstenaars kunnen betekenen.